Ramoneda fa un pensament

30.10.2015

La Fundació Bancària “la Caixa” obre el Palau Macaya a un programa de pensament, que dirigirà Josep Ramoneda, director de La maleta de Portbou. El projecte ja té nom: Escola Europea d’Humanitats.

Josep Ramoneda | Foto Bernat Puigtobella

Josep Ramoneda | Foto Bernat Puigtobella

El projecte que impulsa ara Josep Ramoneda és la feliç confluència de la revista La maleta de Portbou i la Fundació Bancària ‘La Caixa’, que ha ressuscitat el Palau Macaya per convertir-lo en un centre de debat i pensament.

“No volem competir amb ningú, volem aportar valor en el camp de les humanitats en un moment en què la llibertat de pensament és més obligada que mai”, ha advertit Jaume Giró, director general de la Fundació Bancària ‘La Caixa’.

“Hem de contribuir a crear un espai cultural europeu”, ha manifestat Ramoneda en presentar aquesta escola de vocació europea. “Si agafeu els suplements culturals dels diaris de París, Londres o Roma comprovareu que no miren gaire més enllà del seu propi entorn. Cal contribuir a generar interrelacions. Europa no serà mai una identitat cultural, és terra gastada, molt carregada culturalment, i en el futur pròxim també serà sotmesa a pressions culturals de fora. No es tracta tant de fundar una identitat europea com de crear relacions, intercanvis. Els europeus ens hem de posar més a prop els uns dels altres”, ha dit Ramoneda.

Les humanitats estan perdent pes. A Alemanya el 14% d’alumnes estudien humantats a la universitat. A Espanya, en canvi, només el 7%. “En un món visiblement accelerat, la perspectiva de les humanitats és més necessària que mai. Cal pensar que darrere el que està passant ara hi ha coses que vénen de lluny i que les podem dibuixar”, sosté Ramoneda.

Ramoneda considera que l’Escola Europea d’Humanitats també pot omplir espais abandonats en el gran formatge de Gruyère que és el sistema universitari. “Avui a la Universitat et pots llicenciar en història sense haver fet un curs sobre la història de les idees econòmiques. O llicenciar-te en filologia sense haver llegit Shakespeare o Goethe”.

L’Escola Europea d’Humanitats serà un espai de formació, divulgació i debat. Dilluns vinent, 2 de novembre, arrenca el primer cicle amb una conferència titulada “Pensar l’experiència humana, avui”, a càrrec del filòsof José Luis Pardo. En aquest mateix cicle impartiran conferències Marina Subirats, Alfredo Pastor, César Rendueles, Antonio Monegal, Arcadi Navarro, Marina Garcés, Antoni Castells i Joan Subirats. Josep Ollé, director del Palau Macaya, ha anunciat que en dos dies ja s’hi han inscrit 145 persones. “La nova etapa del Palau Macaya afegeix així la dimensió cultural a un programa que fins ara s’havia centrat sobretot en la reflexió social, medioambiental i econòmica”, ha afegit Ollé.

L’Escola Europea d’Humanitats també ha programat seminaris, que seran impartits per figures de renom internacional, com el teòleg Carmelo Dotolo, les sociòlogues Eva Illouz o Nilufer Göle, el filòsof Giacomo Marramao o el politòleg Paolo Flores d’Arcais, entre d’altres.