Sant Jordi is the Catalan Day

22.04.2014

La Institució de les Lletres Catalanes proposa aquest Sant Jordi un seguit d’activitats, tant presencials com virtuals, per celebrar el dia del llibre i l’Any Vinyoli. El web Catalan Day, impulsat des de la ILC, recollirà l’activitat de la diada arreu del món.

Joan Vinyoli a Begur

 

Des de la Institució de les Lletres Catalanes, que l’11 d’abril ja va endegar l’acte “Lletres al Parlament” amb la lectura de textos de Joan Vinyoli a la cambra catalana, s’han organitzat activitats per a la promoció de Sant Jordi i les lletres catalanes.

La directora de la ILC, Laura Borràs, creu que, amb les activitats relacionades amb la celebració de Sant Jordi, la Institució, “ha volgut eixamplar el període de Sant Jordi, des de “Lletres al Parlament” fins a “Lletres al Camp”, buscant llocs on els escriptors habitualment no tenen entrada. En el cas de “Lletres al Camp” tenim la voluntat de donar a conèixer els nostres escriptors en el marc d’un estadi de masses, com és el camp de FC Barcelona”.

Catalanday.cat

En el marc de la commemoració del Tricentenari la literatura estarà present a través del web www.catalanday.cat, un espai pensat per a recollir i compartir tota l’activitat al voltant de Sant Jordi arreu del món. A través d’aquest web es podran regalar fins a 25 postals que contenen frases d’autors i autores catalans. L’eina permet enviar la postal, via correu electrònic, en diferents formats i idiomes: alemany, anglès, castellà, euskera, gallec, francès, italià i occità. És una àmplia selecció de frases de Anglada, Campany, Carner, Espriu, Ferrater, Foix, Jaume, Marçal, Raspall, Riera, Rodoreda, Rosselló-Pòrcel, Salvat-Papasseit, Verdaguer, Villangómez, Vinyoli, Oliver, entre altres.

Postal vinyoliana

Per integrar l’Any Vinyoli amb la celebració de Sant Jordi d’enguany des del web també es poden regalar roses i versos del poeta, integrats en una postal dissenyada, especialment per a l’ocasió, per David Ymbernon.

Concurs de fotografia

Amb la finalitat de conèixer com se celebra la Diada de Sant Jordi 2014 arreu del món es convoca un concurs de fotografia obert a tothom que hi vulgui participar a través del Twitter de la ILC (@lletres). Les imatges hauran d’anar acompanyades d’un poema o frase literària i de l’etiqueta #catalanday i presentar abans del 27 d’abril a través al Facebook, Twitter, Instagram i Pinterest de la Institució de les Lletres Catalanes, així com a l’apartat específic del lloc web catalanday.cat. Els treballs s’han d’ajustar al tema proposat: “la Diada de Sant Jordi 2014”, han de ser inèdites i s’han de presentar amb el títol en català.

Llibres digitals

Es posarà a disposició dos llibres digitals, un per a infants i un altre per a adults, que es podran enviar com a detall de Sant Jordi. El llibre per a adults és What’s up with Catalonia, de Liz Castro. El llibre per a infants és el conte 1714 Trons, canons i un estel, promogut des de la Direcció General de Recerca.

 

Jordi Llavina, comissari de l'Any Vinyoli, participa a la sessió poètica #vinyoliana | Foto de Toni Galitó

 

#Vinyoliana

Emmarcat en la celebració de l’Any Vinyoli, i durant el mateix 23 d’abril, també hi haurà la iniciativa #vinyoliana, una lectura de versos de Joan Vinyoli, que es concretarà durant la diada de Sant Jordi, a les 18 hores, a l’estació de Pl. Catalunya, vestíbul Bergara, on s’hi farà una lectura subterrània de poemes.

A l’acte hi participarà el conseller de Cultura, Ferran Mascarell; el president dels FCG, Enric Ticó; la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, i els escriptors Jordi Llavina, Eduard Màrquez i Maria Antònia Massanet. La lectura és oberta a qualsevol persona que tingui ganes de llegir en veu alta versos de Vinyoli.

Durant l’acte, es farà el lliurament de premis del II Concurs de nanorelats “Un tren d’històries”, convocat per FGC i l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès, amb la col·laboració de la ILC. Aquests nanorelats han de tenir el viatge en tren com a tema central i podran ser presentats per Twitter i Facebook corporatius de FGC.

Al fòrum sobre llibres i lectura Què Llegeixes?, durant aquestes dates, continúa amb la seva activitat habitual de lectures compartides i comentades entre els usuaris. Per celebrar Sant Jordi el QL demana recomanacions de llibres en format selfie. Per participar-hi només cal enviar una fotografia recomanant un llibre per aquest Sant Jordi a l’adreça http://es.padlet.com/wall/santjordiQL o afegint l’etiqueta #selfierecomanació a les piulades que es facin amb aquestes fotografies.