‘Nadir i altres nits’ de Quim Español

28.04.2012

Quim Español i Montserrat Abelló

Parlar d’en Quim Español és parlar de poesia en majúscules. Nadir i altres nits (1984 Poesia) apareix en el panorama literari català, en un moment en què tots estem necessitats de referents, com una llumenera que ens guia pel camí que no hauria d’haver abandonat mai la poesia que es fa al nostre país.

En un breu lapse d’una setmana hem pogut gaudir de la seva veu poètica en dos actes de presentació del seu llibre, una a Barcelona –a l’antiga llibreria Herder– i l’altre a Girona a l’edifici de la Pia Almoina, actualment seu del Col·legi Oficial d’Arquitectes, que l’acull en la seva doble vessant de poeta i d’arquitecte.

Joan Margarit i Salvador Oliva han actuat, respectivament, en les dues presentacions glossant aquesta obra i la figura d’en Quim Español, un poeta que no es prodiga en la mesura que a molts ens agradaria que ho fes.

Nadir, el llarg poema en prosa amb què acaba el llibre d’en Quim Español, planteja relacions de personatges que difícilment s’utilitzen en la poesia. Realitat, ficció i somni es barregen en el Nadir d’aquest poeta, l’obra del qual ara ja la podem situar just sota el zenit de la cúpula que encara aguanta la poesia escrita en la nostra llengua.

Presentació de 'Nadir' de Quim Español