Sanchis Sinisterra i Paco Zarzoso. Teatre DO València

7.03.2018

La campanya del Dia de l’Autor SGAE uneix a Barcelona dues obres de dos grans autors valencians: Paco Zarzoso i José Sanchis Sinisterra. Paco Zarzoso torna a portar un dels textos més coneguts de la seva carrera, Ultramarins, a la Sala Beckett, l’espai que va fundar José Sanchis Sinisterra. El mestre de mestres ara torna amb ¡Ay, Carmela! a l’Almeria Teatre.

Una escena d’Ultramarins de Paco Zarzoso, que es podrà veure a la Sala Beckett

Trenta anys després de l’estrena, l’obra torna a la càrrega per donar veu als vençuts. ¡Ay, Carmela! és un crit contra l’oblit que narra la història de dos (pobres) còmics que es veuen atrapats en mig de la guerra civil i han d’oferir un espectacle de varietats tant a les tropes franquistes com als milicians de les Brigades Internacionals.

L’obra es va entrenar el 1987 a Saragossa i, tres dècades després, s’ha convertit en un clàssic de la dramatúrgia a escala espanyola. El Dia de l’Autor SGAE per a ¡Ay, Carmela! serà el 15 i el 22 de març.

El degà dels dramaturgs, fundador de la Sala Beckett, és un dels autors que més ha influenciat les generacions posteriors. Sanchis Sinisterra té un discurs lúcid i apassionat sobre la necessitat de canvi en el teatre. Va treballar al Teatro Fronterizo, on va destacar pels seus textos experimentals. Va conformar el grup Laboratori de Dramatúrgia Actoral, fundat anys abans de néixer la Sala Beckett. Aquell laboratori va esdevenir un entorn fèrtil que produiria una generació de nous dramaturgs i directors.

Sanchis Sinisterra és conegut per haver proposat tot un repertori d’estructures i pautes dramatúrgiques. La seva proposta és clara: realitzar activitats teatrals que contribueixin a mobilitzar el pensament crític i convertir el públic en còmplice. ¡Ay, Carmela! és un dels seus greatest hits, a partir del qual va Carlos Saura va elaborar una famosa versió cinematogràfica l’any 90.

El veterà dramaturg valencià és un dels autèntics renovadors del text teatral a casa nostra, com també ho és Lluïsa Cunillé, traductora d’Ultramarins, el text de Paco Zarzoso, l’altre valencià s’ha unit en aquesta campanya del Dia de l’Autor SGAE.

 

 

La companyia Hongaresa amb Ultramarins, de Paco Zarzoso, explica la història d’un pare i d’una filla que els anys 1950 pelegrinen per pobles de l’interior d’Espanya amb un envelat on ofereixen un espectacle que parla de les meravelles de la mar.

Zarzoso és una de les ànimes de la companyia Hongaresa, juntament amb Lola López i la mateixa Cunillé. Referent del teatre contemporani, la seva trajectòria s’ha d’entendre a cavall entre Catalunya i el País Valencià, on massa sovint ha dut a terme un teatre de resistència. La sessió d’Ultramarins del Dia de l’Autor SGAE serà el 15 de març a les 20h. El preu de les entrades de les dues obres és d’1,50€, el 10% del seu preu real, perquè és simplement el que guanyen els autors de l’obra.

Ultramarins de Zarzoso clourà el cicle DO València de la Sala Beckett, un intent per apropar les obres de dramaturgs valencians a Barcelona. Una campanya per millorar la connexió València-Barcelona que s’uneix a l’obra de Sanchis Sinisterra a l’Almeria Teatre. Paco Zarzoso i Sanchis Sinisterra: DO València i DO Beckett.

 

Trobareu més informació a la pàgina del Dia de l’Autor de la SGAE.