Reus. Blues & Jazz

7.07.2017

Aquest estiu Reus viurà la 27a edició del tradicional festival de blues. Enguany, en motiu de la Capital de la Cultura Catalana, incorporarà el jazz amb una àmplia programació que anirà del 6 al 15 de juliol.

Dean Brown és un dels convidats estrella del Festival de Blues & Jazz de Reus

El festival, que ha esdevingut un dels referents de la programació musical de l’estiu a les comarques meridionals, ofereix una gran diversitat de tendències que conviuen en el blues, un dels pares de gran part de la música actual. Des del blues tradicional fins al power-blues; des del funky i el soul fins al jazz d’avantguarda, passant pel rock acústic i per l’elèctric. La incorporació del jazz és un dels al·licients del programa d’aquest any ja que la ciutat compta amb precedents molt destacats pel que fa a la programació, en concret amb el desaparegut Festival de Jazz de Reus.

Des d’actuacions en format trio fins a grans bandes amb instrumentació variada, amb músics d’edat avançada i també músics joves, gent vinguda d’altres continents i gent de casa nostra… un bon grapat de dies en què la música esdevindrà una de les grans protagonistes de la cultura a la ciutat.

Els concerts del festival es repartiran entre el pub Absenta, el centre cultural Cal Massó, el bar Campus, el centre comercial El Pallol, el Racó de La Palma, el Museu del Vermut i l’escenari de La Palma, a més d’una cercavila musical pels carrers del centre de la ciutat. Hem fet una tria dels concerts més interessants.

 

7 de juliol · 21.30 h. Cal Massó. Johnny Big Stone & Sweet Marta.

Johnny Big Stone & Sweet Marta formen un duet acústic de blues i música tradicional americana que ens trasllada al final del segle XIX amb les cançons dels esclaus de les plantacions que es caracterizaven pel seu aire melancòlic amb lletres sobre problemes personals i socials, arrenquen la locomotora amb ritmes i melodies dels diversos estils dins d’aquest gènere. Al seu repertori interpreten artistes com Jazz Guillum, Reverend Gary Davis, Blind Lemon Jefferson, Blind Blake, entre altres.

 

8 de juliol · 22.30 h. Bar Campus. The Blackslats.

The Blackslats, amb Marta Seck a la veu, José Manuel Ruiz a la bateria, Iván Pascual al baix i Albert Ramos a la guitarra, treballa per oferir en el seu repertori blues i altres gèneres.

 

 

13 de juliol · 19.30 h. Museu del Vermut.

Txus Blues & Jose Bluefingers. Després de més de quinze anys tocant per tot l’Estat, i amb sis discs publicats han aconseguit crear un estil propi i molt particular. A més de les seves composicions pròpies, reconverteixen qualsevol estàndard del blues, rock, o qualsevol altre estil a un format que parteix del blues acústic per atrevir-se amb tangos, narcocorridos o qualsevol cosa que se’ls acudeixi, i tot transformant, amb molt enginy, unes lletres (en castellà) que desprenen ironia, un sentit de l’humor que t’arrenca des del somriure còmplice fins a la gran rialla. Txus Blues (veu, harmònica i ukelele) i Jose Bluefingers (guitarra i cors) han passat per festivals com Cazorla, Hondarribia, Cerdanyola, Roses, Antequera i un llarguíssim etcètera.

 

 

13 de juliol · 21:00 h. Cal Massó.

Master class amb Dean Brown, aprofitant que el músic fa un concert a Reus el dis 14 de juliol. Podeu veure aquí una llarga entrevista amb aquest referent del jazz.

 

 

14 de juliol · 22.30 h. La Palma. Mr. Sipp i Bill Evans Band & Dean Brown.

El gran saxofonista Bill Evans torna a l’escena amb un nou projecte juntament al genial guitarrista Dean Brown, en una banda de quatre all stars, completada per Keith Carlock (bateria) i Etienne Mbappe (baix). Amb només 22 anys, nominat a un Grammy pel seu disc Soulgrass, Bill va gravar tres discos amb John McLaughlin i la Mahavishnu Orchestra, i va tocar més endavant amb Herbie Hancock, Lee Ritenour, Dave Grusin, Steps Ahead i Mick Jagger, entre altres. Mr. Sipp (Castro Coleman) torna a Europa en formació de trio per presentar el seu darrer treball Mississippi Blues Child, publicat el 2015. Després de molts anys de treball i perseverança Mr. Sipp s’ha convertit en un dels bluesman més important de l’anomenat Delta Blues.

 

 

15 de juliol · 22.30 h. La Palma. Luis Guerra & CMQ Big Band Playing Beny More i Stacie Collins & Band.

Luis Guerra presenta CMQ Big Band, una formació de 17 músics cubans i espanyols que volen retre un homenatge a la música de Benny Moré, un camperol que a mitjan dels anys 40 va començar a destacar en el panorama musical i, avui dia, és sinònim de música cubana i un dels artistes cubans més popular. Stacie Collins va passar moltes tardes al bar de carretera on treballava la seva mare. Allà va forjar la seva gran vocació. El seu gran somni va ser pujar algun dia a un escenari i viure en primera persona tot allò que l’apassionava. Avui, i després de deu anys al capdavant de la seva banda, té una sòlida reputació. La seva música manté vives les arrels profundes del blues, honky-tonk, country i e l rock del sud dels Estats Units, amb aquesta atmosfera amarada en cervesa i bourbon dels clubs de carretera, però amb l’elegància, energia i el saber fer de aquesta gran diva, excel·lent vocalista i amb un gran domini de l’harmònica.

 

 

16 de juliol · 20.00 h. Racó de La Palma. Scaramouche.

Inspirats per la música de Django Reinhardt, Scaramouche interpreten el Jazz Manouche d’una forma variada i personal, però sempre amb la simplicitat i l’alegria característica d’aquest gènere que farà que no puguis parar de moure el peu. Un recorregut musical que comença amb el swing més clàssic dels cafès de París, d’on sorgí aquest estil musical anomenat Gipsy Jazz i que evoluciona amb l’aparició de nous ritmes i aires que aporten complexitat, riquesa harmònica i rítmica. Scaramouche són Elisenda Julià a la veu, Jon Unanua al contrabaix i Diego Mena i Jacob Marcé a les guitarres.