Quina relació hi ha entre meteorologia i història?

29.11.2018

Dissabte 1 de desembre tindrà lloc la Jornada Sàpiens, organitzada per la revista del mateix nom, al Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí. L’edició d’aquest any pretén acostar el públic a la reflexió sobre la relació entre la climatologia i la història a través de l’exemplificació dels efectes del canvi climàtic al llarg dels anys a tot el món.

Tempesta de pols sobre Stratford, Texas
Autor desconegut, 1935.
Cortesia del NOAA’s National Weather Service

La Jornada, que comença a les 10h, inclourà tres conferències gratuïtes realitzades per especialistes en història i climatologia que se centraran en la importància de la meteorologia en diferents moments històrics. La ponència “Clima, epidèmies i caresties: l’impacte del canvi climàtic a l’Edat Mitjana” a càrrec de Maria Soler i Delfi Nieto, especialistes en història medieval i investigadores de l’Institut de Recerca en Cultures medievals, serà la responsable d’iniciar la jornada.

Tot seguit, intervindrà Mariano Barriendos amb “La variabilitat climàtica dels darrers segles a Catalunya. Dels mètodes de reconstrucció als episodis extrems i els seus impactes”. El professor d’Història Moderna a la Universitat de Barcelona i investigador associat a l’Institut Català de Ciències del Clima relacionarà per tant la temàtica de la climatologia amb la situació de Catalunya.

Finalment, Àlex Rebollo, historiador i comissari de l’exposició “Dust Bowl” del Museu de la Vida Rural, oferirà una última xerrada titulada “Clima i repercussions socials. El cas de Dust Bowl durant la Gran Depressió”, en la qual s’enllaçarà la Jornada amb l’exposició mencionada, que es troba en el seu darrer mes de visites.

“The Dust Bowl. Quan la natura es rebel·la” és una exposició fotogràfica que mostra el primer cas documentat de refugiats climàtics i representa un exemple paradigmàtic de com els factors climàtics poden causar una migració de la població en massa. A través de la mirada al passat, vol fer reflexionar la gent sobre les conseqüències que l’abús de l’home vers la natura i el canvi climàtic global poden tenir en el futur.

La Jornada Sàpiens, juntament amb l’exposició, pretén donar importància a la relació entre història i clima, és a dir, a l’efecte que han tingut els canvis climàtics i la meteorologia en diferents moments històrics, i vol fer reflexionar la gent sobre l’augment de l’imapacte dels fenòmens naturals en els darrers anys.

Etiquetes: