Ruiz Garzón i Díaz Valladares, Premi Edebé

25.01.2017

La Immortal, de Ricard Ruiz Garzón i Rere l’ombra del bruixot, de Francisco Díaz Valladres han estat les dues novel·les guanyadores d’aquesta edició, la 25a, que ha servit per tornar a reivindicar la literatura infantil i juvenil.

Ricard Ruiz Garzón i Francisco Díaz Valladares | Foto: Edebé

Premi Edebé de Literatura Infantil 2017

Amb una història “ambiciosa, sorprenent i fonamentalment literària”, en paraules de Vicenç Villatoro, que ha estat membre del jurat, Ricard Ruiz Garzón ha escrit una novel·la que té dos pols narratius principals: els escacs i la immigració. Però també parla de la importància del sacrifici, que Ruiz Garzón parafraseja amb les paraules de Samuel Beckett: “Da igual, prueba otra vez, fracasa otra vez, fracasa mejor”. La immortal és una història de tolerància, voluntat i motivació que, a més, amaga un secret: qui és el misteriós personatge que ens està explicant els fets? El llibre es publicarà el proper mes de març.

Premi Edebé de Literatura Juvenil 2017

Paula Jarrín, per la seva banda, ha presentat la novel·la de Francisco Díaz Valladares, Rere l’ombra del bruixot (originalment en castellà: Tras la sombra del brujo), i tant ella com l’autor han destacat “el poder de descoberta” de la literatura per als lectors joves. En aquest llibre, el lector podrà visualitzar els diferents paisatges de la rica naturalesa africana, i com aquesta riquesa mateixa i l’interès de l’ésser humà per explotar-la comporten múltiples problemes per a aquests indrets. La novel·la també es publicarà el mes de març.

Ruiz Garzón i Díaz Valadares agafen el relleu de Jordi Sierra i Fabra i Luis Leante, que van guanyar l’edició anterior amb L’aprenent de bruixot i els invisibles i Fuig sense mirar enrere. El Premi Edebé compta amb una dotació econòmica de 55.000 euros, 30.000 per a l’obra juvenil i 25.000 per a l’obra infantil.