Ramon Maria Puig, un homenot de Ponent

11.12.2015

El COAC Lleida i l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) reten homenatge a l’arquitecte, intel·lectual i activista cultural Ramon Maria Puig i ho materialitzen amb l’exposició “Arxiu Ramon Maria Puig, 1964-2015”, una honorança a la trajectòria professional i a la seva implicació com a ciutadà que es podrà veure a la Sala Montsuar de l’IEI fins al 31 de gener.

Sala Montsuar de l'IEI on s'exposa "Ramon Maria Puig. Arxiu 1964-2015" | Aida Lesan

Sala Montsuar de l’IEI on s’exposa “Ramon Maria Puig. Arxiu 1964-2015” | Aida Lesan

“Hola Víctor, sóc el Ramon Maria… et truco perquè he pensat d’anar plegant i vull cedir el meu arxiu al Col·legi…”, podríem dir que amb aquestes paraules dirigides a Víctor Pérez-Pallarés president de la Demarcació de Lleida del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, es va començar a gestar aquesta exposició. I des d’aleshores, des del COAC Lleida amb el suport econòmic de lEI s’ha treballat per fer possible aquesta mostra de treballs de l’arquitecte, aquest arxiu que data de 1964 a 2015.

Pérez-Pallarés destaca que Ramon Maria Puig és un homenot de Ponent que, igual que la seva arquitectura, no vol fer més soroll que el necessari. D’aquests homes que segons menciona Joan Reñé, president de l’IEI, Josep Pla incorporaria a la nòmina dels seus homenots tant per la significació de les seves aportacions en el camp professional, però també pel seu compromís i voluntat de servei amb la societat civil lleidatana. I és que en l’acte d’inauguració tot van ser elogis cap a la tasca d’aquest arquitecte guardonat l’any 1985 amb el Premi Nacional d’Urbanisme, al qual se li deu, també, la significativa síntesi de valors de la Seu Vella per a la candidatura a patrimoni de la humanitat.

Ramon Maria Puig destacava entre tot aquell present a l’acte per un saber fer tranquil, en el seu torn de paraula, es va mostrar afalagat, i així, va agrair a tot aquell qui havia fet possible aquella exposició. Una exposició que és una mostra de més de cinquanta anys de professió recollits en dibuixos, plànols, fotografies i articles que permeten entendre l’abast de la seva obra arquitectònica. Tal i com comenta Jaume Farreny, comissari, “ens endinsem a l’essència conceptual i al món més íntim de Ramon Maria, un home que aplica el sentit comú com a praxi arquitectònica”, i ho fem recorrent 15 obres que van de l’habitatge mínim a la planificació urbana, de les exposicions efímeres a les intervencions al patrimoni, del carrer i la plaça o àgora a l’equipament públic, tot a través dels seus dibuixos en forma d’esbossos o croquis.

L’exposició es complementa amb un catàleg que recull 10 articles on l’arquitecte reflexiona sobre diferents aspectes de la professió, i també d’altres relacionats amb la ciutat i el territori que evidencien aquesta implicació i el valor ètic, cultural i social de Ramon Maria en el panorama lleidatà i català. També s’ha enregistrat un DVD on l’arquitecte trasllada les seves vivències i fa un recorregut per algunes de les seves obres.

Al llarg d’aquest mes i en motiu d’aquesta mostra, també es durà a terme un cicle de conferències, quatre actes que ha tingut el seu tret de sortida amb la conferència “Lo que se espera de un arquitecto” a càrrec de Rafael Moneo, arquitecte i professor a la Graduate School of Design de Harvard.

Per a més informació sobre l’exposició i el cicle de conferències consulteu el web de l’IEI.