Quina era doncs la pregunta?

6.11.2018

Fèlix Riera, Victoria Cirlot i José María Rodao han obert el cicle Barcelona Novel·la Històrica a la Fundació Tàpies, en un diàleg vibant que ha girat al voltant de la creació. Han parlat de Dürer, però també de surrealisme com Max Ernest. “L’artista surrealista deixa de banda la raó, el gust i la voluntat”, ha dit Vicoria Cirlot. “L’artista es deixa portar amb aquella passivitat del místic”, ha afegit Ridao. Félix Riera ha parlat dels pintors que li interessen. La col·lecció de taques del pintor Eugenio Lucas (1817-1870) o els autoretrats del català Francesc Gimeno (1858-1927).

Fèlix Riera, Victoria Cirlot i José María Ridao a la Fundació Tàpies | © Eduard Pedrocchi ICUB

“L’origen de l’art és el dolor”, ha recordat Cirlot evocant Nietzsche. “L’art és el lloc de l’emoció, i no se li pot trobar un significat unívoc, però sí un sentit”, ha afegit evocant la distinció de Frege entre els termes Bedeutung i Sinn. L’art és la resposta a una pregunta que hem d’endevinar. A què respon Madame Bovary? O l’autoretrat petinaç de Francesc Gimeno? Saber quina és la pregunta és clau per comprendre una obra d’art, una pregunta que no es pot sostreure del seu origen històric.

“Quina era doncs la pregunta?”, va exclamar Gertrude Stein mentre agonitzava en el seu llit de mort. El cicle Barcelona Novel·la Històrica ens proposa aquests dies abordar les preguntes que els artistes han respost amb les seves obres. Comença la festa. Podeu trobar el programa aquí.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris
  1. Cert. L’art, en la forma que sigui, ja sigui plàstica o literària, és una resposta, és un ‘jo responc’, com va dir també en els seus assaigs Karen Blixen. Bussejar en la pregunta respon, ni que sigui per aproximació, és clar, una resposta en clau artística.