Ramona Violant, la dona encantada

2.02.2015

L’Associació Cultural Joan Amades (ACJA) ha atorgat el premi honorífic Joan Amades de Cultura Popular i Tradicional a Ramona Violant i Ribera, per la seva dedicació a l’estudi de les tradicions i el seu compromís amb la cultura popular i tradicional catalana. Durant l’acte de lliurament del premi, que s’ha dut a terme al Centre Municipal de Cultura de Sant Andreu, han comparat Ramona Violant amb “les dones d’aigua o encantades, éssers mitològics que Violant ha divulgat a través de les seves obres”.

Ramona Violant recull el premi Joan Amades

Ramona Violant recull el premi Joan Amades

Ramona Violant, emocionada, ha recollit el premi: “Seguiré treballant mentre tingui ús de raó per la nostra cultura”. La passió per l’estudi del folklore i l’etnografia ja li venia de família: el seu pare, Ramon Violant i Samorra, ja havia elaborat alguns estudis sobre les tradicions del Pallars. Violant, de 80 anys, es va doctorar en filologia romànica i ha dedicat tota la seva vida a l’estudi i divulgació del folklore i l’etnografia catalana. S’ha centrat, sobretot, a estudiar la zona pirinenca del Pallars, com ja havia fet el seu pare. Primer ho va fer com a professora a la Universitat de Barcelona, i després va passar a col·laborar en el món editorial publicant llibres sobre estudis de folklore i antropologia. L’ACJA ha valorat la contribució que ha fet al patrimoni cultural del país al llarg dels anys i li ha volgut reconèixer una tasca que sovint ha passat desapercebuda.

L’acte ha comptat amb la presència de Josep Fornés, director del Museu Etnològic, Francesc Fabregat, director de Cultura Popular i Tradicional de l’Ajuntament de Sant Andreu, i Josep Vilà, conseller de Gent Gran, Cooperació i Solidaritat del districte de Sant Andreu, el qual ha volgut destacar la tasca de Ramona Violant a favor de la preservació dels béns culturals: “Tu has transmès a tothom la nostra identitat”, ha dit. Alguns participants han volgut destacar, així mateix, que precisament fos una dona la que s’ha obert pas en el món acadèmic i de la cultura popular en una època convulsa i de difícil accés per a elles.