Sant Feliu esgarrapa poetes

10.03.2018

Alguns –entesos o no– diuen que són hores bones per a la poesia. Potser mirant-nos les xifres de vendes (sense valorar la qualitat del que es compra) es pot dir que sí, que la costa tira una mica millor que fa –posem– una dècada. Han proliferat les editorials que publiquen a nous talents (i algun de vetust). I també els consistoris semblen haver entès els atributs dels versos. Abundant cultura municipal ha pres (i ha après) una agenda lírica.

Clara Segura. © Guillermo A. Chaia

Sense poder tirar coets, broten premis i setmanes. Alguns exemples són: el Festival Internacional de Poesia de Lleida, el Premi Ausiàs March de Gandia, el Ibn Jadafja que es dóna a Alzira, el Premi de Poesia Gabriel Ferrater de Sant Cugat. Els poetes enllustren. Els municipis hi veuen una oportunitat. Sant Feliu de Llobregat també ha volgut jugar aquesta partida. De fet, la porta jugant des de fa sis anys: el 13 de març engega la VII Setmana de la Poesia. La cita es gronxarà fins al dia 26 del mateix mes. A continuació us recomanem alguns dels recitals del programa (recitals de siluetes ben diverses) que tindran lloc durant aquesta dotzena de dies.

Obrirà la setmana un tercet de consumició obligada. Una actriu, un músic i un productor: Santi Balmes, Clara Segura i Fluren Ferrer. Balmes, líder de Love of Lesbian, contribuirà al recital amb el material que ha descarregat a Canción de Bruma (Principal de Los Libros), el seu primer recull poètic. Segura i Ferrer afegiran més composicions en un espectacle conjunt que barrejarà música i rapsòdia. Una arrencada rica. Serà a la Sala Ibèria el dia 13.

El tercer dia de la setmana (15) hi ha dos actes als quals ja podem anticipar que ens doldrà haver-hi anat. El primer porta el nom de ‘Vins i poemes de la Belle France’. Serà un tast enòleg-poètic a la pizzeria La Rustika amb Carles Mira encarregant-se del guiatge. Un maridatge entre la poesia i el món del vi. França impregnant-ho tot (de Baudelaire al surrealisme). Pas mal! Seguirem la jornada amb ‘Vull les olives’ de Dolo Beltrán (la cantant dels extints i exquisits Pastora) i la violoncelista Anna Carné. Al programa es defineix l’espectacle com “un recital inusual, insospitat i prosaic”. Però també “gamberrillo”. Consistirà en un encreuament de materials visuals, jukebox i karaoke a Els Pagesos Music Bar. Escoltarem els versos –“triats a consciència”– de “poetesses catalanes desconegudes i poetesses catalanes descregudes”.

El 17 de març la polifacètica Jordina Biosca animarà el matí de pares i fills amb el ‘Conjur per mirar d’aprovar sense estudiar i altres poemes que fan servei’. Biosca és una de les activistes poètiques més destacades del país. Porta aquest espectacle familiar després de passejar-lo per auditoris i centres cívics. Si voleu provar el conjur, haureu d’aprovar-vos a la Biblioteca Montserrat Roig. També el dia 17 i seguint la tendència de Santi Balmes (músic amb ambicions literàries), Òscar Delafé, de la desapareguda banda Delafé i las Flores Azules (tan celebrats en el seu moment), oferirà un espectacle poètic inspirat, precisament, en lletres de la formació. Delafé farà tercet amb Carlos Cros, un dels millors lletristes del pop espanyol que ve a presentar La major defensa. El tercer en discòrdia seran dos: Jansky, duet format per la poetessa Laia MaLo i el músic Jaume Reus. Fusió poètico-musical completíssima.

Dues propostes consecutives abordaran, el dia 19 al vespre, la paternitat. Primer ho farà Sonia Moya a ‘Intersecció de conjunt’, on poetitza l’experiència de ser mare. Estarà acompanyada per Pau Ruiz a la guitarra. A continuació, serà el torn d’Espaldamaceta, àlies del cantant José Juan González. Presentarà el seu últim treball ‘Els pares som públic d’un gran espectacle’, “una visió lírico-musical” al voltant de la paternitat.

El 21 La Breu Edicions brindarà l’oportunitat d’escoltar la veu de Joan Vigó, confirmat per a presentar Pastors d’antenes. La cita comptarà amb la presència de la seva editora Ester Andorrà. L’acte de La Breu serà potser concís però encara encabirà una rapsòdia del darrer guanyador del Premi de Poesia Martí Pol de l’any passat: Joan Calsina. Els actors Alberto San Juan i Fernando Egozcue tancaran el 21 amb un recital auster i emotiu que relata els principals cicles de combat ciutadans contra el poder durant el segle XX. Els textos llegits duran la signatura de Lorca, Cernuda o Gloria Fuertes.

Enric Montefusco, capitost d’uns Standstill in hiatus, autor de perles com Adelante, Bonaparte o Gafas de buzo, serà el protagonista únic del dia 23 (22.30 h a Els Pagesos Music Bar). Montefusco lliurarà onze noves cançons escrites, gravades i produïdes per ell mateix. Les incloses a Meridiana (2016). L’acompanyaran dotze músics diferents en un desplegament de lletres arribades al full des de les entranyes.

La recta final de la setmana inclourà el lliurament del 43è Premi Martí Dot. Aquesta edició, el jurat ha rebut vint-i-dos poemaris del camp de les terres catalanes. La festa de concessió comptarà amb la presència de Joan Margarit, que ha publicat recentment Un hivern fascinant i dirà part de l’obra en què ha excel·lit. Serà el 24 de març a l’Auditori del Palau Falguera. La Setmana quedarà closa amb una xerrada del mite musical de la Movida Madrileña Ana Curra, que repassarà la seva trajectòria, i recitals –en diferents formes– de, per exemple, Eduard Escoffet i Núria Martin-Vernis. Finament, el 26, jornada de tancament, la poesia prendrà cos musical amb Gemma Humet i Pau Figueres. La veu de Terrassa cantarà Marçal i Lorca. Ja ho veuen: varietat gustosa; poesia per donar i vendre.