Informe del Col·lectiu Jo estimo TV3

30.04.2014

D’un temps ençà ens arriben informacions que indiquen que Brauli Duart, President de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, es planteja la possibilitat d’externalitzar la publicitat de TV·3 per millorar-ne l’eficiència. Davant de la possibilitat que el president de la CCMA cedeixi la gestió de la publicitat a tercers, el Col·lectiu Jo estimo TV·3. ha fet públic un informe que recollim aquí. La Direcció de Comunicació de la CCMA s’ha posat en contacte amb Núvol per mostrar el seu desacord amb les dades publicades a l’informe de Jo estimo TV·3, unes dades que segons la CCMA no s’ajusten a la realitat, poden conduir a conclusions errònies i espera contestar aviat. En parlem en aquest editorial.

 

Assemblea de treballadors de TV·3

La superioritat comercial de TV·3

Noves dades tornen a confirmar la superioritat comercial de TV·3. Els espectaculars resultats de la publicitat de TV3 del primer trimestre del 2014, molt per sobre dels resultats dels altres grups audiovisuals, demostren que es gestiona de manera eficient.

Evolució GRPs 1r trimestre 2013/2014 [1]

Gener

Febrer

Març

Total trim.

Mediaset

       2,1%      -6,7%       2,4%      -0,6%

A3

       7,9%      -3,9%      -1,6%      1,0%

8TV

      -2,7%      -5,9%       2,6%     -1,7%

TV3/TVC

      -1,3%    -13,4%     24,8%      3,3%

Total

       4,6%      -5,6%       1,2%      0,2%

Font: Kantar Media

Cal tenir present que, malgrat que el febrer va ser un mes molt dolent per a les cadenes de TVC a causa de les vagues, el balanç del trimestre és clarament positiu, molt per sobre del de la resta de grups.

Les dades del 1r trimestre s’afegeixen a la ràtio d’eficiència comercial, que a TV3 va ser, el 2012, de l’1,02. Segons els especialistes del sector, la ràtio de 8TV (un dels secrets més ben guardats del Grupo Godó) està molt per sota de TV3, a l’entorn del 0,71. [2]

Malgrat les dades, el president de la CCMA, Brauli Duart, vol cedir la gestió de la publicitat de TV3 al Grupo Godó, perquè la vengui conjuntament amb la de 8TV, que és competència directa de TV3, que té unes quotes publicitàries molt més baixes i un volum de clients que és una tercera part del que té TV3. Segons els especialistes, cedir la gestió de la publicitat de TV3 al Grupo Godó suposaria per a TV3 unes pèrdues, directes i indirectes, entre els 17 i els 25 milions anuals.

 

Falsedats al Parlament. El Govern, mal assessorat?

Vostè sap quant ha disminuït la publicitat de TV3 els darrers quatre, cinc anys? De 170 milions d’euros de publicitat a 60: una pèrdua de 100 milions d’euros.”

Artur Mas, al Parlament [3] 

Fals. La pèrdua no ha estat de 100, sinó de 55 o de 26 milions d’euros (respecte al 2008 i al 2009), i els ingressos publicitaris fa quatre, cinc anys no eren de 170 sinó de 115 i de 86 milions (respecte al 2008 i al 2009).[4]

Si els competidors de TV3 a nivell estatal practiquen polítiques, tot i ser competidors entre ells, per trobar sinergies en el terreny de l’accés al mercat de la publicitat, té tot el sentit del món que la Corporació intenti buscar nous mecanismes de cara a la publicitat”. Homs deia implícitament que Mediaset i A3Media comercialitzen conjuntament la seva publicitat i que això justificaria que la publicitat de TV3 la gestioni el Grupo Godó.

Francesc Homs, al Parlament [5]

Fals. Mediaset gestiona la publicitat de les seves cadenes a través de la seva comercialitzadora, Publiespaña, i A3Media gestiona la publicitat de les seves cadenes també a través de la seva comercialitzadora, que té el mateix nom que el grup: A3Media.

Artur Mas i Francesc Homs van utilitzar xifres i arguments falsos al Parlament per justificar la cessió de la gestió de la publicitat de TV3 al Grupo Godó. Cal suposar que el Govern ha estat mal assessorat per Brauli Duart, president de la CCMA.[6]

 

 Audiències a la baixa

TV3 ha estat líder al març, amb el 12,5% de quota i 0,6 punts més que Tele5, la segona cadena classificada en aquest rànquing, amb l’11,9%. En tercer lloc s’ha situat Antena 3, amb l’11,7%[7]

Afirmacions com aquestes són les que Brauli Duart acostuma a fer al Parlament: TV3, líder en els rànquings; TV3, cadena més ben valorada; TV3 lidera els 40 programes més vistos

