Sant Jordi a les biblioteques

22.04.2015

Com cada any, Sant Jordi ha envait la ciutat i les biblioteques no podien ser menys. Aquests dies els centres de tota Catalunya s’ompliran de propostes culturals i literàries per fer de la diada una autèntica festa de la cultura.

Sant Jordi © Monmar Comunicació

Sant Jordi © Monmar Comunicació

Avui, 22 d’abril, tindrà lloc la III Revetlla de Sant Jordi, una celebració organitzada per les biblioteques públiques de Catalunya que pretén omplir els centres de propostes culturals per a tots els públics i gaudir d’una vesprada literària i festiva. La revetlla tindrà lloc simultàniament a 147 biblioteques de Catalunya i es podrà seguir a les xarxes socials a través de l’etiqueta #revetllasantjordi. Enguany, a més, coincideix amb la celebració de l’Any de les Biblioteques.

A més, La Diputació de Barcelona ha preparat un especial web per celebrar Sant Jordi tant a la Biblioteca Virtual com al portal infantil Gènius, amb un seguit de recomanacions literàries, propostes d’activitats, manualitats per als més petits i altres idees per treure el màxim partit a la jornada. Al Gènius hi podrem trobar recomanacions literàries, els secrets de la llegenda del cavaller i el drac; manualitats, una mirada al personatge del drac en el món del cinema i, a més, un especial dedicat a William Shakespeare, nascut el 23 d’abril de 1564.

Així mateix, i coincidint amb la Diada de Sant Jordi i el Dia Internacional de la Dansa, que se celebra el 29 d’aquest mes, l’Associació Professional de Dansa de Catalunya (APdC) i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya juntament amb les biblioteques catalanes, volen acostar la dansa a la ciutadania amb una programació especial oberta al públic: “Balla’m amb un llibre”, cinc propostes coreogràfiques inspirades en els llibres proposats pels clubs de lectures de les biblioteques. Aquestes cinc propostes també es podran veure el proper 24 d’abril al Festival Sismògraf d’Olot.

Sabem que és impossible assistir a les més de 200 propostes de les biblioteques per la Revetlla de Sant Jordi, així que a continuació us oferim la tria de les més destacades:

Les activitats que no ens volem perdre

 

Antonio Lozano conversarà amb l’escriptor irlandès John Banville al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, a les 19 h.

Espectacle de narració oral i ombres a càrrec de la Sherezade Bardají, adreçat a un públic a partir de 13 anys. Tindrà lloc de 20 a 21 h a la Biblioteca de Caldes de Montbui.

Contes sorneguers de Pere Calders. Espectacle a càrrec de l’actriu Carme Pla, que ofereix una selecció de contes de Pere Calders. A la Biblioteca Vapor Badia, Sabadell.

Llibràlegs: diàlegs entre llibres. A càrrec de la companyia teatral “O Tempo Voa Teatre”. Quatre converses entre l’actriu Mireia Piferrer i l’actor Albert Ausellé, en què els llibres i la lectura hi tenen molt a dir. Els textos són d’alguns representants joves de la dramatúrgia catalana: Marc Artigau, Josep Maria Miró, Pau Miró i Jordi Prat i Coll. A la Biblioteca Comarcal Josep Finestres, Cervera.

Amb motiu de la celebració dels 100 anys de Biblioteques de la Mancomunitat de Catalunya, el  Grup de Teatre Can Sagrera presentarà un recital de poemes de significatius poetes i una petita tria de textos de dietaris de bibliotecàries escrits dins la centúria. A la Biblioteca de Vilobí d’Onyar.

La biblioteca pública de Girona Carles Rahola, la biblioteca Tecla Sala de l’Hospitalet de Llobregat, la biblioteca pública de Lleida, la biblioteca pública Marià Vayreda d’Olot i la biblioteca pública de Tarragona presenten 5 creacions coreogràfiques basades en 5 llibres diferents: NIJINSKY (de Diario, de Vaslav Nijinsky), El banquet de Don Quixot (d’El Quixot, de Miguel Cervantes), Un instant (de Dos taüts negres i dos de blancs, de Pep Coll), El viatge de Mina (de Dràcula, de Bram Stocker) i els Grills (de La dona del grill, de Jordi Tiñena), respectivament. Totes les representacions tindran lloc a la tarda.

Totes les activitats que les biblioteques de Catalunya duen a terme amb motiu de la Revetlla de Sant Jordi es troben clicant aquí i aquí.