Ricardo Piglia. La mejor historia del mundo es la más fácil de contar

7.01.2017

L’argentí Ricardo Piglia, un dels grans escriptors en llengua castellana de les últimes dècades, ha mort aquest divendres 6 de gener a Buenos Aires, als 75 anys, a causa d’una aturada cardíaca. El 2013 li van diagnosticar esclerosi lateral amiotròfica (ELA).

Ricardo Piglia

Crític, assagista, guionista i professor de literatura a universitats de la talla de Harvard o Princeton, Piglia serà recordat, sobretot, com el narrador que va agafar el relleu dels tòtems literaris del seu país, de Borges a Cortázar passant per Bioy Casares, Roberto Arlt o el precursor del Nou Periodisme, Rodolfo Walsh. D’aquí a uns mesos, l’editorial Anagrama publicarà el tercer volum (inèdit) de Los diarios de Emilio Renzi, que serà el colofó de la seva extensa i exquisida producció literària.

Piglia, que ha rebut una dotzena de premis a diversos països en reconeixement a la obra, ha estat un referent indiscutible de la literatura argentina dels últims 40 anys. Títols com Respiración artificial (1980), Prisión perpetua (1995), Plata quemada (1997) o Blanco nocturno (2010) són alguns dels llibres indispensables d’un autor enginyós i escrupolós que es movia com ningú en el terreny de la metaliteratura, les històries policíaques i de baixos fons i la narrativa de no ficció.

Especialment influït per Faulkner, Piglia va debutar com a escriptor l’any 1967 amb La invasión, el primer dels diversos reculls de contes que publicaria entre assajos, novel·les i altres creacions literàries, la més colossal de les quals està a punt de tancar el cercle editorial. Es tracta de Los diarios de Emilio Renzi, el projecte més important de la seva vida: una recopilació dels seus diaris personals, que va començar a escriure amb només 16 anys. Estigueu atents a la publicació del darrer volum d’aquesta trilogia, que es titularà Un día en la vida i que es preveu que surti a la venda cap al mes de setembre.

Mestre de l’art de narrar, ho va sintetitzar així a Prisión perpetua: “La mejor historia del mundo es la más fácil de contar”… si ets Ricardo Piglia, esclar!

Etiquetes: