Raima es converteix en la papereria més gran d’Europa

16.11.2018

Un edifici emblemàtic que data de l’any 1513, situat enmig del barri Gòtic, al cor del popular carrer Comtal i que és un bé d’interès urbanístic. Segurament, lloc de passada indiscutible per a molts turistes, però sobretot per a molts estudiants de Disseny i de Belles Arts. L’ordre, el color i l’ambientació són els trets característics d’aquest espai dedicat al món del paper i els treballs manuals. Raima (Conjunt de vint mans de paper, és a dir, cinc-cents fulls de paper, segons la seva definició) és també el nom que porta la papereria més representativa de la ciutat de Barcelona, que acaba de finalitzar les obres d’ampliació de la botiga.

Papereria Raima

Els seus orígens es remunten a la coneguda papereria La Carpeta, situada a poca distància de Raima. La Carpeta va obrir les seves portes el 1979 de la mà de Núria Raja. Tot i que actualment encara està en funcionament, va ser al 1986, que Raja va decidir obrir una botiga més espaiosa amb la possibilitat d’oferir un ventall més ampli de productes en un dels edificis més singulars del carrer. Raima, que el 2016 va iniciar les obres per ampliar el seu edifici, ha passat de tenir dues plantes a tenir-ne sis, ja que disposen d’una terrassa. Això ha suposat una inversió de més de 2 milions d’euros i 1400 m². Raima, ara ja sí, pot dir que és la papereria més gran d’Europa amb cinc plantes destinades a la venda, però també a exposicions, tallers i conferències.

Tot està ordenat cromàticament, la qual cosa dona una certa harmonia a l’ambientació. Tot i que cada planta és diferent perquè cadascuna d’elles està encarada a clients diferents, el fil conductor del color hi és sempre present. En la planta baixa, s’hi troba tota classe de materials d’oficina, des de llibretes, bolígrafs, estoigs, carpetes o àlbums de fotos. Fins i tot, hi destaca el terra que sembla ambientat en l’antiga Barcelona romana. Pel que fa a la primera planta, està destinada a un públic més adult, ja que els productes són exclusius: escriptura d’alta gamma, maletes i motxilles de pell i decoració de la llar. Tot el contrari que en la segona planta, on trobem tota mena de paper encarat, sobretot, als estudiants de Disseny i Belles Arts. L’espai de treballs manuals, paper de regal i floristeria és a la tercera planta. Finalment, al pis superior s’hi faran tallers i xerrades, així com exposicions. Els clients no hi podran accedir, només durant els mesos de Nadal on hi haurà productes en relació amb aquesta festa, però després es tornarà a reservar l’accés. L’edifici disposa d’una terrassa a la sisena planta, que es destinarà a activitats en els mesos d’estiu i primavera.

“Raima creix reforçant un model de comerç amb identitat pròpia, de qualitat, amb vocació de servei i tracte personalitzat”, diu Toni Esplugas, cap de comunicació a Raima. A més, afegeix: “La nostra idea és que cada vegada que el client canviï de planta tingui la sensació que ha canviat de botiga. Per això, la música és diferent en cada pis, així com els terres, que en cada planta són de colors diferents”. Raima és una forma de reinventar-se en ple segle XXI sense oblidar els seus orígens. I, sobretot, donar importància al disseny i a les arts.

Ahir Raima va celebrar la nova etapa amb una gran festa d’inauguració. Els amfitrions, Núria Raja i Jaume Muntané van agrair l’esforç dels arquitectes de l’estudi Jorge Vidal, especialitzat en centres culturals, que han esmerçat dos anys de feina en aquesta complexa remodelació. La festa es va acolorir amb la presència de figurants vestides amb indumentària de paper originals del Museu del Vestit de Paper de Mollerussa.

Enhorabona i per molts anys!