Residents 2012-13, el cicle de música de l’Ateneu Barcelonès

L'Ateneu Barcelonès ha posat en marxa el cicle de Música Residents, una iniciativa pensada per donar a joves formacions musicals i intèrprets un espai on assajar i fer concerts. L'Ateneu recupera així una vocació que es remunta als temps de Toldrà, Granados o Albèniz.

L’Ateneu Barcelonès ha posat en marxa el cicle de música Residents, una iniciativa pensada per donar a formacions musicals i intèrprets un espai on assajar i fer concerts. L’Ateneu recupera així una vocació que es remunta als temps de Toldrà, Granados o Albèniz.

L’Ateneu Barcelonès és, indubtablement, un santuari intel·lectual i cultural. Després de més de 150 anys d’història, no és estrany que ara visqui un moment esplèndid, posant a l’abast de tots aquells interessats tota mena d’actes exemplars en un edifici de bellesa emblemàtica, com ho és sobretot la seva biblioteca. Una de les iniciatives que s’ha impulsat enguany des de la Junta Directiva de l’entitat és el cicle de música Residents 2012-2013 de l’Ateneu Barcelonès. No cal dir que els il·lustres membres de la directiva i de l’Ateneu del 1800 veurien amb satisfacció aquest nou projecte. El Residents és una bona manera de reprendre les vetllades dels intèrprets i compositors catalans que, antany, ressonaven entre les parets de l’Ateneu. Eren ni més ni menys personatges com Toldrà, Malats, Granados, Albéniz, l’Orfeó Català, etc.

Ahir dilluns es va fer la presentació del cicle en una roda de premsa a la sala Joaquim Borralleras de l’Ateneu. Després d’una breu presentació per part de l’actual president de l’entitat, l’advocat i historiador d’economia Francesc Cabana, es van revelar les claus del nou cicle. Bernat Dedéu, director artístic del Residents, vocal de la Junta Directiva i gestor de la ponència de música, va explicar-ne tots els detalls. Posant èmfasi al llegat de l’Ateneu va dir que “el cicle té sentit perquè aquesta casa està amarada de música a més a més de literatura, filosofia i medicina”. Les formacions residents són: Alart Quartet, el cor La Xantria, el baríton Lluís Sintes, l’orquestra El Teatre Instrumental, també el Conjunt XXI!, els CrossingLines Ensemble, la violinista Anna Urpina i el duet de guitarres Dordal-Tàpies.

El cicle presenta novetats. Com bé deia Bernat Dedéu, el Residents 2012-2013 comprèn formacions diverses (música vocal, de cambra, orquestral, etc.) que interpreten peces que van des del Barroc a les d’autors vius de menys de trenta anys (CrossingLines Ensemble). Alguns dels concerts aposten fins i tot per un format molt més interactiu en què el repertori serà comentat pels seus respectius directors artístics. Amb l’objectiu de reivindicar els millors músics que creixen al país -“les nostres formacions han de poder tocar al país” deia Dedéu- podrem gaudir de formacions sorgides a l’ESMUC, com el Teatre Instrumental o el ConjuntXXI!. El responsable del cicle també va subratllar la importància del nostre patrimoni musical, que lluirà sobretot en el repertori del cor La Xantria amb peces com El Cant de la Sibil·la, i els lieds, la sarsuela i l’òpera del cantant Lluís Sintes.

Un altre aspecte destacat del cicle és el particular escenari d’alguns concerts. Amb l’afany de redescobrir l’encant dels diversos espais de l’Ateneu Barcelonès, hi haurà concerts que es faran especialment a la Biblioteca, i de cara al bon temps de juliol, també se’n podran celebrar a l’incomparable Jardí Romàntic. La majoria dels concerts, però, seran a la sala Oriol Bohigas, amb capacitat per a 240 persones i una acústica òptima. Per altra banda, els preus de concert són una novetat, i és que són preus de crisi, del tot assequibles. Les entrades van de 2 euros a un màxim de 20 euros, amb descomptes significatius pels socis. De fet, això intrigava els periodistes de la roda de premsa, preocupats pel concepte del catxet. El cas és que aquests músics s’han adaptat o han assumit també l’època de crisi i cobraran segons la venda d’entrades. A més a més de fer-hi 3 o més concerts, però, sempre podran assajar a l’Ateneu. Tot plegat confirma que els músics residents de l’Ateneu estan entusiasmats amb la proposta i entenen la situació econòmica actual, acceptant, doncs, nous esquemes. Bernat Dedéu afirmava que es tracta d’una situació temporal, però que moltes de les entitats musicals del país no estan o no han invertit bé, i d’això en són exemple alguns sous i catxets desmesurats. Hi afegia que tampoc ho han fet bé en ignorar grans músics i excel·lent repertori que forma part del patrimoni català, un patrimoni notable que sovint es menysté.

A la roda de premsa també hi van participar alguns dels Residents. Pere Lluís Biosca, director i fundador de La Xantria, va comentar el repertori del cor, que consta de 3 concerts que intenten recuperar algunes peces excel·lents però poc interpretades, especialment el segon, que significa tot un repte pel cor i pel públic. També va ser-hi Núria Pujolràs, viola i portaveu d’El Teatre Instrumental, que va elogiar el director artístic de la formació, Lorenzo Coppola, “l’ànima del grup”. Ens deia que El Teatre Instrumental es basa en dos pilars: per una banda, la qualitat i el nivell alt que s’exigeixen tots els músics; per l’altra la innovació a què es deuen, tant per l’aproximació que dediquen al públic, com pel repertori, amb peces vocals i instrumentals. Per últim, el baríton de llarga trajectòria Lluís Sintes va fer un repàs del seu minuciós i destacat repertori en català, amb composicions d’importants compositors del passat; també dels nostres contemporanis, alguns d’ells amics del cantant; i d’un programa dedicat a peces d’escenari (sarsueles, òperes, musicals, etc.). El baríton va respondre al tema dels catxets que ell es cobra aquest cicle sobretot amb la satisfacció de fer-lo. “Ho faig a l’Ateneu, que és una casa important i que em costa un bitllet de metro. No ho faria si m’ho demanessin de Bilbao. A més a més, m’han donat màniga àmplia pel repertori”.

El cicle vol cohabitar amb els concerts dels promotors privats que lloguen les sales de la casa. El proper concert de Residents és diumenge 25 de novembre a les 12 del migdia amb El Teatre Instrumental. Més informació a la pàgina de facebook del cicle  i al web de l’Ateneu Barcelonès.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació