Rutes per viure FiraTàrrega

8.08.2014

És temps de platja, de cervesa freda i nits llargues. I pels aficionats al teatre, l’oportunitat ideal de carregar piles i preparar-se per la nova temporada teatral. Una de les primeres cites ineludibles és FiraTàrrega, l’emblemàtic festival multidisciplinari d’arts escèniques de carrer que es celebra a terres lleidatanes. 

Marabunta | Foto: Sílvia Poch

Enguany l’organització, amb la col·laboració de Recomana.cat, ha optat per crear un conjunt d’itineraris pensat pels diferents tipus d’espectadors: els més nostàlgics, els nocturns, els que els hi va la marxa… A Núvol n’hem triat cinc que us explicarem al llarg del mes d’agost. Comença el compte enrere!

Opció Multiplayer

Si ets dels que entén FiraTàrrega com una experiència col·lectiva, un festival per gaudir amb els amics, aquesta és la teva ruta. Un itinerari més aviat popular que barreja propostes de dansa, teatre i circ.

Marabunta és una bogeria, un cabaret de música en directe amb gags absurds on mana el caos del pallasso. L’objectiu, assegura el seu creador Guillem Albà, és atrevir-se a jugar, a riure i fins i tot a perdre els pantalons. L’espectacle, que es podrà veure els dies 12, 13 i 14 de setembre, és un autèntic elixir d’alegria capaç de fer riure a Buster Keaton. “Volem que sigui un espectacle fresc i viu. Nosaltres mateixos a l’escenari desconnectem i no pensem en res més que en el públic, perquè la comunicació sigui directe” explica Albà. En definitiva, un entreteniment de qualitat per a tots els públics.

El segon espectacle de l’itinerari és Mesa para 2, de la companyia catalana co.LABse. Un col·lectiu format per nou creadors procedents de diferents disciplines artístiques que es mou a cavall entre Catalunya i Àustria. El muntatge, que es podrà veure els dies 12, 13 i 14, és una vivència teatral i culinària totalment esbojarrada que se submergeix en la poesia nascuda dels espais íntims i la improvisació pròpia dels jocs de carrer. Mesa para 2 explica (sense paraules) la història d’un grup d’amics que somnien obrir un restaurant i, per culpa d’un problema familiar, no poden pagar el lloguer del local i els desnonen. L’esperança, però, mai els abandona i opten per buscar qualsevol lloc, des d’una perruqueria a una botiga de roba, per muntar el seu petit restaurant. Hi busquen la perfecció del treball coral i coreogràfic, però fora les preocupacions i els problemes els segueixen atacant. “Mesa para 2 és un restaurant internacional i singular, una experiència inoblidable” assegura el seu director Sergi Estebanell. Un projecte ambiciós que abans d’arribar a Tàrrega farà parada a Holanda, Itàlia i València.

Els que també dominen diferents disciplines,-en aquest cas del món de circ-, són la companyia la Trócola que presenten Potted. Un espectacle que busca els punts en comú entre l’harmonia escultòrica i el caos, els límits del test i de les persones. El projecte, que pretén arribar a l’essència del sentit d’aquest objecte, neix de la premissa de la innovació artística. Una proposta àgil i suggerent que impactarà (visualment) a grans i petits.

I del circ passem a la dansa. Una de les novetats de la nova edició de Fira Tàrrega és Urban Nation, tres vetllades dedicades a la millor dansa hip-hop del moment.  Solo 2 i Raibdú, dels Brodas Bros, Motus de la companyia Circle of Trust i Sinistesia dels extremenys Iron Skulls co. Les nits concluiran amb una sessió a càrrec del Dj Save the cheerleader. Solo 2, que ja es va poder veure a Brodas Bros (Teatre Victòria, 2010) és un duet de Pol i Lluc Fruitós que planteja la complicitat entre germans, sense establir límits entre el hip-hop i la dansa contemporània. Un treball coreogràfic mixt que utilitza tècniques diverses com el popping, el locking, el break i el contemporani. Els germans Fruitós, integrants dels Brodas Bros, busquen la compenetració, l’equilibri i l’harmonia sense deixar d’anhelar, alhora, el seu propi espai. Un retorn als orígens familiars i artístics dels dos intèrprets protagonistes.

L’itinerari acaba amb The blind, dels polonesos Teatr KTO, una adaptació de carrer de la novel·la Assaig sobre la lucidesa de José Saramago. Un espectacle multidisciplinari de gran impacte visual i de gran intensitat física que constitueix una paràbola sobre la decadència de la civilització i un estremidor estudi sobre la condició humana. Els que ja l’han vist asseguren que és una autèntica delícia, un brollador d’emocions inoblidables. Un consell: arribar amb temps suficient, apagar el mòbil i deixar-se endur. Esteu preparats?