Rafel Nadal guanya el Premi Ramon Llull amb ‘El fill de l’italià’

25.01.2019

Rafel Nadal és el guanyador del Premi Ramon Llull 2019. Nadal s’ha endut el guardó amb El fill de l’italià, una novel·la amb un alt contingut històric, com ja és habitual en les seves obres. Aquesta vegada, l’escriptor ens trasllada a la Caldes de Malavella de l’any 1944, on recalen mil mariners italians que fugen del seu país, ocupat per les tropes nazis. La novel·la, editada per Columna, arribarà a les llibreries el 27 de febrer.

Rafel Nadal. | Foto: Gerard E. Mur

No tota la novel·la està emmarcada en el passat. Una part important d’El fill de l’italià transcorre en l’època contemporània. Nadal parla d’una “doble odissea”. Per una banda, la que viuen els mariners italians, supervivents del cuirassat ‘Roma’, que el 1943 és bombardejat per les tropes alemanyes (una venjança per l’armistici entre Itàlia i els aliats). Els mariners emprendran una fugida que els portarà de Sardenya a Maó i de Maó a Caldes de Malavella. L’altra odissea és la d’en Mateu, un caldenc que després de la mort de la seva mare decideix indagar els seus orígens.

Carme Riera, membre d’un jurat del qual també n’han format part Isona Passola, Pere Gimferrer, Carles Casajuana, Francesca Cristoffanini, Gemma Lienas i Emili Rosales, ha destacat que és una novel·la amb “molts nivells de lectura”. Segons Riera, tres aspectes fonamentals de l’obra guanyadora són la peripècia històrica (“poca gent coneix la història que explica Nadal”), la peripècia intima (“la recerca de la identitat”) i “la tendresa”, aquest últim aspecte lligat a un personatge femení crucial: la mare d’en Mateu.

Nadal explica que amb la trama de la novel·la s’hi va creuar sobtadament a Caldes, durant la presentació del seu anterior llibre. Un lector assistent a la presentació li va proposar explicar-li la història d’aquests mariners desesperats. Va resultar que la pròpia biografia de lector estava lligada l’estada dels fugitius al poble. Aquest lector és el que li ha inspirat el personatge d’en Mateu. Sobre el marc històric, Nadal apunta que és un llibre “basat en fets reals” i que “tot està documentat”. Algunes petites parts, però, neixen de la recreació: “He hagut de treballar per donar sentit i forma”.

L’obra, detalla Nadal, està dividida en quatre parts. Comença amb la indagació que fa en Mateu dels seus orígens, seguint “la pista d’un mariner que xiulava cançons napolitanes” quan ell era petit, i segueix amb l’aventura d’aquest mariner i quatre més per arribar a Maó, l’arribada dels fugitius a Caldes, que van instal·lar-se en tres balnearis i dues pensions, i acaba amb un acostament a la família italiana del mariner protagonista. Tot plegat està presentat com la reconstrucció d’un gran secret.

Diu Nadal que amb El fill de l’italià ha continuat reflexionant sobre qüestions que ja apareixen en novel·les anteriors. Qüestions com ara la llibertat individual en situacions de conflicte o la responsabilitat. “El llibre té una mica de La maledicció dels Palmisano i La senyora Stendhal”. En aquestes dues obres, però, “la història tenia un paper més central”. En la guanyadora, en canvi, són els personatges el que més li ha interessat treballar. Retrocedint a l’any 1944, Nadal reconstrueix el record de qui va viure el desembarcament dels mariners. Sobre la memòria, diu: “És un debat contaminat, i això fa que ens perdem històries precioses”.

Nadal considera el Ramon Llull un guardó de prestigi que proporciona “públics molt diferents” i permet que la novel·la tingui un recorregut internacional: el 2020 apareixerà traduïda al francès i a l’italià. El premi està dotat amb 60.000 euros. El 2012, Nadal guanyava el Premi Josep Pla amb Quan érem feliços.