SÂLMON<: el festival d'hivern que la ciutat necessitava

21.01.2019

La setena edició del festival SÂLMON< ja és aquí. La cita, que tindrà lloc del 22 de gener al 10 de febrer, es consolida com a festival de les arts vives de Barcelona gràcies a l’impuls del Mercat de les Flors, el Graner i la fàbrica de creació Fabra i Coats. Enguany  l’Institut de Cultura ha incrementat la seva aportació. Seran tres setmanes d’activitats i espectacles, amb més de 100 artistes d’arreu de l’Estat i Llatinoamèrica repartits per 13 espais diferents. Una trobada imprescindible de la creació contemporània.

Chiara Bersani a ‘Gentle unicorn’. Foto: Roberta Segata

“El SÂLMON< és un festival de ciutat” diu la co-curadora del festival, Elena Carmona. La intenció de l’organització és que aquesta trobada s’estengui cada vegada més, i “fuig de l’etiqueta de dansa o moviment” i no busca només experimentar en la programació sinó també en la seva gestió, generant un gran diàleg entre estructures i projectes durant els processos. “És un festival coral on volem que l’organització sigui una suma de veus; un univers ric multivocal i més explosiu”, explica Carmona.

Un dels aspectes més importants del festival és la trobada entre comunitats diferents, com són els artistes, el públic i els professionals. A més a més, l’accent es posarà en la creació local però sense oblidar la creació estatal i internacional, amb l’objectiu final de centrar la mirada en l’experimentació, la investigació en les arts vives contemporànies, en el binomi art i educació i amb la transformació social a través de la cultura.

La programació compta amb més de 35 propostes escèniques, entre les quals trobem noms com Azkona & Toloza, Vértebro, Ensemble Topogràfic i Xavi Lloses, Bárbara Bañuelos, Iniciativa Sexual Femenina, Paz Rojo, Orquestrina de Pigmeos, Manuel Rodríguez, Carmel Salazar, Chiara Bersani, Jefta van Dinther, la companyia El Pollo Campero-Comidas para llevar, Mònica Muntaner i Rosa Muñoz i Los Detectives, entre d’altres. El festival s’estén per 13 espais diferents de la ciutat com l’Antic Teatre, la Sala Hiroshima, el Caixafòrum, el MNAC, L’Auditori, el Mercat de les Flors, La Caldera, entre altres.

Imatge de ‘El Pollo Campero. Comidas para llevar’ que es representarà a L’Antic Teatre.

 

Art i educació: la importància del procés

Un dels eixos principals d’engany és l’art i l’educació. En diàleg amb Fabra i Coats – fàbrica de creació, i amb el comissariat de Maria Acaso, s’ha presentat un programa innovador que proposa diferents activitats obertes al públic per apropar les arts vives contemporànies a diferents comunitats des de diferents pràctiques educatives. Aquest programa es durà a terme durant la primera setmana de festival.

Com a culminació d’aquest programa hi ha la Bacanal SÂLMON<, que consisteix en un dia sencer d’activitats gratuïtes i obertes al públic per experimentar diferents pràctiques de transmissió de coneixement de la mà d’artistes com Martí Sales, Marc Sempere MoyaMaría AcasoMacarena Recuerda, entre altres.

El festival, que dona especial importància al procés creatiu, ha creat un programa específic per obrir algunes propostes que es veuran aviat a la ciutat i que encara es troben en procés de creació. Aquí, per exemple, trobem muntatges com Quatre octaves i mitja, de Mònica Muntaner i Rosa Muñoz, Lord M-27, de Javier Guerrero o Las cosas se rompen, la gente se muere de Los Detectives.

Segons l’organització ja s’han venut 100 Kits SÂLMON<, cosa que demostra que a Barcelona hi ha un públic que busca cites com aquesta: “el festival ja s’ha consolidat com el festival d’hivern que la ciutat necessitava” assegura Elena Carmona.

Podeu consultar tota la programació aquí. Molt bon SÂLMON<!