Qui té por de l’intel·lectual?

28.10.2013

El Grup de Recerca Literatura Comparada en l’Espai Intel·lectual Europeu organitza el simposi Qui acusa? Figures de l’intel·lectual europeu, que es proposa explorar la condició de l’intel·lectual en l’Europa contemporània. Les ponències tindran lloc els dies 5, 6 i 7 de novembre. Aquest dimarts 29 d’octubre el professor Christophe Charle imparteix una conferència a la Facultat de Filologia de la UB.

Què és un intel·lectual europeu? Existeix, a Europa, un espai intel·lectual compartit, una trama en què la reflexió sobre les problemàtiques i els debats públics concrets de cada indret respongui a una tradició de pensament compartit? És, la idea de literatura europea, una proposta intel·lectual? Com ha evolucionat la posició de l’escriptor respecte a la figura de l’intel·lectual, en cada literatura europea? Quines són les característiques d’aquesta figura, les seves contradiccions, les seves paradoxes? En qui pensem, ahir o avui, quan pensem en un intel·lectual europeu? En què pensem, si pensem Europa en termes literaris i intel·lectuals? Què queda avui, a Europa, de la reflexió que va llançar en 1898 Émile Zola des de les pàgines de L’Aurore?

Christophe Charle

El Simposi Internacional Qui Acusa? Figures de l’Intel·lectual Europeu proposa reprendre la figura de l’intel·lectual per tal de reflexionar sobre la seva història en una perspectiva comparada, posant en relleu la seva dimensió literària; i ho fa en un moment en què sembla haver estat clausurat el seu paper en el debat públic; quan, d’altra banda, les lletres tampoc no ocupen un lloc central en la definició de la ciutadania i, a més a més, Europa està molt qüestionada com a fons de valors implícits i com a projecte col·lectiu. No és un bon moment per a aquesta figura. Però això ha estat, també, una constant històrica. Tampoc és cert que ara siguin més necessaris que mai, els intel·lectuals; de fet, n’hi ha prou amb pensar en el segle XX per no caure en aquesta ingenuïtat gairebé ofensiva. Des del Grup de Recerca Literatura Comparada en l’Espai Intel·lectual Europeu de la U. B. consideren que mentre siguem capaços d’interrogar-nos, encara, sobre la seva necessitat, podrem pensar, ahir, avui, i demà, en Europa.

En el Simposi participaran diversos especialistes en el tema: Christophe Charle, Joseph Jurt, Joan Manuel del Pozo, Adolfo Sotelo, Josep Casals, Mercè Rius, Annick Allaigre, Henri Garric, Túa Blesa, Maximiliano Fuentes, Antoni Martí, Bernat Padró, Teresa Rosell, Carolina Moreno, Àlex Matas, Borja Bagunyà, Ester Pino, Neus Penalba.

Trobareu tota la informació sobre el simposi a www.ub.edu/simposiquiacusa