Sangakoo, molt més que aprendre mates

7.06.2014

Els devastadors informes PISA per a adults i escolars publicats recentment deixen clara una cosa: les matemàtiques no són el fort del nostre país. A l’octubre ens posàvem les mans al cap amb l’Informe PISA per a adults que ens alertava que som la cua de tots els països de la OCDE (Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic). Al desembre es publicà l’Informe PISA relatiu a estudiants i les notícies no foren gaire més bones: el nivell dels alumnes espanyols quasi bé no havia millorat en la última dècada ni en matemàtiques ni en altres competències.

Eulàlia Alemany

I les matemàtiques són un pilar important de la capacitat d’una comunitat. Les matemàtiques no serveixen sols per sumar, restar o dividir, sinó que fomenten altres tècniques i aptituds bàsiques com el pensament abstracte, la planificació, l’anàlisi lògic de problemes, la flexibilitat mental, la creativitat o el càlcul, per a que una societat evolucioni, avanci i progressi. A la comunitat educativa fa temps que preocupa el nostre baix nivell en matemàtiques i existeixen diferents iniciatives que promouen l’interès, estudi i ús de la mateixa.

Una d’elles és Sangakoo. Sangakoo és una plataforma online amb un entorn flexible i col·laboratiu dissenyat per aprendre el que els seus creadors anomenen “matemàtiques per a la vida”. Els seus responsables creuen que les matemàtiques no sols han d’ésser un punt més a la llista curricular d’un estudiant sinó una competència estimada, estimulada i usada en el dia a dia de qualsevol persona, estudiant o professional. La idea general és, doncs, posar la tecnologia actual al servei d’un aprenentatge actiu i col•laboratiu coherent amb els principis de la societat del coneixement: global, connectat, transcultural, transdisciplinari i adaptable.

Sangakoo és una comunitat on estudiar i practicar matemàtiques, de forma lliure i gratuïta; o bé, per un mòdic preu, de forma guiada a través d’itineraris especialitzats segons estudis o matèries i sota la supervisió i tutoria d’un matemàtic. En aquests moments, hi ha diferents itineraris disponibles en diferents llengües (català, castellà i anglès) com Matemàtiques per a la ESO, per al Batxillerat Científic, Preparació per a la Universitat o Matemàtiques per a Petites Empreses.

El projecte sorgí fa 7 anys de la mà de un grup de persones que creien i creuen en l’Economia del Coneixement i que s’ha d’avançar cap a una Societat del Coneixement, on aquest és la fi i el mitjà de la mateixa. En aquest sentit es defensa una societat col·laborativa, més que competitiva, i on el coneixement i singularitat de cadascú fan créixer la persona, el grup (família, entorn, treball, amics) i per ende, la societat. Un dels aspectes que més fan dubtar alhora d’estudiar de forma online és la soledat que molts associen a l’estudi virtual. És per això que Sangakoo es concep com una comunitat online, una classe virtual que motiva les relacions entre alumnes.

La plataforma permet per puguin contactar amb d’altres usuaris interessats en les mateixes matèries que ells; revisar exercicis d’altres persones i que altres usuaris també ho facin. Sangakoo i els seus creadors es troben molt propers a la filosofia flipped classroom. Defensen un model on els apunts es consulten online a casa i l’espai en comú de classe s’usa per fer els deures, practicar, posar en comú la matèria i els dubtes, discutir i argumentar… fent que el professor passi a organitzar, promoure i facilitar la classe més que només a donar la lliçó. A casa doncs, l’alumne pot consultar la teoria, fer preguntes al professor o companys via online i practicar ja amb alguns exercicis… I a l’escola es reservarà el temps per a dubtes, posades en comú i treball col·laboratiu que acabarà d’afiançar el que ja s’ha après a casa.

Per saber-ne més, us convidem a visitar la seva web o trobar-los a Facebook i Twitter.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

2 Comentaris
 1. Molt interesant. “..posar la tecnologia actual al servei d’un aprenentatge actiu i col·laboratiu . . .” tan senzill, tan modern, tan pràctic, pero sobre tot tan IMPORTANT.

 2. Hola equip de Núvol,
  Agraïr-vos la menció en la vostra web a Sangakoo, la xarxa social per aprendre matemàtiques de forma col·laborativa, a través de la nota apareguda el 7/6/2014. Ens ha agradat molt!
  En nom de tot l’equip, agraeixo el vostre interès i col·laboració alhora que em poso a la vostra disposició per qualsevol assumpte relacionat amb la nostra plataforma, la seva metodologia, així com iniciatives en l’àmbit educatiu.

  sangakoo.com/ca
  Cordialment,
  Neus Monràs,
  Comunicació i Relacions Públiques
  neus@sangakoo.com