Rusó Sala de vesprada

30.06.2018

El projecte Mare Nostra de la cantautora catalana Rusó Sala, inaugurarà el cicle ‘Vespres musicals’ del Monestir de Pedralbes. Ens ho explica Oriol Company.

Rusó Sala

Tradicionalment, quan el sol d’estiu cau i els darrers raigs pràcticament ja no abrasen, als monestirs s’hi celebren les vespres, les pregàries de tarda. El Monestir de Santa Maria de Pedralbes, en canvi, funciona diferent. L’arribada del mes de juliol farà que s’ompli de música amb els ‘Vespres musicals’, un cicle de tres concerts que, tal com proposa Dani Espasa, director artístic del cicle, s’inspiren en la meditació, l’espiritualitat i la transcendència. No hi ha, doncs, cap indret més idoni per a aquesta experiència reflexiva.

La veu neta i íntima de la cantautora empordanesa Rusó Sala (Roses, 1982) no ha perdut la personalitat que ja traspuava quan va treure el seu primer enregistrament el 2009. Va ser, però, amb el seu darrer àlbum, Fil de Coure (Microscopi, 2015), que va enlairar el vol dins del panorama musical amb la Rusó més transparent i honesta. Allí, amb tretze cançons en quatre llengües, on veu i dues guitarres eren les úniques protagonistes, ja va començar a perfilar-se la cançó d’arrel Mediterrània que ara canta.

Des de fa un parell d’anys, volta per arreu acompanyada del percussionista Aleix Tobias i la multi-instrumentalista especialitzada en música medieval europea Miriam Encinas Laffitte. Tots tres són artífexs de l’espectacle musical Mare Nostra, un projecte ‘working in progress’, un procés de creació que experimenta el so amb cançons que tant poden ser cantades en català, com en àrab o en sefardí. Dijous tindrà el privilegi de donar el tret de sortida dels ‘Vespres musicals’ i aviat, a mitjans de tardor, esdevindrà nou àlbum per a la discografia.

Mare Nostra, que manté l’estil carismàtic i el cantautorisme poètic de Rusó Sala, és un recull de cançons d’autor(a) Mediterrània que va néixer amb la intenció de construir ponts entre les ribes del nord i del sud del mar Mediterrani; d’incentivar un diàleg entre l’essència de la tradició jueva, la cristiana i la musulmana i la música d’autor. L’artista el defineix com una passió per sonoritats que, encara que puguin semblar molt llunyanes, també són nostres. Il·luminà amor, un versicle cantat del ‘Llibre d’Amic e Amatde Ramon Llull, és un clar exemple del mestissatge cultural que oferiran Sala, Tobias i Encinas Laffitte al Monestir de Pedralbes de vesprada.

Meditar des d’una altra perspectiva i desconnectar de la realitat és el que pretén el segon concert del cicle. El 12 de juliol, l’ensemble de música contemporània Barcelona 216 –format per David Albert (flauta), Marc Galobardes (violoncel), Miquel Vich (percussió) i Jordi Masó (piano)– oferirà viatges sonors a tradicions llunyanes a través de composicions d’autors contemporanis. I, finalment, per cloure el cicle de ‘Vespres musicals, el shakuhachi (flauta de bambú japonesa) d’Horacio Curti agafarà el protagonisme el tercer dijous del mes. Acompanyat d’Esteban Algora, a l’acordió, acostarà la música japonesa tradicional a la contemporània amb el concert Neiro.

 

Per a més informació i compra d’entrades podeu consultar el web del Monestir de Pedralbes.