Una companyia de teatre minúscula

8.11.2013

Ahir al vespre, a la Sala Moragues del Born CC, els germans bessons Ahmed i Mohamed Malas, actors còmics sirians exiliats, van oferir la primera de les quatre conferències programades dins el Cicle “BornHumor. Humor en temps difícils”.

Els germans bessons Ahmed i Mohamed Malas al cicle Bornhumor | © Pere Virgili

Els Malas Twins són una companyia de teatre minúscula. Tant, que el Llibre dels rècords Guiness considera que l’escenari d’una de les seves primeres creacions (el dormitori de casa seva, d’un metre quadrat) és el més petit on s’ha estrenat mai una obra teatral. En concret, els germans Malas hi van representar més d’un centenar de funcions, tot i que inicialment només n’havien programat una desena.

A l’empara de la productora Minoria Absoluta (l’acte va ser presentat per Manel Lucas i entre el públic hi havia, entre d’altres, Toni Soler, Cesc Casanoves i Francesc Escribano), Ahmed i Mohamed Malas van explicar amb so, imatges i vídeos i ajudats d’un projector, la seva curta però intensa trajectòria amateur i professional des dels seus inicis, gairebé naïfs, fins al seu exili forçat actual, passant per la presa de consciència de la necessitat de comprometre’s socialment.

Corprèn l’atreviment d’intentar fer humor en unes condicions tan difícils. El fet d’intentar-ho és admirable per si mateix. Ambdós germans han estat perseguits, empresonats i torturats pel govern del seu país. Les seves bromes no fan gràcia a Bashar al-Assad. I ahir, no van arribar de gaire bon humor, al Born. Estan en guerra, com tothom a Síria. Ells lluiten per la llibertat.

Tanmateix, ells mateixos reconeixen que, al seu país, no han criticat mai obertament el president sirià. Això seria un suïcidi, van dir. Gestualment, van confessar la manera com alguns amics seus han perdut la vida a mans del règim sirià. Amb tot, ahir es van despatxar a gust amb al-Assad. En acabar la conferència, tensa des del principi, van alçar-se per mostrar a una audiència sorpresa fotos de víctimes mortals d’aquesta guerra.

Malgrat que va ser necessària una traductora de l’àrab a l’anglès i un traductor de l’anglès al català, que El Born CC posés a disposició dels assistents uns auriculars per seguir el guió, que els assistents paguessin l’entrada, que costava 3€, i que els artistes haguessin de viatjar més de 1000km des de Reims (seu del seu exili) fins a Barcelona, el seu missatge va calar profundament.

En finalitzar la conferència, i després d’un llarg i sincer aplaudiment, a tots ens va costar sortir al carrer per tornar a mirar-nos el melic.

Ahir l’humor va ser pres seriosament. És l’arma particular dels germans Malas, que van guanyar una batalla i que somien en tornar a actuar, algun dia, als carrers de Damasc.