Raimon torna al Palau de la Música

28.03.2014

Raimon, que fa pocs dies ha estat guardonat amb el 46è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes i que també ha rebut la Medalla de Oro del Círculo de Bellas Artes de Madrid per la seva trajectòria artística, oferirà 4 concerts al Palau de la Música durant aquest mes de maig. El cantautor va ser ahir al Palau, al costat de la presidenta Mariona Carulla, el director Joan Oller i Esteve Nabona, director de l’Escola Coral de l’Orfeó Català. 

Raimon, Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, al Palau de la Música | Foto: Laura Basagaña.

“Seran recitals amb cançons que fa temps que no he cantat en públic, amb un repertori antològic i ampli, que inclourà poemes musicats d’Ausiàs March, Espriu, Timoneda i Jordi de Sant Jordi, entre d’altres”, ha avançat Raimon. Tampoc no hi faltaran les últimes cançons del disc “Rellotge d’emocions”, que interpretarà amb els músics habituals: els guitarristes Miquel Blasco i Joan Urpinell, el clarinetista Pau Domènech i el contrabaixista Fernando Serena. “Hi ha hagut la idea d’agafar cançons de diferents moments i també incloure cançons inèdites de fa 2 anys. També posar cançons que la gent sap i que ha fet seues, com “Al vent”, que va ser la primera cançó que vaig compondre, i, també, hem pensat en les que musicalment tenien més ganxo”, explica Raimon.

El cantautor de Xàtiva ha recordat els concerts més emotius que ha protagonitzat al Palau. “Recordo molt entranyablement el recital del 67, que va ser quan vaig actuar per primer cop tot sol al Palau de la Música, i en vam fer un disc”. També és especialment significatiu el concert que va fer el dia del seu 60è aniversari, quan va cantar Ausiàs March acompanyat d’una orquestra dirigida per Pons.

Quan li han preguntat pel paral·lelisme entre la cançó protesta i les revoltes i lluites actuals –les protestes del passat i del present- ha respost: “Ara les condicions i els condicionaments són diferents, encara que la base de la protesta social respon a una denúncia de les injustícies. En una dictadura la queixa i la rebel·lia no eren permeses i llavors s’havia d’actuar en la clandestinitat, si anaves a manifestar-te et tocava córrer segur i moltes d’aquestes vexacions no apareixien als diaris”.

Raimon al Palau de la Música

Els concerts tindran lloc els dies 8,9,10 i 11 de maig al Palau de la Música i l’actuació del cantautor estarà precedida per la interpretació d’un cor de l’Escola Coral de l’Orfeó Català, que versionarà un parell de peces de l’artista.

“En cadascun dels quatre concerts hi participarà un cor diferent, que versionarà dues cançons de Raimon” ha explicat Esteve Nabona, director de l’Orfeó Català.
La idea és aproximar les cançons del cantautor als integrants dels cors més joves. “Que els nens i nenes coneguin les cançons que escoltaven els seus pares o avis”, afegia Joan Oller. “Els pares explicaran als fills qui era Raimon i què ha representat Raimon per la història del nostre país”, reblava Nabona.

El dia 8 de maig el Cor Mitjans interpretarà “D’un temps, d’un país” i “Jo vinc d’un silenci”; l’endemà, el Cor de Noies obrirà el concert amb “Parlant-me de tu” i “Veles e vents”. El dia 10 “Si miraves l’aigua” i “Diguem no” seran interpretades pel Cor Petits i el Cor Jove de l’Orfeó Català homenatjarà Raimon amb “Al vent” i “Cançó de les mans”.

Trajectòria artística: música i versos

“Sóc un entusiasta de la música de Raimon i de la seva capacitat per emocionar, de la seva fórmula que uneix profunditat i intensitat”, incidia Oller. “Des de l’Escola de Cant Coral volem transmetre uns valors que vagin més enllà del fet musical i ens vam plantejar de treballar dues cançons del Raimon amb quatre corals”. A més de fer arribar les cançons de Raimon als més joves, “que les treballaran i les viuran”, els nens i nenes seran partícips d’una experiència vivencial única, amb la idea que aquest impacte artístic es vagi transmetent i es reforci el valor de l’obra de Raimon”, ha dit Oller. “Es tracta de cançons molt vigents”, ha destacat Nabona, que no ha volgut deixar de fer ús del sentit de l’humor: “Sona molt curiós que nens de 6 anys cantin ‘Jo vinc d’un silenci, antic i molt llarg’.

El repertori l’han triat Raimon i Nabona, “mirant d’escollir una bossa de les cançons que han estat més representatives i arranjant-les amb l’ajuda de Raimon, per adaptar-les a les corals”, ha detallat el director de l’Orfeó, Esteve Nabona. “No volem ser considerats els teloners de Raimon, sinó que en som els amfitrions”.

Mariona Carulla ha destacat la trajectòria artística de Raimon que “ha fet una  tasca de difusió de la llengua i la cultura catalana extraordinària” i ha volgut remarcar els 40 concerts que l’artista ha fet al Palau de la Música, els 50 discos editats i els seus sis llibres. El 10 de juny Raimon recollirà el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes al Palau.

Raimon oferirà quatre concerts al Palau de la Música aquest mes de maig | Foto: Laura Basagaña.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

2 Comentaris
  1. ja comença a ser hora que Raimon sigui reconegut per el seu treball, dedicació i compromis, els que tenim una edat ho sabem, pero cal que els mes joves també. no faltarém al recital al palau com no hi hem faltat mai, i d’aixó fa ja molts anys , i seguim i seguirem.

  2. Una pregunta a per a Raimon : Perquè, despres dels esdeveniments a la plaça del Sol a les festes majors de Gràcia, on unes cuantes persones, entre les quals jo mateixa, varem ser detingudes i portades a la comisaria de la via laietana, no vas dir rès, ni tant sols un petit comentari? Per si no te’n enrecordes pots llegir “La masmorra” de Joaan Ventura. Que et vagi bonic.