Racons i passatges de la Barcelona literària

Maria Nunes publica Rutes literàries de Barcelona (Meteora)

Aquest dissabte 2 de desembre l’escriptora i filòloga Maria Nunes serà una de les protagonistes del Mercat de Nadal del Llibre, que se celebra a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm, on parlarà de la relació de Barcelona amb la literatura. Recuperem aquest article de Carla Mallol sobre el seu llibre Rutes literàries de Barcelona (Meteora).

Ho farà acompanyada de la periodista Pilar Argudo, als peus d’un dels escenaris més emblemàtics de la ciutat, teló de fons de llibre de Nunes i del seu recorregut per les novel·les de Teresa Juvé, Narcís Oller, Josep M. de Sagarra i Montserrat Roig.

A Rutes literàries de Barcelona, Nunes entrellaça quatre veus literàries. Quatre escriptors, quatre èpoques i quatre mirades d’allò més diferents. I, totes elles a Barcelona. A quina Barcelona, però? Tenen alguna cosa en comú la Barcelona burgesa de principis segle XX d’Oller i la Barcelona de l’Eixample de Roig? O la Barcelona aristòcrata decadent de Vida privada de Sagarra i la Barcelona del segle XVI de La trampa de Juvé?

Tant en la Barcelona literària de Roig, com la de Sagarra, la d’Oller o la de Juvé, realitat i ficció es confonen i s’entrellacen. S’han convertit, d’alguna manera, en testimonis i miralls de la Barcelona de totxos i ciment. Al llibre de Nunes, totes aquestes Barcelones s’entrecreuen, s’entrellacen, barrejant realitat i ficció. Ens hi passegem, però no ho fem sols: ho fem en tot moment acompanyats de l’escriptora. 

Les ciutats s’escriuen i s’esborren a si mateixes constantment i sovint, amb les corredisses del nostre dia a dia, ni tan sols ens n’adonem. Amb quantes botigues o locals nous us topeu cada vegada que passejeu pel centre de la ciutat?

Nunes ens convida a aturar-nos, enmig del batibull de la metròpolis, i ens anima a passejar per la nostra Barcelona amb els ulls oberts de bat a bat, amb una mirada nova i amb quatre Barcelones fictícies sota el braç.

Seguint les passes que ens suggereix Nunes en el seu recull, a través de personatges de les diferents novel·les, dels seus escenaris i de les històries que els seus carrers amaguen, són moltes més de quatre Barcelones les que un pot descobrir. Un sense fi de ciutats, conegudes i per conèixer. Sota els mapes físics de la ciutat s’hi amaguen, sempre, cartografies emocionals. En resseguir els carrers i rondar per les places i jardins, en tracen, també les seves històries, reals o fictícies. I les nostres. Pels racons de Barcelona filen i desfilen els nostres records i els de tots aquells qui els han trepitjat. Ressonen les veus de tots aquells qui han caminat pels seus carrers, alguns corrent i d’altres sense cap pressa, sense rumb o fent zigues-zagues, a llambregades o amb l‘smartphone a les mans.

Les ciutats es reescriuren a si mateixes, teixint-se de records i oblits. Emprant les paraules de Roig, citada per Nunes en el seu pròleg, “Barcelona desvetlla amors apassionats i de vegades rancors soterrats”. Aquests dies, per a molts el mapa emocional de Barcelona ha trontollat. La Rambla, però, segueix sent el carrer carregat de vida, de batibull i corredisses de les novel·les de Roig, Oller, Sagarra o Juvé. El carrer que García Lorca va batejar com el “més alegre del món”. Un dels carrers literaris més emblemàtics de Barcelona i un dels protagonistes del llibre de Nunes.

Són molts els records que s’amaguen entre els maons i les llambordes de la metròpolis. I són aquests records, llegits o viscuts, que transformen la nostra ciutat. 

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació