Sampler Sèries o a la recerca de l’autoconsciència

22.10.2017

El dia 27 d’octubre arrenca la nova temporada del cicle de música contemporània a L’Auditori, Sampler Sèries, amb una oferta estètica variada, engrescadora i molt completa, convidats de luxe com l’Ensemble Intercontemporain o Mats Gustafsson i mantenint el vincle amb festivals, sempre per sumar i convertir-se en un ambaixador de la música del nostre temps.

Mats Gustafsson actua a Sampler Sèries

Mats Gustafsson actua a Sampler Sèries

Sampler Sèries és un regal. Per als amants de la música del nostre temps, la que reflecteix, com totes les arts, les tensions socials, polítiques i econòmiques de l’”ara” i tot just l’”ahir” i, a través de concepcions estètiques les converteix en art, Sampler Sèries és un bé molt preuat. Perquè ens fa un art que ens interpel·la d’una manera que ens arriba a incomodar; però l’artista viu en la incomoditat, perquè, partint de les claus interpretatives de la seva època, s’avança i ens mostra el futur. És un far, i mai hem de permetre que la seva llum s’apagui, perquè si no hi ha art, la vida, senzillament, no té sentit.

Sovint ens sembla que som nosaltres els que hem d’interpretar l’art de la contemporaneïtat, una feina que de vegades és feixuga. Però una cosa és segura: són els artistes els que interpreten les nostres vides en el seu ser-en-el-món; no són estetes que creen artilugis inintel·ligibles. La prova ens la serveix la història: des del segle XIX, que la vida quotidiana ha impregnat totes les arts i, durant el segle vint, la música s’ha anat apropiant cada cop més de la materialitat, és a dir, del que ens envolta, i ha comès la temeritat de convertir, per exemple, el caminar de les vaques en un paller en art sonor -no en va Viola Rusche i Hauke Harder presenten en aquest cicle No ideas but in things sobre l’obra de Lucier.

El so que emet Sampler l’hem d’escoltar de manera atenta, li hem de fer preguntes i, sobretot, hem d’aprendre a estimar-lo perquè porta la nostra empremta. És un viatge a través de l’universal per entendre el particular; un repte que gairebé es converteix en un deure ètic. Si segueixo les últimes tendències tecnològiques, per què he de quedar impune davant la indiferència envers l’obra d’art que és expressió del nou? Aquesta qüestió tan quotidiana i metafísica alhora ha travessat la filosofia, la sociologia i la història de l’art, fins al punt que, a The shock of the new, Robert Hughes analitza el fenomen per explicar els intersticis del segle passat.

Deia que Sampler és un regal, i ho és per la seva capacitat de generar-nos emocions úniques, que abasten un gran espectre de sensacions que, sense por, en una societat que va de progre però que omple La bohème i la Novena de Beethoven, té la valentia de programar obres que, en aquests moments, potser ni tan sols existeixen encara. Perquè no hi ha complexes: passi, i jutgi-ho vostè mateix.

En la seva quarta edició ve carregat d’estrenes, noms de prestigi i obres fundacionals que conformen una varietat estètica i de formats molt estimulant: free jazz, improvisació, electrònica, electroacústica, acústica, òpera, que ens porten llenguatges avantguardistes que entronquen amb maneres de compondre del segle XX com la microtonalitat posterior al serialisme, el minimalisme acústic, l’exploració de formes matemàtiques per explicar el fenomen sonor, presentat amb formats com l’audiovisual, el documental, la performance i la instal·lació.

 

Estrenes i encàrrecs

La temporada 2017/18 de Sampler Sèries ve carregada de novetats. Ja al primer concert dels dies 27, 28 i 29 d’octubre, l’artista resident a L’Auditori, Octavi Rumbau, presenta un encàrrec de Sampler Sèries i Escenes, It’s time, que és estrena a l’Estat, explorant els intersticis entre l’electrònica i el llenguatge acústic. Supercodex, del japonès Ryoji Ikeda (4 de novembre), diverses obres del nord-americà Alvin Lucier (13 de gener), Glas, d’Enno Pope, Table talk, d’Andreas Eduardo Frank i Die Drei i Doppel, de Michael Beil (3 de març) –aquests darrers compositors són tots alemanys-, són estrenes estatals. Per la seva banda, [Custom], de l’espanyol Oscar Escudero (3 de març) és una estrena mundial, com ho són l’encàrrec conjunt de Sampler Sèries i Musik der Jahrhunderte New piece, de Michael Beil (3 de març) i Inscape 2015, obra de co-encàrrec que va fer l’OBC al català Hèctor Parra (19 i 20 de maig).

Octavi Rumbau és resident a L'Auditori

Octavi Rumbau és resident a L’Auditori

Gran presència internacional

Enguany, Sampler Sèries ha fet una ferma aposta per programar compositors i intèrprets d’arreu del món que representen l’avantguarda musical més radical, en algun cas, o simplement arriben com a artistes consagrats per pujar encara més el llistó de qualitat del cicle.

L’artista visual i compositor de música electrònica Ryoji Ikeda (Japó) explora les relacions entre “data of sound” i “sound of data”, una recerca que intenta buscar la matemàtica del so a partir de la mutació progressiva dels materials auditius i visuals, units temporalment amb una experiència conjunta indissociable que impregna l’exploració digital i el techno abstracte (4 de novembre).

