Recull de novetats editorials per estrenar l’any

5.01.2018

Deixem-nos de circumloquis: això d’any nou vida nova està molt bé, però ja fa un temps que, en el submón incitant i mestís del periodisme cultural, es porta més la moda de l’any nou llista nova. Si en aquest article en Joan Burdeus us recordava les deu millors sèries de l’any passat, en aquest altre us proposem quinze llibres en català que poden petar-ho durant els primers mesos del 2018. Entre capítol i capítol, no ens oblidem de la literatura.

Miss Auras (1900), de John Lavery

1. La passejada (Robert Walser). Editorial Flâneur

Estrenem any i estrenem llista amb la publicació d’una editorial que també s’estrena i que té un nom que no pot ser més adient, Flâneur, per publicitar el seu primer llibre, La passejada, escrit per un narrador i poeta tan brillant com Robert Walser. La novel·la, traduïda per Teresa Vinardell, és un homenatge a les promenades contemplatives, amanides de candidesa i profunditat reveladores per no perdre “el contecte amb el món”. Lluny de la grandiloqüència i les pretensions, La passejada és la senzillesa elevada a la màxima potència com a refugi per salvar l’esperit.

 

2. Jo soc aquell que va matar Franco (Joan-Lluís Lluís). Proa, Premi Sant Jordi

Joan-Lluís Lluís tornarà a ser notícia aquest 2018 amb Jo soc aquell que va matar Franco, que fa un mes va merèixer el Premi Sant Jordi de Novel·la. El llibre narra la història d’Agustí Vilamat, un xicot tímid i introvertit que, sense haver-ho pretès, es veu en la tessitura de decidir fulminar o no el sentinella d’Occident. Sigui com sigui, la mort del dictador no és el final de la novel·la, que per mitjà de la ucronia tornarà a enlairar les virtuts de la prosa de l’escriptor rossellonès. Sortirà a la venda a mitjans de febrer.

 

3. Teoria King Kong (Virginie Despentes). L’Altra Editorial

“Escric en nom de les lletges, per a les lletges, les velles, les camioneres, les frígides, les mal follades, les infollables, les histèriques, les tarades, per a totes les excloses del gran mercat de les ties bones. I començo per aquí perquè quedi clar: no em disculpo per res, no he vingut a queixar-me”. N’hi ha prou amb aquesta claríssima declaració d’intencions per fer la carta de presentació d’aquest llibre-manifest feminista demolidor de Virginie Despentes, traduït per Marina Espasa, que trobareu a les llibreries a partir del 24 de gener.

 

4. Tots els contes (Víctor Català). Club Editor

Vet aquí el primer dels quatre volums de contes de Caterina Albert que l’editorial de Maria Bohigas publicarà al llarg del 2018 i el 2019. Després de l’antologia De foc i de sang, que contenia una primera tria de la seves narracions curtes, ara tindrem l’oportunitat de llegir l’obra completa de l’escriptora emporadanesa. Aquest primer volum, que es publicarà el mes de març, inclou els contes de postguerra (JubileuVida mòlta), mentre que els següents aplegaran els la Belle Époque (ContrallumsLa Mare Balena) i els de començament de segle XX (Drames ruralsOmbrívolesCaires vius i Mosaic).

Caterina Albert

5. Aglutinació (Joan Jordi Miralles). Edicions 62, Premi Joanot Martorell

Només un any després de guanyar el Marian Vayreda, Joan Jordi Miralles va ser un dels triomfadors del Premis Ciutat de Gandia 2017 amb Aglutinació, llibre gràcies al qual va ser premiat amb el Joanot Martorell de Narrativa. Es tracta d’una novel·la extrema que ens guia per les aventures i desventures d’un home perdut que necessita urgentment redimir-se mentre arrossega un enigma que el lector només podrà desxifrar a les darreres pàgines. Un viatge pels marges de la societat actual amb una bona dosi d’humor negre. A la venda el 17 de gener.

 

6. Actes Humans (Han Kang). :Rata_

Han Kang, l’autora de la soprenent La vegetariana, torna a la palestra amb una novel·la que reviu els fets terribles de la revolta popular, sufocada per l’exèrcit, que va provocar milers de morts a la ciutat sud-coreana de Gwangju. El llibre segueix la línia del seu predecessor: submergir-se en la brutalitat humana i, entremig de l’atrocitat, extreure un punyet de bellesa. Actes Humans, traduït per Alba Cunill, és un relat sobre la por i la tortura, el dol, els malsons i el record d’aquells que van morir, que podreu adquirir a partir del mes de març.

 

7. El doctor Fischer de Ginebra o la Festa de la Bomba (Graham Greene). Edicions de 1984

L’Alfred Jones, un vidu de més de 50 anys, s’enamora perdudament de la dolça Anna-Luise, una noia 30 anys més jove que ell i filla de l’excèntric doctor Fischer, l’home que organitza unes misterioses festes a la seva sumptuosa mansió dels afores de Ginebra. ¿Qui és, però, el doctor Fischer? ¿Per què odia els seus congèneres? ¿És perquè és ric, immensament ric, que tothom faria qualsevol cosa per assistir a les seves festes i seguir-li la veta? El proper 17 de gener, traduïda per Josep Alemany, Edicions de 1984 publicarà aquesta sàtira sensacional d’un gran explorador de l’ambiguïtat de l’home modern, Graham Greene.

