Robert King i l’Orquestra de Cambra de Granollers

30.09.2015

El dia 4 d’octubre, Robert King dirigirà l’Orquestra de Cambra de Granollers amb un programa de luxe: l’Heroica de Beethoven, així com l’obertura d’Idomeneo, rei de Creta i la Simfonia núm. 34 de Mozart. El concert tindrà lloc al Teatre Auditori de Granollers.

Robert King - Foto: Joanna Scheffel

Robert King – Foto: Joanna Scheffel

Un dels directors d’orquestra amb més prestigi internacional, Robert King, torna a posar-se al capdavant de l’Orquestra de Cambra de Granollers per encapçalar un programa a cavall entre el classicisme i el romanticisme. D’una banda, dirigrà l’obertura d’Idomeneo, rei de Creta i la Simfonia núm. 34 de Mozart i després s’endinsarà en el romanticisme per amb el seu iniciador, L. v. Beethoven.

L’obra que tancarà el programa, així, serà la Simfonia núm. 3 en mi bemoll major Op. 55 “Heroica”, encara que el director artístic del concert, Corrado Bolsi, considera que “sens dubte, el classicisme és un període clau en el nostre repertori donades les característiques de la nostra plantilla”. Però admet que “si sabem llegir i escoltar profundament la gran música, també sabem tocar-la”. I continua: “Tocar una simfonia com l’”Heroica” després de Mozart estimula a un canvi en l’execució de les dinàmiques, dels colors, del fraseig”. I conclou: “però és la mateixa música la que ens guia a ser ben tocada”.

Quant a l’”Heroica”, King afirma que “Beethoven, com tots els grans compositors, constantment empeny les fronteres de la convenció, i això ocorre especialment en aquesta tercera simfonia”. King comenta l’obra dient que és més llarga que les simfonies clàssiques precedents, que “expandeix la construcció, la forma, els moviments fins a nous nivells. Desafia les capacitats dels instruments i els instrumentistes, alhora que sorprèn l’oient, encara avui”. A nivell ideològic, King recorda que l’obra recull les idees de la Revolució Francesa. De fet, aquesta simfonia rep aquest sobrenom per estar dedicada per “honorar a un gran home”. Beethoven, primer la volia denominar “Bonaparte”, però quan aquest es va auto coronar emperador, el maig de 1804, sembla que Beethoven es va molestar tant que va esborrar amb un ganivet el nom de “Bonaparte” de la pàgina del títol amb tal força que va deixar un forat en el paper. Sembla que va dir: “Ara només… obeirà a la seva ambició, elevar-se més alt que els altres, convertir-se en un tirà!”.

La sintonia entre el concertino i director artístic i Robert King està assegurada. Bolsi explica que “conec Robert King des de fa molts anys i he fet molts concerts amb ell, amb la qual cosa tocar junts ja no és una sorpresa. Sé que em trobaré davant d’un gran músic i una gran persona que sap desenvolupar tot el potencial humà i musical que es troba”.

La darrera i única vegada que Robert King ha treballat amb l’Orquestra de Cambra de Granollers va ser el 17 de març de 2013 (temporada 12-13), interpretant la simfonia Júpiter de Mozart i la Missa Nelson de Haydn. King ho recorda així: “Va ser una gran experiència estar amb l’orquestra la darrera vegada, ja que estan compromesos i són molt professionals però, sobretot, demostren un amor real i gran entusiasme envers la música”. Quant a l’estil, King confessa que sempre ha gaudit interpretant un ampli període del repertori, ja sigui barroc, clàssic o de principis del romanticisme “o la meva passió, els romàntics anglesos del segle vint”.

El següent concert de la temporada pren un caire molt diferent: l’orquestra acompanyarà el gruo In Crescendo, cor guanyador del darrer Oh Happy Day, i serà pels volts de Nadal. Tot seguit, diumenge 31 de gener vindrà un altre director convidat, Hansjörg Schellenberger, per executar el Concert per oboè i orquestra de Richard Strauss, per seguir amb “Alícia en el país de les meravelles”, un concert amb el Cor Infantil Amics de la Unió de Granollers, diumenge, 13 de març de 2016. I acabaran novament amb Beethoven, concretament amb la Setena Simfonia el dia 15 d’abril. Una programació eclèctica i molt engrescadora.