Quin preu tenen els contes?

23.06.2015

El VI Festival de Narració Oral Munt de Mots ja està en marxa per arribar a Barcelona del 19 al 24 d’octubre. Una setmana en què els contes prenen la paraula i l’oralitat és el vestit que ens posem per comunicar-nos. 

Una setmana, també, en què guarnim la ciutat –i altres pobles de fora de Barcelona– amb les millors gales per rebre narradors d’altres punts geogràfics que omplen biblioteques, centres cívics, bars, ateneus, teatres, museus… de contes per a totes les edats, de tallers, de conferències, de maratons, de jams de contes… i d’espectacles que tenen el seu motor connectat a l’oralitat.

Sens dubte, el Festival és una oportunitat per donar a conèixer el treball d’altres narradors i enriquir-nos tots plegats amb noves propostes, per consolidar un ofici que va fent pas a pas el seu camí en el públic seguidor i entusiasta, entre els mateixos narradors que sentim com s’enforteixen els vincles que ens uneixen, però també ajuda a consolidar-se entre el teixit institucional. I per sobre de tot, el Festival és una oportunitat per gaudir amb allò que forma part de la nostra essència humana: contar.

Coronar el número VI del Festival és una xifra que, per una banda, frega l’optimisme i traspua confiança en un temps en què les iniciatives culturals avancen a còpia d’incerteses i de més d’un daltabaix, però per altra banda, en aquest trajecte no hi ha hagut res semblant al bufar i fer ampolles, tot al contrari: si hi ha un denominador comú en aquests cinc anys per tirar endavant el Festival ha estat el voluntariat. És cert que a l’edició passada va arribar una petita ajuda institucional, però continua sent necessari el suport que cadascú de nosaltres pugui aportar-hi.

En aquest sentit, i com a mesura econòmica indispensable, des de fa uns dies està en marxa un verkami per poder fer front a les algunes despeses del Festival. Tal com estan les coses, aquest sistema de micromecenatge permet que continuïn havent-hi projectes en el nostre país i que el desert cultural a què estaríem condemnats no arreli gràcies a la solidaritat de les persones.

Quin preu tenen els contes, però? Des d’un punt de vista pràctic i urgent diria que les aportacions al verkami del Festival són assequibles a la majoria de les butxaques i que totes tenen recompenses molt interessants, de manera que un cop més serà la solidaritat de tots la que faci possible que Barcelona gaudeixi del Festival el pròxim mes d’octubre. Però tots sabem que els contes ens connecten amb un imaginari que ens fa viatjar per totes les emocions i això no té preu.

Etiquetes: