Fotografiar vinyes, revelar amb vi

29.09.2018

Blanca Viñas, Marta Dahó i Román Yñán són els artífexs de Vinyes revelades, una experimentació visual insòlita, irrepetible, que treballa el paisatge de manera reflexiva. Alella, amb la Vall de Rials i els seus entorns, miradors i conreus vinícoles, és capturada analògicament per a ser-nos revelada a través del vi; el vi de la DO Alella fent d’agent revelador metafòric, de descoberta i originalitat, però també literal, incidint en la pel·lícula tot creant imatges imprevisibles, transsubstanciacions —com bé les anomenen els mateixos artistes— que, entre laboratori i joc, qüestionen la mirada vers el territori.

Revelar fotografies amb vi | © Equip 2, Terra-lab

Fotografiar el Maresme no els hi és nou. L’equip 2 de Terra-lab, projecte guanyador del Primer Premi Lluís Carulla 2015 format per un total de 10 grups de recerca sota la coordinació de Vicenç Altaió, Ignasi López, Sergi Opisso i Román Yñán, mostrava “La cambra fluida” a la Fundació Palau fins al mes de març. Una proposta expositiva on les rieres de la comarca es convertien en dispositius de visió, investigació que també comprenia reformulacions entorn de la pràctica fotogràfica, els seus plantejaments i significats.

Aquesta intencionalitat crítica reapareix ara a l’Espai d’Art i Creació Can Manyé fins al 14 d’octubre trencant altra vegada amb l’estandardització de les representacions paisatgístiques i el seu imaginari. Així, “Vinyes revelades” és fruit d’un ampli treball de camp però també del tast que el sommelier Josep Roca, acompanyat per l’escriptor Vicenç Pagès Jordà sota la coordinació de la periodista Montserrat Serra, va dur a terme en la presentació dels dos primers títols de Vibop Edicions a finals de juny. Entre cellers i viticultors de la denominació d’origen, Dahó, Viñas i Yñán obraven la màgia submergint els carrets.

L’impacte sobre negatiu no podia preveure’s. “En cap cas el resultat és controlable”, assegurava l’equip durant la inauguració, “fem de mèdiums, testem el límit”. Territori i art expandint possibilitats, desconfigurant per actualitzar: efectes, colors, degradacions presents a la sala alellenca amb un muntatge humil, convidant a la lliure interpretació amb ampliacions de rodet o incorporant la instal·lació creada a partir de la publicació d’un diari-peça d’edició limitada.

Visita comentada diumenge 7 d’octubre a les 12h.