Sang solidària al tramvia

27.09.2017

Per primera vegada, TRAM ​convertirà un tramvia en un centre de donació de sang el 29 de setembre. El tramvia, oferit per TRAM al Banc de Sang i Teixits de Catalunya, quedarà estacionat a la parada de Francesc Macià i obrirà d’11 del matí a 21 hores per a les persones que hi vulguin pujar a donar sang.

Per tal de condicionar el tramvia perquè funcioni com un centre de donació de sang, s’han retirat les barres, els agafadors i els seients de l’interior del vehicle, de manera que l’espai ha quedat lliure per a la instal·lació de les lliteres, per a la col·locació de neveres, així com per a facilitar l’espai als donants de sang i el personal sanitari.

Cinc tramvies plens de donants al dia

Sota el lema ‘El TRAMvia dona vida, vine a donar sang’, la campanya vol contribuir a mantenir les reserves diàries necessàries a Catalunya: segons l’organització, cada dia es necessiten entre 800 i 1.000 donacions a Catalunya, una quantitat que equival a quatre o cinc tramvies plens de donants.

Aquesta iniciativa però, no és nova. L’estiu del 2012 un grup de treballadors de TRAM van proposar a la direcció de l’empresa que fes una campanya de donació de sang entre tots els
treballadors, que després es va estendre a tota la població. Al setembre, gràcies a la campanya conjunta entre el Banc de Sang i Teixits i TRAM, es van instal·lar punts de donació de sang a diferents cotxeres de TRAM, però enguany és la primera vegada que es farà a dins d’un tramvia.

Cal recordar que la donació voluntària i altruista és l’única via per obtenir la sang necessària per atendre les persones malaltes. Es pot donar sang més d’una vegada a l’any: les dones fins a tres vegades i els homes fins a quatre. De cada donació de sang se’n beneficien com a mínim tres persones, ja que durant el processament de cada bossa s’obtenen concentrats d’hematies o glòbuls vermells, plaquetes i plasma. Tots aquests components de la sang caduquen passats uns dies, per això és necessari donar-ne regularment.

Totes les persones donants al tramvia estacionat a Francesc Macià tindran un bitllet senzill de dos viatges i un obsequi de TRAM.

Conveni amb museus per donar a conèixer les exposicions de la ciutat

El TRAM ha signat un conveni de col·laboració amb el Consorci Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), la Fundació Joan Miró, la Fundació Museu Picasso de Barcelona i el Museu Nacional d’Art de Catalunya (Museu Nacional) amb l’objectiu de facilitar la difusió de les exposicions d’aquests museus i centres de cultura a través del Tramvia de Barcelona.