Quinze himnes i una cançó eròtica

21.07.2015

El proper dimarts 8 de setembre del 2015, El Born Centre Cultural commemorarà la Diada Nacional de l’Onze de Setembre amb un concert únic: Seguem arran! Quinze himnes i una cançó eròtica.

Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya

Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya

El concert anirà a càrrec d’una de les formacions de més prestigi del país: la Simfònica de Corda i Cobla de Catalunya, sota la direcció de Francesc Cassú, que s’ha encarregat de l’arranjament de les cançons del programa, juntament amb Adrià Barbosa. Es tracta d’una formació musical única integrada per instruments de corda tradicionals d’una orquestra simfònica units al personalíssim so dels instruments de vent de la cobla, representant l’esperit modern però alhora arrelat a la tradició que defineix aquest concert.

Juntament amb l’orquestra, actuaran també un conjunt d’artistes i grups que oferiran el seu timbre personal i les particularitats de les seves procedències a la interpretació del programa del concert: Miquel Gil, Arnau Tordera, Mariona Sagarra, Jordi Fàbregas, la Coral Cantiga.

El programa del concert conté temes com ara “La Santa Espina”, “El cant de la senyera”, “L’estaca”, “Bac de Roda”, “La muixeranga”… Cançons populars que els catalans i les catalanes han acabat adoptant amb els anys com a himnes oficiosos del país. Cançons que són declaracions d’amor al poble o de protesta davant situacions de repressió viscudes col·lectivament i que han acabat conformant un veritable cançoner popular.

L’actuació culminarà amb “Els Segadors”, l’himne nacional oficial de Catalunya, que té els seus orígens en una cançó eròtica que es cantava al segle XVII. Un espectacle musical, doncs, amb un programa de quinze cançons que la memòria col·lectiva ha convertit en himnes populars i un himne oficial que prové d’una cançó eròtica que cantava el poble.

Com activitat complementària durant aquest mes de setembre, L’espai Dalmau oferirà l’exposició ‘Bon cop de falç. La història sobre l’himne’, comissariada per L’Avenç, Grup Enderrock i Clack que vol explicar “Els Segadors” des d’una perspectiva històrica i del seu ús social. Aquesta exposició es complementarà amb una taula rodona, el dia 16, al voltant de la qüestió de si té sentit mantenir “Els Segadors” com a himne nacional de Catalunya o si caldria plantejar la necessitat d’un nou himne.

Podeu comprar les vostres entrades aquí.