Per la seva banda, el dia 13 i el 19 de gener arriben els documentals i la música del novaiorquès Alvin Lucier, obres per a diversos dispositius instrumentals i electrònics que mostren l’exploració que l’artista fa de la percepció auditiva i de les propietats físiques del so.

Molt rellevant és la presència de l’austríac Georg Friedrich Haas que, a In vain, explora l’ús de la microtonalitat que es fa perfectament audible, i la manera com Haas contraposa l’ús de diversos materials harmònics acaba constituint la pròpia narrativa de l’obra. Haas també proposa un tipus d’il·luminació específic per a aquesta partitura.

En el mateix concert que es presenta l’alemany Enno Poppe, el 3 de març, arriba l’homenatge a Michael Beil, referent de la composició musical en formats audiovisuals i, el 28 d’abril, Barbara Held, nord-americana afincada a Barcelona i Benton Baingridge (EUA) presenten Pausa, que explora els límits entre les obres audiovisuals i les performàtiques que es planteja, a L’Auditori, en un doble format, com a concert audiovisual quadrofònic i com a instal·lació audiovisual en diferents pantalles.

Imprescindible serà l’òpera en vídeo de l’italià Fausto Romitelli, per a soprano, ensemble, electrònica i multiprojecció. Imatges amb reflexos metàl·lics lluminosos, tres poemes vívidament gestuals i un ensemble amplificat per demostrar que la lírica està viva al segle XXI.

La clausura de Sampler Sèries torna de la mà del festival Sònar, amb l’obra del nord-americà Terry Ritley, In C, amb l’OBC. Una obra formada per 53 petits fragments musicals numerats on cada músic executa, per ordre, els fragments escrits amb un grau de llibertat interaccionant aleatòriament entre ells i seguint un recorregut pautat de tonalitats. El resultat és una impactant massa sonora d’esdeveniments que evoluciona sobre la pulsió constant de la nota Do.

Quant als intèrprets, cal remarcar el retorn dels Neue Vocalsolisten Stuttgart, que actuaran el 3 de març amb Crossinglines, Klangforum Wien, que el 8 de febrer interpretaran In vain, l’ensemble Phace de Viena, que actuarà al costat de la nord-americana Daisy Press el 28 d’abril, i els dos grans noms de la temporada: l’Ensemble Intercontemporain i Mats Gustafsson.

L'Ensemble Intercontemporain visita Sampler amb l'OBC

L’Ensemble Intercontemporain visita Sampler amb l’OBC

Per una banda, l’Ensemble Intercontemporain de París és el més prestigiós del món en matèria de música contemporània. Acaba de celebrar el seu 40è aniversari i ens visita per unir-se a l’OBC i interpretar una obra d’estrena d’Hèctor Parra, un autor molt lligat a aquesta formació que va fundar, l’any 1976, Pierre Boulez. Actualment està dirigida per Matthias Pintscher i els músics treballen colze a colze amb els compositors, fet en què recau part del seu gran èxit. D’altra banda, el 31 de maig visita Barcelona el saxofonista més rellevant de la seva generació, el suec Mats Gustafsson, abanderat del free jazz més experimental que va començar la seva carrera amb Sonic Youth. És versàtil, ja que treballa amb dansa, teatre, poesia i té entre mans projectes de noise, electrònica, rock contemporani i jazz.

 

Col·laboració amb festivals i cursos

Sampler Sèries té la voluntat de teixir complicitats, i mostra d’això és la seva participació al festival Escenes, Emergents Barcelona Music Festival, el Curs Internacional de Composició Institut Français i el Sònar, que esdevindrà la clausura del cicle.

En el marc d’Emergents es presenta l’Esmuc Ensemble per interpretar l’obra per a sis percussionistes de Xenakis Persephassa, que tracta l’espaiament del so com a paràmetre musical, i es podrà sentir el dia 11 d’abril. Quant al Curs Internacional de Composició Institut Français que dirigeix Demián Luna, el seu ensemble resident, Barcelona Modern Project interpretarà, el 18 de maig, obres del seu compositor resident d’enguany, el madrileny José Manuel López López, i cinc obres dels participants al curs.

 

Sampler Sèries es mou

En coherència al programa que presenta, Sampler Sèries surt de L’Auditori per envair els espais de recerca contemporània de Barcelona. Per exemple, el dia 17 de desembre, Peter Evans Trio (Peter Evans, trompeta, Joel Ross, vibràfon, Maz Jaffe, bateria i electrònica) actuarà al Teatre del CCCB en una sessió d’improvisació que ens farà vibrar.

Per la seva banda, el quartet de percussió Frames Percussion i l’ensemble de corda Funktion, en formació de quartet, presenten les obres de Lucier el dia 13 de gener a la Fundació Antoni Tàpies, i el documental de Viola Rusche i Hauke Harder No ideas but in things sobre l’obra del mateix Lucier es presenta al MACBA el 19 de gener. Finalment, la Fundació Joan Miró acull Fire! el 31 de maig, amb Mats Gustafsson acompanyat de Johan Berthling i Andreas Werling en format trio per presentar el seu recent àlbum You liked me five minutes ago.

Deixem-nos endur per totes aquestes apassionants propostes i, de ben segur, cada vegada estarem més a prop de trobar-nos a nosaltres mateixos a través dels artistes, a la recerca de l’autoconsciència.