Però és una anàlisi superficial de les audiències de les cadenes de TV3. Una anàlisi rigorosa mostra que el lideratge de TV3 és fruit de la progressiva fragmentació de les audiències (a causa de la TDT, que ha multiplicat per 10 el nombre de cadenes des del 2010) més que no pas del dinamisme de TV3, ja que des del 2012 tant TV3 com tot el grup de cadenes de la CCMA han anat perdent audiència  –i per tant també ha anat disminuint el seu impacte entre la població–, mentre que Mediaset i A3Media han anat creixent des que van absorbir Cuatro i La Sexta respectivament. Davant l’increment d’oferta de la TDT, Brauli Duart va tancar una de les cadenes de TV3 (fusionant el canal Super3 amb el canal 33), fet que va comportar la pèrdua d’1,5 punts d’audiència per al grup de cadenes de TV3. Destaca el canvi de tendència de la CCMA (TV3, 33, 3/24, Esports 3) al 2012, coincidint amb l’arribada de Brauli Duart a la presidència de la CCMA (abril 2012).

S’observa que l’audiència tendeix a créixer durant el període que a la direcció de TV3 hi havia Mònica Terribas (fins a l’abril del 2012), es manté estable durant els 6 primers mesos de la direcció actual (Sallent-Duart) i entra en un declivi constant des de la tardor del 2012. La supressió del canal Super3 (per fusionar-lo amb el 33) a l’octubre del 2012 explica part de la baixada, però no pas aquesta tendència constant a la baixa. Un altre factor és el progressiu esgotament de l’estoc de sèries i pel·lícules internacionals comprades en el període anterior, que han estat substituïdes per sèries i pel·lícules de més baixa qualitat. També hi deu influir la reducció general del pressupost dels programes i la inestabilitat i la incertesa laboral que domina a TV3 des que Brauli Duart és president de la CCMA.

 

 Pressupostos sense rigor

L’aportació del Parlament el 2014 és la mateixa que el 2013, amb una partida addicional de 7,5 milions aprovada a l’octubre del 2013.[8] Brauli Duart es va negar a reconèixer aquesta partida fins al febrer del 2014, tensant així, encara més, el conflicte laboral.

Els analistes preveuen per al 2014 un increment del mercat publicitari d’un 3-4% i TV3 està incrementant ingressos des del 4t trimestre del 2013. Però Brauli Duart, en comptes de pressupostar un increment moderat (2 milions), ha pressupostat una baixada de 2,2 milions.[9]

Per al 2014 també s’ha pressupostat una baixada sense justificació d’1,7 milions (20%) d’Altres ingressos, però en canvi les Despeses diverses s’han pressupostat amb un increment d’11,9 milions (7’5%), també sense justificació.

El 2013, la CCMA va tancar amb un dèficit d’11 milions (d’aquests, 7,5 són del 2012 i 3,5 del 2013). El dèficit del 2013 és conseqüència d’una partida de personal irrealitzable, que preveia l’acomiadament massiu de treballadors el mateix any. Finalment, l’acomiadament afecta 273 treballadors fins al 2017.

Per al 2014 hi ha una aportació addicional del Parlament, increment d’ingressos publicitaris, reducció de personal pels acomiadaments… Si es congelen sous i es produeix el mateix que el 2013, necessàriament el resultat ha de ser millor que el 2013. Els especialistes estimen un superàvit d’uns 5 milions, però Brauli Duart preveu un dèficit de 7,5 milions.

El 2012, el Partit Popular va aprovar una modificació de la Llei de Comunicació Audiovisual que afecta només les televisions autonòmiques i les asfixia financerament. En cas de dèficit, mentre que les administracions públiques estan obligades a elaborar un pla per no generar-ne més l’any següent i per anar-lo eixugant durant els anys successius[10], a les televisions autonòmiques la llei del PP les obliga a absorbir tot el dèficit de cop l’any següent. És amb aquesta llei que el PP ha tancat Canal 9, al País Valencià. Davant una llei tan agressiva, Brauli Duart fa uns pressupostos molt més restrictius del que cal, cosa que porta TV3 a una situació “suïcida”.

 

Pèrdues intangibles

TV3 i Catalunya Ràdio viuen des del 2012 un estrès que fa que molts professionals parlin del seu desafecte amb relació a TV3. Després de perdre un 30% de poder adquisitiu en els darrers anys, després de mesos d’informacions sobre acomiadaments massius i de l’acomiadament de 400 treballadors temporals, a l’agost del 2013 un intens conflicte laboral que havia començat al març es va saldar amb l’acomiadament de 273 treballadors, de més 58 anys, entre 2013 i 2017.

