Sant Andreu, districte literari

3.05.2018

És evident que la cultura que ofereix Barcelona no només queda enquadrada entre l’Eixample, Ciutat Vella i Gràcia. Però per evident que sigui encara hi ha districtes que veuen condemnada l’oferta cultural que proposen a una mena de clandestinitat. Solucionar aquesta anomalia no és senzill; demana esforços, girar la truita. El govern municipal treballa per canviar això i Sant Andreu és un dels districtes que abanderen aquesta pretesa descentralització. El districte ho intenta ara a través del Calidoscopi Cultural, una quarantena de propostes que involucren tots els barris (Trinitat Vella, Baró de Viver, La Sagrera…).

‘Tinter abocat’ de Joan Brossa (1969). © Fundació Joan Brossa.

Amb el Calidoscopi, però, no només es vol avivar el fora centre. Hi ha un altre objectiu que passa pels continguts. Es volen “aconseguir mirades àmplies sobre la nostra societat; amb enfocaments diferents i angles diversos…”. Per això s’ha triat la figura del calidoscopi: per descompondre el món en tants prismes que sigui possible “tornar-lo a refer en una imatge en la qual tots ens sentim reflectits”. La literatura, temàtica d’aquesta primera edició, permet folgadament aquest propòsit. Literatura treballada des del punt de vista del territori.

David Castillo, escriptor, és el comissari del Calidoscopi, que s’allargarà durant tot el mes de maig. El seu programa va ser presentat ahir al Centre Cívic Can Clariana de Congrés. Segons Laia Ortiz, regidora de Sant Andreu, el que es proposa “és un salt endavant, en continguts i en participació [de tots els centres cívics del districte]” pel que fa a edicions anteriors. Ortiz subratlla “el disseny conjunt, la feina de cooperació” que hi ha darrere de la proposta: “No és només aglutinar oferta cultural”. I també es tracta, diu, de “fer valdre els equipaments del districte, l’esforç diari dels seus gestors”.

La literatura, com dèiem, serà el cor del Calidoscopi. Un cor que generarà diferents tipus de batec. Batecs estricament literaris però també musicals, teatrals, de diàleg, de dansa… Castillo destaca precisament això, que la literatura vehicula les activitats a través de diferents disciplines. Les pulsacions, a més, també se sentiran en espais exteriors. “La sortida al carrer, de la poesia, per exemple, és una manera d’homenatjar el Maig del 68 ara que en celebrem els cinquanta anys”, explica Ortiz. “La ciutat és font d’inspiració”, resumeix.

 Morente, Brossa o Formosa

Mirem, ara, la teca del programa. La primera de les activitats destacables és un homenatge, aquesta tarda, al cantautor granadí Enrique Morente, gran portaveu de Lorca. Serà al Centre Cívic Trinitat Vella-Espai Foradada i comptarà amb Lluís Cabrera, fundador del Taller de Músics i expert en música flamenca, i el tàndem d’artistes Ruselito, guitarrista, i Lídia Mora, cantant deutora de les veus de Mairena o Farina. Segons Cabrera, aquesta és una d’aquelles “activitats mig clandestines que, potser, són les que acaben tenint més interès”. Recordar Morente servirà també per rescatar de l’oblit El Perro de Paterna, “única peña flamenca de Barcelona”. “El flamenc ha existit a Catalunya exactament com a Xerès. El 1860 ja hi era. Especialment a Hostafrancs”, feia veure Cabrera.

Seguint la disciplina musical, demà, a la Fabra i Coats, tocaran Els Nens Eutròfics, que no són pas unes criatures. Es tracta dels membres d’una banda eutròfica (nodrida) de pop irònic. És a dir, la troupe dels poetes Josep Pedrals i Esteves Plantada. El seu últim treball és En helicòpter, de 2013.

Pel que fa a teatre, el dia 5, el titellaire Jordi Bertran durà fins al Centre Cívic Can Clariana l’espectacle Poemes visuals, una adaptació de l’obra de Joan Brossa. Manipulant titelles, Bertran puja dalt de l’escenari el que el poeta de Barcelona va voler dir amb lletres, objectes i idees. “Un espectacle per adults que fascina la mainada”, diu la companyia de Bertran, que encara porta una proposta més al Calidoscopi. Es tracta de Circus, un acostament amb titelles i pallassos a la tendresa de Charles Chaplin. Serà el dia 19.

La reflexió i el coneixement tenen, òbviament, cabuda al Calidoscopi. Tres de les sessions més atractives seran les dedicades a la història de Trinitat Vella, la relació entre tecnologia i lectura i el Maig del 68. De Trinitat Vella (dia 16) se n’abordarà, a través d’un llibre (Trinitat Vella 1900-1992. Transformacions d’un barri), els canvis que ha patit la zona des dels seus inicis (vora 1910). Es parlarà sobretot de la lluita per aconseguir centres educatius. Sobre els hàbits de lectura i les interferències tecnològiques,  el periodista Javier Argüello mostrarà les possibilitats de l’app Librazo (música i literatura). I Joan Roger, doctorand en Història Contemporània a la UB, recordarà, al mig segle, el Maig Francès. Aquestes últimes, el dia 24.

El gruix del programa quedarà tancat el dia 27 amb un homenatge al poeta Feliu Formosa, del qual Núvol ha recuperat El present vulnerable, un clàssic del dietarisme català. L’homenatge prendrà forma d’aperitiu poètic i comptarà amb les veus de Joan Margarit i David Castillo, que qualifica de “lluminosa i oberta” la poesia de Formosa. Formosa rebé l’any passat el Premi Sant Andreu, on viu des de fa un grapat d’anys. “Recordo quan l’anàvem a buscar en cotxe al carrer Coroleu. Els poetes no tenen carnet de conduir”, rememorava ahir Castillo.

Podeu consultar la resta del programa en aquest enllaç.