Reus s’enfila al Trapezi!

5.05.2017

La setmana vinent arrenca la 21a edició de la Fira del Circ de Catalunya, que transformarà Reus en una pista de circ amb centactuacions, de l’11 al 14 de maig. Enguany aquesta fira estrena nova direcció artística a càrrec de Leandro Mendoza Artagaveitia, membre de Cíclicus Espectacles. Els objectius d’aquesta nova etapa són consolidar la fira com l’aparador del circ a Catalunya i apostar per la coproducció d’espectacles. Dijous al vespre el Trapezi es va traslladar de Reus a Barcelona unes hores per escalfar motors al Mercat de les Flors i els de l’Apuntador no ens ho vam perdre.

Festa de presentació del Trapezi a Barcelona. © Tjerk Van der Meulen

Música d’acordeó de fons i la imatge de l’elefant del Trapezi presidint tot simpàtic el vestíbul del Mercat de les Flors. Tractant-se de Reus el vermut no podia faltar, ni tampoc l’equip que fa possible la fira encapçalat per en Leandro Mendoza, ben acompanyats per artistes del sector i algunes autoritats polítiques. La vetllada la van amenitzar a ritme de swing el Boozan Dukes i el malabarista Ramiro Vergaz (que actuarà al Cabaret i a Itinerants amb Malabailes 2). Alegria i boques obertes: l’energia del circ s’encomana molt ràpid.

És la 21ena edició d’aquesta fira que amb els anys s’ha convertit en un dels mercats estratègics de les arts escèniques a Catalunya. Com aparador del circ, el Trapezi desplega un bona mostra de totes les disciplines possibles i les diferents tendències estètiques i formats, des de propostes contemporànies a les més tradicionals, representades per 39 companyies. Gairebé el 50% dels espectacles són “made in Catalonia” i la resta són propostes de la resta de l’Estat i internacionals. Però, que ens depara aquesta nova edició? Una bona colla d’espectacles, dels quals ara us en destaquem uns quants.

 

Vet aquí, la tria nuvolaire:

 

El Cabaret a la plaça del Mercadalamb uns presentadors de luxe: Oriol Boixader ‘Oriolo’, Joan Arqué ‘Arquetti’ i Jordi Martínez. Ells tres són dels millors pallassos de Catalunya i conduiran un cabaret que integren: Circ Pistolet, Toni&Mila, Kiebre Duo, O’Niel Reyes, Circonautes i Joan Garriga, Baltic Seamen i Zirzus Morsa.

Entra dins l’espectacle de la cia. Eia. Què seria una fira del circ sense espectacles participatius? Ara bé, la cia. Eia es manté en la seva línia subtil i contemporània, a Espera difuminen la línia entre públic i artistes (en Celso i la Frana), per conduir-nos per paisatges en els que ens podem descobrir els cossos, els gests i viatjar fora del temps. Els trobareu a la plaça de la Farinera.

Una fugida amb Circ d’Hivern Nou Barris. Invisibles ens submergeix en l’èxode per reflexionar-hi, tot plantejant la pregunta: què t’emporatries si haguessis de fugir? Sota la direcció de Joan Arqué i Joan Ramon Graell sis artistes fusionen trapezi, guitarra, escala d’equilibris, roda alemanya, percussió, quadrant rus per embarcar-se en un viatge que apel·la a la crisi dels refugiats, però també a les fugides interiors per cercar un futur millor. El Circ d’Hivern s’instal·la al Teatre Bartrina. 

‘Invisibles’, la nova producció del Circ d’Hivern. © Carles Calero

El circ més arquitectònic o arquitectura efímera. La companyia suïssa Traberproduktion presenta dos espectacles, o potser hauríem de dir dues estructures. A Heinz Baut veurem un escalador excel·lent creant torres de més de 15m i aturant-se de tant en tant per fer un mos. I a Hikohki Gumo uns troncs d’avellaners es posaran en dansa. Aquestes construccions efímeres s’elevaran a o des de la Plaça del Mercadal. 

Un tast de circ belga ben àcid. Collectif À Sens Unique estrena Léger démêlé un espectacle còmic i àcid –literalment perquè hi ha una llimona involucrada– de carrer, en la que un grup de cinc persones ben avingudes, de tant passar massa temps junts, comencen a discutir-se. I ja sabeu, allò típic que passa, que de les disputes turbulentes sorgeixen acrobàcies, escalades per la perxa xinesa … Aquest espectacle el presentaran a la plaça Anton Borrell.

Nits inquietants amb Atempo Circ. Aquesta companyia estrena Pulso, una trobada entre diferents disciplines del circ (roda cyr, dance-trapez, equilibri amb ampolles) i la música original de la banda Marasma Zibra, que gira al voltant de la idea de l’atracció i la repulsió. Les imatges i l’atmosfera i els personatges de Pulso s’inspiren, en part, en els universos icònics de David Lynch o Quentin Tarantino. Energia, bellesa i una excel·lènt tècnica circense amb un imaginari visual potent. Els trobareu a La Palma. 

Reus-Olot-Tàrrega (aparquem uns dies el famòs Reus-París-Londres). Un dels nous objectius és coproduir espectacles com el de Circ Pànic que es va estrenar fa dues setmanes al Sismògraf d’Olot. Si us vau perdre MiraT, ara teniu una nova oportunitat per entrecreuar mirades i per trobar (o no) l’equilibri amb música en viu.

El Trapezi oferirà la preestrena d’Udul (crit llarg de veritats incontrolables), el nou espectacle de Los Galindos que s’estrenarà a FiraTàrrega. Udul és una peça amb perxa xinesa i equilibris acrobàtics que parteix del ritme del vodevil. Los Galindos s’instal·len al Parc Sant Jordi.

Imatge promocional d”Udul’ de Los Galindos, que es veurà per primer cop al Trapezi 2017

Tant per les places i carrers com dins de sales encara trobareu molts més espectacles, per anar en família, en parella, amics, coneguts, saludats o en solitari, com més us plagui. Aneu per on aneu, però, segurament us trobareu algun de la Galeria de personatge peculiars –una nova proposta del Trapezi per fer descobriments de petit format– així que potser topeu amb El Senyor Baldufes (cia. Penelope y Aquiles), L’home roda (Professor Karoli) i el Senyor Stets (L’home orquestra).

Apa, mireu la graella i cap a la capital del Baix Camp!