 

8. Mare de llet i mel (Najat El Hachmi). Edicions 62

Des del 31 de gener, els fans de Najat El Hachmi tindran l’oportunitat d’emportar-se a casa la seva última novel·la, Mare de llet i mel, que descriu la vida de la Fatima, una dona del Rif que, ja adulta i mare, ha d’emigrar sola a Catalunya. Articulat com un relat oral en què la protagonista torna al cap dels anys de visita a la casa familiar, el llibre ens ofereix una visió exhaustiva i convincent de l’experiència de la immigració des del punt de vista d’una dona musulmana, que ho viu tot sola, sense el suport del marit. Una vida silenciosa que troba el seu altaveu en la literatura.

Najat El Hachmi | Foto: Tatiana Pagà

9. La novel·la de Sant Jordi (Màrius Serra). Amsterdam

Màrius Serra s’estrena al segell d’Ara Llibres amb una sàtira sobre el món editorial, que es posarà a la venda el mes de març, poc abans de Sant Jordi. I no podria ser d’una altra manera tenint en compte el títol i les expectatives comercials del llibre en aquesta època. Negra i mordaç, La novel·la de Sant Jordi parla dels factors que fan de la nostra estimada Diada una jornada íntimament memorable i, alhora, un fenomen de masses. Irònic i no pas oníric (obviant l’anagrama), aquest relat àcid i irreverent potser ens farà reflexionar (hipòtesi raonable) per què el comprem precisament per Sant Jordi.

 

10. Lèxic familiar (Natalia Ginzburg). Àtic dels Llibres

Lèxic familiar és el retrat dels Levi, família jueva i antifeixista que va viure a Torí des del 1930 fins el 1950. La Natalia, una de les filles del professor Levi, va escriure un llibre fascinant, una narració autobiogràfica que reflecteix la història de la Itàlia antifeixista, on les anècdotes quotidianes es barregen amb reflexions profundes sobre la llibertat i la consciència d’una mateixa. Amb aquest llibre autobiogràfic, que ha traduït Elena Rodríguez i que està a punt de publicar-se, el talent de Natalia Ginzburg arriba a la seva expressió més lliure. El mes de març, Àtic dels Llibres publicarà un altre llibre de l’escriptora italiana, Anton Txékhov. Vida a través de les lletres.

 

11. Control de plagues (Enric Gomà). Pòrtic

Es diu que cada català té dins seu un home del temps, un entrenador del Barça i un lingüista. Així com s’han escrit llibres a l’estil de 50 paraules que cal salvar, Enric Gomà proposa ara “92 paraules que cal fumigar”: calcs del castellà o de l’anglès, hipercorreccions, modes, deformacions o directament disbarats, molt sovint popularitzats pels mitjans de comunicació. La fitxa de cada un dels mots tindrà cites, equivalències, història, anècdotes, dibuixos de Marc Torrent i, sobretot, molt sentit de l’humor. Serà a les llibreries a partir del 31 de gener.

 

12. La guerra no té cara de dona (Svetlana Aleksiévitx). Raig Verd

Gairebé un milió de dones van combatre a les files de l’Exèrcit Roig durant la Segona Guerra Mundial, però mai s’ha parlat de la seva història. En aquest llibre, Svetlana Aleksiévitx recopila les memòries de cenetanars d’aquestes dones, que van conduir tancs, que van treballar en hospitals de campanya, que van ser franctiradores, que van patir, que van lliutar i que van sobreviure. Unes veus que, traduïdes per Miquel Cabal, ressonen amb força a les seves pàgines, en les quals s’expliquen no tant històries de guerra com històries d’homes i dones en guerra.

Svetlana Aleksiévitx

13. Nou homenatge a Catalunya (Vicent Partal). Ara Llibres

A Nou homenatge a Catalunya, el director del diari Vilaweb descobreix al lector informacions que no havien sortit a la llum fins ara i que són essencials per entendre la sofisticada arquitectura que va permetre, entre altres coses, disposar d’urnes i paperetes als col·legis electorals durant l’1-O. Vicent Partal ha escrit un llibre ambiciós i orwellià que pot ser un document de gran valor en aquest període de la nostra història tan ple d’altibaixos, perplexitats i esperances. Us esperarà a les llibreries a partir del mes de març.

 

14. Els ulls embenats (Siri Hustvedt). Edicions 62

Per primera vegada en català, Edicions 62 ens permetrà llegir la novel·la amb què es va donar a conèixer Siri Hustvedt, traduïda per Ferran Ràfols, que relata quatre trobades inquietants d’una estudiant de literatura de la Universitat de Columbia, Iris Vegan, amb diversos personatges novaiorquesos que l’atzar ha posat en el seu camí. Quatre episodis en què la dona de Paul Auster refexiona sobre els misteris de la identitat i sobre la irracionalitat i el perill que comporten les relacions. Sortirà a la venda a mitjans de febrer.

 

15. Un arbre molt alt / Ample vol de la nit (Jaume Coll Mariné / Josep Maria Fulquet). Edicions 62, Premi Ausiàs March / Premi Carles Riba

L’última recomanació de la llista és doblement poètica i doblement premiada. D’una banda, Un arbre molt alt, de Jaume Coll Mariné, que evoca el món natural i domèstic d’un racó d’Osona amb una embranzida lírica que s’enfila cap a les fonts del pensament poètic. De l’altra, Ample vol de la nit, de Josep Maria Fulquet, que reflexiona sobre el mal, el dolor de l’absència i la fugacitat dels moments feliços, nascut de la relectura d’El paradís perdut de John Milton. Sortiran a la venda, respectivament, el 17 de gener i el 14 de febrer.