Salvem la mirada de Miquel Martí i Pol

Salveu-me la mirada, així es titula la mostra que el pintor Joan Pere Viladecans exposa a l'edifici de Can Serra de la Diputació de Barcelona

Clàudia Rius i Llorens

Clàudia Rius i Llorens

Periodisme i cultura. Cap de redacció de Núvol (2017 - 2021). Actual cap de comunicació del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

“Les paraules i les imatges ens transformen i els pobles només avancen amb la transformació”, deia Mercè Conesa, presidenta de la Diputació de Barcelona, a la inauguració de la mostra Salveu-me la mirada. L’exposició recull textos de Miquel Martí i Pol i l’obra de Joan Pere Viladecans al voltant del poeta.

Miquel Martí i Pol


Salveu-me la mirada, que no es perdi.
Tota altra cosa em doldrà menys, potser
perquè dels ulls me’n ve la poca vida
que encara em resta i és pels ulls que visc
adossat a un gran mur que s’enderroca.
Pels ulls conec, i estimo, i crec, i sé,
i puc sentir i tocar i escriure i créixer
fins a l’altura màgica del gest,
ara que el gest se’m menja mitja vida
i en cada mot vull que s’hi senti el pes
d’aquest cos feixuguíssim que no em serva […]

Miquel Martí i Pol, “Salveu-me els ulls quan ja no em quedi res” (1976)

Salveu-me la mirada, així es titula la mostra que el pintor Joan Pere Viladecans exposa a l’edifici de Can Serra de la Diputació de Barcelona, i així comença el poema Salveu-me els ulls quan ja no em quedi res que Miquel Martí i Pol va escriure quan l’esclerosi múltiple ja començava a transformar el seu cos.

“Ara que el gest se’m menja mitja vida / i en cada mot vull que s’hi senti el pes / d’aquest cos feixuguíssim que no em serva”, escrivia el poeta. Inspirant-se en peces com aquesta, Joan Pere Viladecans ha treballat en una creació pictòrica que serveix per il·lustrar el llibre de bibliòfil Salveu-me la mirada, editat per Enciclopèdia Catalana i basat en una antologia de poemes de Miquel Martí i Pol a càrrec del crític literari Àlex Broch.

La proposta es vertebra a partir de l’antologia de més de 130 poemes a través de cinc grans etapes, que també són els cinc quaderns del llibre: la crisi religiosa, el realisme històric, la malaltia, la reconciliació amb la vida i la vellesa. “El Miquel Martí i Pol és un jo i és un nosaltres”, afirmava Broch a la presentació de l’exposició, on va reivindicar que la singularitat de la poesia de l’artista és que “trobem a l’home i trobem al poble, i parla de la mort perquè es mor. No es pot demanar més honestedat”.

Salveu_me_la_mirada_adjuntar_alta

A la inauguració, Mercè Conesa ha destacat que el llegat de Miquel Martí i Pol té “una importància de país”. L’artista Joan Pere Viladecans, poc donat a parlar, va assegurar que la poesia no és res fins que no es llegeix, de la mateixa forma que la pintura no és res fins que no es mira. Tot i així, ha volgut recalcar que “el que ha après alguna cosa d’aquesta experiència he sigut jo”. La mostra es podrà veure fins el 4 de març al vestíbul de l’edifici de Can Serra i contribueix a difondre l’obra del poeta, tot consolidant el seu llegit cultural, educatiu i social.

El llegat de Miquel Martí i Pol

La Diputació de Barcelona va assumir, gairebé al final de la seva vida, el llegat íntegre de Miquel Martí i Pol, amb el compromís de mantenir-lo íntegre i a Roda de Ter. És justament en aquest sentit que a finals del mes d’octubre la Diputació en va cedir l’usdefruit a la Fundació Miquel Martí i Pol, amb la signatura d’un conveni amb la pròpia Fundació i l’Ajuntament de Roda de Ter.

A la inauguració de l’exposició, Albert Serra, alcalde del municipi, ha destacat el privilegi que suposa ser del poble de Miquel Martí i Pol i poder gaudir del seu llegat. Serra s’ha mostrat agraït amb la Diputació pel conveni segons el qual aquesta cedeix a la Fundació l’usdefruit legal del llegat del poeta durant 20 anys per tal que el pugui gestionar directament i, per tant, els ingressos en generi l’explotació contribueixin, gradualment, a la suficiència financera de la Fundació. A més, la Diputació contribueix a la professionalització de la gestió de l’entitat, dotant-la d’una estructura de personal directiu i tècnic.

El llegat del poeta està format per un conjunt de béns, que són, bàsicament: l’arxiu personal, amb documentació de premsa i d’activitats culturals en les quals el poeta ha participat o que hi fan referència; obres d’art originals dedicades al poeta, consistents en peces de pintura i literatura; fons d’art del poeta format per obres de pintura i escultura; manuscrits i correspondència diversa; primeres edicions dels seus llibres, la seva biblioteca de més de 5.000 volums, i les llibretes de notes en què va escriure els seus poemes.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació