Rècord de participació al premi Born de Teatre

21.09.2017

El Cercle Artístic de Ciutadella ha fet saber que la XLII edició del Premi Born de Teatre 2017 ha estat un èxit de participació. S’hi han presentat un total de 260 obres, una setantena més que l’any passat i es converteix en l’edició amb més obres presentades de la història, superant la de 2015 en la qual es van presentar 239 obres. D’aquestes 260 obres, un 82,3% procedeix de l’àmbit estatal (majoritàriament de Catalunya i Madrid) i un 15% de l’àmbit internacional (Argentina, els Estats Units, Cuba, Israel i Equador, entre d’altres).

La companyia La Fil·loxera va guanyar la II Residència del Premi Born | Foto: Premi Born

La preselecció de les obres ha anat a càrrec del llicenciat en direcció escènica i professor de l’Institut del Teatre Rafel Duran; del llicenciat en Direcció escènica i dramatúrgia per l’Institut del Teatre Iban Beltran; del director escènic i productor Sergi Marí, i de la dramaturga i llicenciada en Filologia Hispànica Rosa Molero. La seva tasca ha consistit a elaborar una fitxa valorant la qualitat lingüística, temàtica i dramatúrgica de cada una de les obres presentades.

El jurat està format pel professor de la Universitat Toulouse-Le Mirail especialitzat en el teatre català contemporani, Fabrice Corrons; pel gestor cultural i secretari executiu del Fondo Nacional para la Cultura y el Arte de Mèxic, Juan Meliá; per Tomàs Mestre, director de teatre d’Alacant; pel director escènic i artístic Salva Bolta, i per la doctora en Filologia Hispànica, María José Sánchez-Cascado.

La primera reunió del jurat serà el dissabte 23 de setembre, a la Sala Beckett de Barcelona; la segona reunió, en la qual es decidirà el guanyador del premi serà dissabte 14 d’octubre.

La dotació del premi és de 14.000 €, més l’edició de l’obra guanyadora en les quatre llengües oficials de l’Estat espanyol (castellà, català, gallec i euskera): en la col·lecció “Textos a part”, de l’Editorial Arola, en català; en gallec a la Revista Galega de Teatro i en euskera i castellà a la Revista Artez.

Enguany s’han organitzat les III Residències de Creació Premi Born. En aquesta tercera edició s’han presentat cinc projectes, els quals precedeixen de tot l’àmbit estatal. Els membres de la Junta del Cercle Artístic de Ciutadella han estat els encarregats de triar el projecte guanyador, que ha estat l’obra La Tempesta de la companyia Projecte Ingenu

Projecte Ingenu és, tal com es descriuen ells mateixos, un “grup d’investigació pràctica sobre el fet teatral” que sorgeix el 2013 d’un grup de joves acabats de sortir de l’Institut del Teatre. Shakespeare ha estat un dels pilars sobre els quals ha crescut artísticament i humanament la companyia, i La Tempesta és, per a ells, el punt de partida ideal per fer identificar el públic amb els nàufrags de la història. A través d’aquesta història es proposen “abordar la crisi d’Europa i la destrucció progressiva d’una identitat col·lectiva; però també la crisi del Mediterrani.”

L’acte de lliurament del XLII Premi Born de Teatre 2017 se celebrarà el proper 28 d’octubre a Ciutadella Menorca.