“República, Guerra, Dictadura: Foto Fixa Sabaté” a la Filmoteca

23.07.2015

La Filmoteca de Catalunya celebra l’exposició República, Guerra, Dictadura: Foto Fixa Sabaté de producció pròpia a partir dels fons del laboratori industrial “Reproducciones Sabaté” conservats al centre de documentació de la Filmoteca.

"El negro que tenía el alma blanca", 1934

“El negro que tenía el alma blanca”, 1934 | Foto: Filmoteca

La mostra República, Guerra, Dictadura: Foto fixa Sabaté, comissariada per Miquel Àngel Pintanel i de producció pròpia de la Filmoteca de Catalunya, inclou fotos fixes de quaranta films realitzats entre 1932 i 1942 per productores espanyoles. Els autors d’aquestes imatges són onze fotògrafs, entre els quals destaquen Antonio Gavilán, Carlos Pérez de Rozas, Emilio Godes, Juan Gyenes i Salvador Torres Garriga. Es tracta de reproduccions actuals de gran qualitat dels negatius originals que es conservaven al laboratori, una de les empreses de fotografia industrial de Barcelona –encara en actiu– on els productors de les pel·lícules dipositaven els negatius de les fotos fixes per a fer-ne reproduccions adreçades a la premsa o al món de la publicitat. Actualment, el material de “Reproducciones Sabaté” constitueix part dels fons documentals de la mateixa Filmoteca de Catalunya.

El laboratori “Reproducciones Sabaté” tenia una relació molt directa amb les productores, amb les distribuïdores i amb els autors de les fotografies, ja que hi dipositaven el material revelat perquè s’encarreguessin de reproduir-lo i de gestionar-ne les còpies per a la promoció i per a la premsa. Aquest fons té en total prop de 100.000 fotografies que van des del 1932 fins al 1984, i en aquesta exposició es mostren una selecció de còpies de les fotografies que corresponen a pel·lícules espanyoles del 1932 al 1942. Els originals són negatius fotogràfics en diversos suports —vidre, acetat, nitrat— i diferents mides, tot i que la majoria són plaques fotogràfiques de gran format.

Què s’entén per foto fixa? El terme té dues accepcions diferents: en primer lloc, ens referim a les fotografies que les productores feien per promocionar les pel·lícules. Eren imatges preses en els descansos dels rodatges, que reprodueixen una escena de la pel·lícula o un moment del treball del rodatge, però en les quals es podia modificar el decorat i fins i tot els personatges. En segon lloc, el foto fixa també és el professional que realitza aquestes fotografies, els autors de les imatges que es mostren en l’exposició que romandrà oberta fins al 30 d’agost.