Retrat escènic dels fotoperiodistes

11.05.2018

Si fa poc parlàvem del possible subgènere del “teatre de viatges” amb motiu de l’estrena al Maldà de Tocando al frente, podríem encetar una nova classificació amb el ‘teatre de periodisme’, ja que la programació d’El color de la llum, a La Seca-Espai Brossa, ho justificaria. Es tracta d’una interessant reflexió sobre l’ofici de fotoperiodista, un documental escenificat de la mà de Ferran Joanmiquel. L’espectacle forma part del Cicle de Teatre Verbatim, juntament amb No m’oblideu mai, i es podrà veure fins al 13 de maig.

‘El color de la llum’ es pot veure a La Seca-Espai Brossa. © Samuel Aranda.

El CCCB està programant (fins al 27 de maig) el World Press Photo, una cita ineludible pels amants dels reporters gràfics. Qui, a més, sigui un abonat incondicional del Visa Pour l’Image, el Festival Internacional de Fotoperiodisme que es celebra cada setembre a Perpinyà, està d’enhorabona, perquè segurament li agradarà El color de la llum, l’obra que La Seca Espai Brossa ha programat i que, precisament, dona veu als autors de les fotografies més impactants que ens trobem sovint als mitjans de comunicació.

Vinguda des de la Sala La Planeta de Girona, aquesta peça de teatre documental, embastada per Ferran Joanmiquel, recull el testimoni oral d’aquells professionals que fan les maletes i van a cobrir algun conflicte. L’obra dona veu a diferents fotoperiodistes reconeguts a escala internacional, que expliquen les seves experiències personals i reflexionen sobre els límits ètics de la seva professió. A més, desgranen quina història s’amaga darrera de cada imatge i com es va aconseguir. Amb l’al·licient que les fotografies es projecten i, per tant, el públic n’és còmplice i pot seguir en directe les vicissituds dels seus autors i descobrir-ne la seva vessant humana.

Organitzada en escenes separades que porten per títol ‘La pols de Kabul’, ‘Gran angular’, ‘La reina’, ‘Perejil’, ‘El món a través de l’objectiu’ i ‘Aquí també ha passat’, la dramatúrgia s’ha creat a partir de la transcripció literal de les entrevistes que Joanmiquel va fer als fotoperiodistes Joan Guerrero, Sandra Balsells, Emilio Morenatti, Samuel Aranda i Marta Ramoneda. Els actors Jordi Subirà, Mireia Vallès i David Martínez són els actors encarregats d’interpretar els fotògrafs.

“Hem perdut la capacitat de sentir, de sensibilitzar-nos”, escup un d’ells. “¿Qué sentido tiene mostrar, si en el fondo no queremos ver?”, rebla un altre. “La càmera és una excusa per entrar a la vida de la gent”, “La imatge té una tasca pedagògica important”, “Fer una foto no està renyit amb ajudar”, “És oportú difondre una imatge?”… Frases com aquestes ressonen a la sala Palau i Fabra, que es complementen amb d’altres que ens parlen de la hipocresia, la mala informació (interessada), la manipulació i descontextualització, el fet d’atribuir una foto a un esdeveniment que no ha existit, o que ha existit parcialment… En definitiva, del soroll que envolta l’ofici. Amanit, això sí, amb les seves anècdotes, vivències, riscos i també alegries.

El color de la llum esdevé un interessant debat entre fotoperiodistes, amb el públic de testimoni, que assenteix periòdicament quan es revelen grans veritats. Què va ser primer, el poeta o la persona?, plantegen. Si ho traslladem a la professió, què va ser primer, el fotoperiodista o la persona? I com confessa un d’ells, si primera va la persona, la foto serà millor, perquè tindrà ànima. Doncs això. Com la vida mateixa.

 

 

La Seca – Espai Brossa ha organitzat una sèrie d’activitats paral·leles:

Divendres 11 de maig: Col·loqui post funció amb Mingo Venero, fotògraf documental.

Dissabte 12 de maig: Col·loqui post funció amb José Colón, fotoperiodista.

Diumenge 13 de maig: Col·loqui post funció amb Jordi Borràs, fotoperiodista, i Rosa Maria Calaf, corresponsal de TVE.