Retrats amb peu

19.09.2017

La Setmana del Llibre en Català de 2017 ha evolucionat en positiu, segons comentaven tots els actors. Amb aquesta idea, Xulio Ricardo Trigo va agafar la càmera per anar a la recerca de rostres i expressions que parlessin de l’esperit de renovació constant que sembla haver-se estès per la segona cita anual del llibre més important del país. Les imatges captades serviran doncs com a prova, en un sentit o en l’altre.

Primera foto. Avinguda de la Catedral durant La Setmana | © Xulio Ricardo Trigo

L’espai de la Setmana no podia haver escollit una ubicació millor. El centre de la ciutat com a centre de la cultura. Compradors i curiosos, turistes i autòctons s’hi movien amb desimboltura.

Segona foto. Rafel Nadal a La Setmana | © Xulio Ricardo Trigo

L’escriptor Rafel Nadal va rebre el premi de la web literària Illa dels Llibres, atorgat pels lectors i lectores, per la seva darrera novel·la, La senyora Stendhal (Columna Edicions). Li vaig fer uns quants retrats, però m’ha semblat que aquest reflecteix molt bé el seu caràcter… Bonhomia i fermesa.

Tercera foto. Isabel Castro a La Setmana | © Xulio Ricardo Trigo

La perruquera i rapsoda Isabel Castro va obrir la Setmana amb una excel·lent interpretació. Aquest personatge és una creació de la Gisela Figueres i en Jordi Lara, una esbojarrada visió de la poesia de tots els temps que suscita hilaritat alhora que ens fa reflexionar sobre el gènere. La pròpia Gis Figueres dóna vida a Isabel Castro.

Quarta foto. Xavier Aliaga a La Setmana | © Xulio Ricardo Trigo

L’escriptor Xavier Aliaga ha vist publicada aquesta Setmana la seva crònica/novel·la Les quatre vides de l’oncle Antoine (Angle Editorial), premiada amb el darrer Pin i Soler, una història que trenca motlles, que aplega esperit narratiu i investigació familiar. El vaig capturar poc abans de la presentació i ens va oferir aquesta imatge.

Cinquena foto. Coia Valls a La Setmana | © Xulio Ricardo Trigo

La novel·lista Coia Valls, també amb novetat a la Setmana, Si tu m’escoltes (Comanegra), i el poeta gironí Roger Costa-Pau. Tots dos a la recerca de meravelles dins d’una de les casetes.

Sisena foto. Antoni Clapés a La Setmana | © Xulio Ricardo Trigo

El poeta i traductor Antoni Clapés, sostenint a les mans la seva publicació més recent, la traducció de Philippe Jaccottet, Aires (Jardins de Samarcanda). La difusió de la poesia d’aquest autor francès és un dels propòsits més reeixits de la seva tasca. Anteriorment, del mateix autor, ja havia traduït diversos llibres i plaquettes, com ara l’excel·lent El passeig sota els arbres (Días contados).

Setena foto. Rosa Rey La Setmana | © Xulio Ricardo Trigo

L’editora Rosa Rey (Angle Editorial) es passejava feliç per la Setmana amb el seu autor Xavier Aliaga. Sempre atenta a fer el més indicat pels llibres de la seva editorial i pels lectors i lectores. Li vaig robar aquest retrat mentre explicava les bondats de la Literatura.

Vuitena foto. Verena Boos a La Setmana | © Xulio Ricardo Trigo

L’alemanya Verena Boos debuta com a novel·lista amb Taronges de sang, de la mà de l’editorial Bromera i en traducció de Ramon Monton. La seva simpatia esclatava durant l’entrevista que li va fer en Martí Gironell. Una història ambiciosa que recorre la vida de dues famílies al llarg de vuitanta anys.

Novena foto de La Setmana | © Xulio Ricardo Trigo

Ja marxava quan, a última hora del dissabte, vaig veure al lluny la figura inconfusible d’en Vicenç Villatoro homenatjant Joan Barril. Vaig fer us del zoom per retratar-lo entre les ombres, però no va resultar fàcil controlar la llum que desprenien les seves paraules.

Desena foto de La Setmana | © Xulio Ricardo Trigo

En Joan Sala, editor de Comanegra, és el nou responsable de la Setmana. Em va explicar projectes que faran créixer aquesta cita anual del llibre català, però, mentrestant, el vaig retratar al darrere d’aquesta estructura metàl·lica, buscant una metàfora de les dificultats a les que s’haurà d’enfrontar. Molta sort.