‘Return to Mount Kennedy’, gran guanyadora del Festival de Cinema de Muntanya de Torelló

La pel·lícula canadenca 'The Mountain Life' s'endú el Premi BBVA i Flor de Neu de Plata al millor film de Muntanya i el reconeixement a la millor fotografia 

Un documental sobre l’amistat, el medi ambient i l’aventura ha estat el gran protagonista, d’entre 136 títols, de la 36a edició del Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló. Return to Mount Kennedy  no només s’ha endut el guardó principal, el Gran Premi Vila de Torelló i Flor de Neu d’Or, sinó que també ha estat obsequiada amb el Premi Boreal i Flor de Neu de Plata, a millor guió d’aquesta edició. La producció del director nord-americà Eric Becker, que relata present i passat sobre dues generacions amb el cognom Kennedy, s’ha consolidat dalt de l’escenari del teatre Cirvianum de Torelló.

El 1965, Jim Whittake, el primer americà a coronar l’Everest, va escalar un cim remot del Yukon, al Canadà. En aquella primera ascensió hi va participar Robert Kennedy, un dels germans de la família de l’expresident. Ara, gairebé sis dècades després d’aquella primera ascensió, Return to Mount Kennedy relata com els fills dels dos protagonistes intenten reviure l’ascensió dels seus pares al Yukon (que més tard es va anomenar Mont Kennedy).

Per altra banda, el segon premi d’aquesta edició ha estat per This Mountain Life. La pel·lícula del director canadenc Grant Baldwin ha guanyat el Premi BBVA i Flor de Neu de Plata al millor film de Muntanya i el Premi Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya i Flor de Neu de Plata a la millor Fotografia. Un altre èxit que retrata com una mare i una filla s’embarquen en una aventura de mig any i 2.300 quilòmetres des del Canadà fins a Alaska per les muntanyes. Allí, entre paisatges emblanquinats colossals i visualment espectaculars, coneixen un seguit de personatges que ho han sacrificat tot per viure a la muntanya i convertir la natura en el seu hàbitat.

D’entre els guardonats destaca, també, No man’s land – expedition Amtarctica, de l’austríac Matthias Mayr, que ha deixat petjada a l’edició d’enguany del Festival. En aquest cas, s’ha endut el Premi Grandvalira i Flor de Neu de Plata a la millor pel·lícula d’Esports de Muntanya. El documental mostra com dos esquiadors –Matthias Haunholder i Matthias Mayr–, acompanyats del càmera Johannes Aitsetmüller, són capaços d’endinsar-se a l’Antàrtica per trobar noves línies de descens verges. En un continent remot i força desconegut, on el clima extrem fa molt difícil la pràctica de l’esquí, buscaran la terra de ningú.

Pel que fa al premi al millor film de Cultura de Muntanya i Flor de Neu de Plata ha caigut a les mans de Ladislav Grishin i Irina Zhuravleva, per Kamchatka bears. Life beguins, del qual ja vam parlar a Núvol. El documental, que es va rodar durant 7 mesos, mostra com neix i creix una família d’ossos a la península de Kamchatka. Durant una hora de documental observacional i poètic, cap veu humana interfereix les imatges, fet que permet que l’espectador es pugui submergir en la bellesa de la natura i viatjar. En primer lloc, som voyeurs de la vida que passa per davant abans que els óssos emprenguin el viatge iniciàtic i s’exposin a l’època més perillosa. En segon lloc, observem com interactuen en el medi sense percebre ni ells ni nosaltres la càmera que tot ho filma. Per aquesta raó, la història reté un valor documental i, alhora, una reflexió social i moral de fons: detallen que 1.000 óssos bruns estan protegits a la zona, però que la vida salvatge està amenaçada per la caça furtiva, gasoductes, la mineria i la construcció d’estacions hidroelètriques.

A més a més, també cal destacar el premi Federación Española de Deportes de Montaña y Escalada, especial del Jurat i Flor de Neu de Plata, que ha estat per En vol vers les 8.000. Aquesta producció mostra com Antoine Girard, que va ser a Torelló per presentar el film, travessa en parapent el Pakistan durant 19 dies en solitari a més de 8.000 metres, per sobrevolar el Broad Peak.

Per votació popular, el públic de la sessió +Xtrem ha atorgat el premi Cervesa del Montseny i Flor de Neu de Plata a The Lorax project, de l’australià Simon Blair i, finalment, la pel•lícula del francès Jean-Michel Jorda, Everest Green, ha guanyat el premi Mountain Wilderness al millor film que ressalta la defensa dels espais naturals. Durant la gala també s’ha reconegut a l’alpinista Ferran Latorre amb el Premi Periodisme de Muntanya i Aventura per la tasca periodística associada al seu catorzè 8.000.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació