Ramin Gray: “El teatre no té lloc a l’escenari”

10.06.2018

El director que va enlluernar el Teatre Lliure el passat mes d’octubre amb l’espectacle Living With the Lights On torna aquest juliol a Barcelona a impartir un taller per a intèrprets professionals a l’Obrador d’Estiu de la Sala Beckett. El curs es titula L’enfocament anglosaxó: acció i interpretació “on the line” se celebrarà del 9 al 14 de juliol. Abans, però, aquest dissabte teniu una oportunitat de veure Living With the Lights On, a la Fàbrica de Creació Fabra i Coats, dins de L’Altre Festival.

El director Ramin Gray dirigint un assaig.

Nascut a Londres, Ramin Gray fa molts anys que treballa en la direcció teatral. No es considera a si mateix un artista. Gray pensa que incloure la feina de director dintre del concepte d’artista és ampliar en gran mesura la definició d’aquest terme, una opinió sorprenent tenint en compte que treballa pel Departament Internacional del Royal Court, un teatre londinenc que se centra en nous autors.

Un aspecte del teatre que ell considera molt important és plantejar-se com activar l’espectador perquè prengui les seves decisions: perquè decideixi què està veient i arribi a les seves pròpies conclusions. «El teatre no consisteix en allò que estàs creant a l’escenari, sinó en el que estàs fent sentir als espectadors», afirma Gray.

«Quan vaig començar en el món del teatre estava obsessionat amb crear una realitat a l’escenari i sempre em deprimia perquè no ho aconseguia. Llavors em vaig adonar que buscava en el lloc equivocat. L’obra no té lloc a l’escenari, sinó en els espectadors, en el cap i el cor de les persones de l’audiència», afirmà Gray en una entrevista per Oxford Student. «El teatre sempre consistirà en persones que interactuen entre elles en un espai compartit. Crec que una de les raons per les quals el teatre està guanyant popularitat és perquè com més temps passem amb el mòbil o la tauleta, més apreciem la realitat, el repte que suposa i la importància d’estar amb altres éssers humans en un espai compartit».

Gray ha viscut a Oxford, Teheran, Nova York i París abans de graduar-se pel Christ Church d’Oxford l’any 1987. Parla francès, persa, àrab, alemany i italià i ha viatjat molt, especialment per l’Orient Mitjà. Per això, no és d’estranyar que afirmi que «cada obra és com aprendre una nova llengua en el sentit que has de parar atenció a la tonalitat i al significat que hi ha codificat en la llengua que fa servir l’autor».

 

 

Entre les seves obres, destaca especialment Blind Hamlet, per ser molt innovadora i trencar amb el teatre tradicional en què els espectadors observen passius com l’acció té lloc a l’escenari. En aquesta obra no hi participen actors, sinó que es va desenvolupant la trama amb la participació dels espectadors. L’objectiu de Gray és que el públic s’impliqui en l’obra i hi participi no només imaginativament, sinó també físicament. També destaca The Arsonists (Els piròmans en català), obra original de Max Frisch, que va ser diferent per Gray perquè estava acostumat a dirigir peces d’autors encara vius i en aquest cas no podia fer preguntes a l’autor. Gray explica com durant el procés creatiu ell mateix dubtava de si realment estava treballant amb el text original o amb la seva pròpia interpretació de l’obra i com aquesta interpretació xocava alhora amb la interpretació de la traductora.

Trobaràs més informació per inscriure’t al curs de Ramin Gray al web de la Sala Beckett.