Salvador Espriu, després del centenari

10.03.2014

El passat dimecres 5 de març, la llibreria Laie va acollir la presentació del llibre Sobre Espriu, escrit per Carles Miralles, poeta i catedràtic de grec de la Universitat de Barcelona. En atansar-me al carrer Pau Claris sentia la característica barreja d’expectació i respecte que sempre infonen les grans eminències, com la que anava a tenir el gust d’escoltar aquell vespre. La taula estava formada per Mireia Sopena, editora de Publicacions i Edicions de la UB, Sam Abrams, poeta i crític literari, i, per descomptat, Carles Miralles, l’autor del llibre.

Salvador Espriu, vist per Josep Pla-Narbona

 

Mireia Sopena va presentar l’acte i, tot seguit, Sam Abrams va prendre la paraula per presentar la figura de Carles Miralles i Sobre Espriu, el qual qualificà de “colofó de l’any Espriu”. Sobre l’autor remarcà el seu caràcter ambivalent, “amb un peu a l’acadèmia i un peu a la societat civil”, és a dir, estudiós i crític literari per una banda i versat en la creació poètica per l’altra. Aquest fet, la intrínseca literarietat de les obres de Miralles, és, des del punt de vista de Sam Abrams, una gran aportació al gènere de l’assaig per la seva voluntat d’estil, que s’allunya de la usual descurança expressiva que hi ha en les obres d’aquesta classe.

Pel que fa al llibre, Sam Abrams declarà que es tracta de “la quarta gran obra publicada durant l’any Espriu”, precedida cronològicament per Espriu, transparent, una biografia de l’autor feta per Agustí Pons; les obres completes d’Espriu editades per LaButxaca (Edicions 62); i Ocnos i el parat esglai, una obra espriuana fins ara inèdita que ha estat duta a la llum per Balasch Editor. Sobre Espriu, que és el resultat de 47 anys de lectura assídua de l’obra del poeta sinerenc per part de Carles Miralles, ofereix al lector una nova òptica des de la qual encarar-se a l’obra d’Espriu: en subratlla el caràcter universal, unitari i complex alhora que proposa noves interpretacions d’obres com Setmana santa, La pell de brau i Les roques i el mar, el blau a més de donar bibliografia de referència per assolir una millor comprensió dels textos d’Espriu.

 

Mireia Sopena, Carles Miralles i Sam Abrams, a la presentació del llibre

 

En darrer lloc, Carles Miralles va fer la seva tan esperada intervenció en què, després d’anunciar que es jubilarà en finalitzar el present curs lectiu, va glossar la figura de Salvador Espriu com algú compromès amb la llengua i la literatura catalanes; en paraules del mateix autor, “l’únic que importava a Espriu era que la gent posés atenció a la seva obra i la veiés com el que és, una obra que porta la literatura catalana al primer nivell”. Miralles va remarcar també el paper fonamental de la tradició clàssica per “tornar a instituir allò que havien volgut construir els noucentistes” i la necessitat de “no veure Grècia com un conjunt de cànons estètics, sinó com un pòsit viu que hem de relacionar amb el nostre present”. Finalment, Carles Miralles va afirmar que poesia i vida no només són compatibles, sinó que són complementàries i inseparables.