La manera de gestionar de Brauli Duart crispa les relacions laborals molt més del necessari, amb plantejaments maximalistes i provocacions. N’és un exemple el que va passar el 4 de febrer, quan, amb els ànims molt escalfats, desafia un petit grup de treballadors entrant a peu i no en cotxe a les instal·lacions de TV3, fet que provoca la concentració de centenars de treballadors a les portes de direcció de TV3 durant 12 hores. I n’és un altre exemple la seva insistència en una innecessària nova rebaixa salarial d’un 13% i la seva reacció, en veure que els treballadors no l’accepten, anunciant que s’aplicarà a TV3 el conveni de l’Institut Català de la Salut. Formalment, la intenció de Brauli Duart és aprofitar la nova legislació laboral per rebaixar costos, però no té present que les condicions de treball de TV3 són més fruit de la seva singularitat que no pas de la legislació anterior. Una de les últimes iniciatives de Brauli Duart ha estat voler revisar tota l’estructura de categories laborals, trencant de cop així el delicat equilibri laboral de TV3 i generant mal ambient a tots nivells. I una altra iniciativa ha estat demanar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que es declari incompetent per jutjar temes de Televisió de Catalunya i de Catalunya Ràdio perquè sigui l’Audiència Nacional qui els jutgi des de Madrid. [11]

La manera de fer de Brauli Duart ha agreujat el conflicte, generant moltes pèrdues intangibles, difícils de calcular, però molt considerables si es considera la quantitat de mobilitzacions que ha provocat, tenint en compte tot el temps que cal per preparar-les, les converses constants que genera el conflicte, la dificultat de concentració, la desmotivació, l’ansietat, l’insomni, el consum d’ansiolítics i de somnífers, etc.

Una aproximació a les pèrdues intangibles que està ocasionant Brauli Duart a TV3 la proporciona la relació d’accions i impactes del conflicte entre el 14 de gener i el 20 de febrer del 2014: en total 43 impactes en 38 dies.

 

Informacions convulses generades per direcció CCMA

4

Converses amb polítics

4

Assemblees

4

Vagues

11

Concentracions internes

9

Concentracions i manifestacions per Barcelona

5

Referèndum

1

Reunions informals amb gran participació

1

Crisis institucionals internes

4

TOTAL ACCIONS EN 38 DIES

43

 

El debilitament constant de TV·3

Com passa en la majoria de sectors la crisi genera contingència econòmica a les empreses del sector audiovisual. Però la manera de fer de Brauli Duart, autoritària, maximalista i sense rigor, agreuja la situació i explica el grau de confrontació a què s’ha arribat a la CCMA.

Brauli Duart busca tensar les relacions, exhaurint els terminis i intentant posar contra les cordes la part contrària. Per això s’ha guanyat el rebuig i la desconfiança de tota l’estructura professional de la CCMA i difícilment es podrà restablir el diàleg i el clima necessari per arribar a un bon acord mentre ell continuï a la presidència de la CCMA.

La situació en què Brauli Duart ha posat TV3 i Catalunya Ràdio passarà factura. De moment sembla que no passa res, però si el Parlament continua sense reaccionar, quan s’evidenciï que les coses no van bé, potser serà massa tard per aturar l’espiral de pèrdua d’audiència, d’ingressos i de credibilitat.


[1] GRP, Gross Rating Point, unitat d’audiència publicitària que expressa el percentatge de persones en què impacta cada espot.

[2] La cessió de la publicitat de TV3 al Grupo Godó es basa en arguments que no suporten cap anàlisi.    http://goo.gl/SsZrbB

[3] Artur Mas, el 13 de març del 2014, en resposta a una pregunta parlamentària.

[4] Abans de la crisi, els ingressos també estaven lluny de les xifres que va fer servir Artur Mas. El 2007 van ser de 128 milions, i les pèrdues d’aquell any van ser de 68 milions. Vegeu: Document justificatiu: Contractació d’un servei de comercialització, promoció i intermediació en la venda d’espais publicitaris de TVC.  CCMA, 16 d’octubre del 2013.

[5] Francesc Homs, l’11 de març del 2014, en resposta a una pregunta parlamentària.

[6] L’altra possibilitat seria que el president de la Generalitat i el conseller de la Presidència haguessin mentit conscientment al Parlament i a la ciutadania en un tema que és transcendental per a la sostenibilitat econòmica de TV3.

[7] Nota de premsa de la CCMA. 1 d’abril del 2014.

[8]   Del 2011 al 2013 l’aportació va baixar de 300 a 225 milions.

[9]   CCMA.  Informe econòmic desembre 2013.

[10]  Llei d’estabilitat pressupostària http://www.boe.es/buscar/act.php?id=BOE-A-2012-5730

[11]  Ara la direcció ens ha sortit botiflera!   Comunicat dels comitès d’empresa de TVC i de Catalunya Ràdio del 25 d’abril del 2014  http://goo.gl/zl8Lej