Premi al llibre de muntanya

8.11.2015

El Premi Editorial del Llibre de Muntanya té com a objectiu reconèixer la tasca dels autors i de les editorials per promocionar i divulgar la cultura, els esports i el patrimoni, tant natural com arquitectònic de l’entorn de la muntanya. El guardó, que és el primer any que es dóna, s’ha lliurat el 7 de novembre, a la Fira de la Muntanya i del Llibre.

Els guanyadors del Premi Editorial del Llibre de Muntanya | Foto: Chordà Comunicació

Els guanyadors del Premi Editorial del Llibre de Muntanya | Foto: Chordà Comunicació

El premi s’ha atorgat en quatre modalitats diferents: Premi Jacint Verdaguer al millor llibre publicat que versi sobre cultura, patrimoni, tradicions i narrativa de muntanya en llengua catalana, Premi Arthur Osona a la millor guia de muntanya o obra de caràcter tècnic, geogràfic o conservacionista en llengua catalana, Premi Juli Soler al millor mapa excursionista, i Premi Collsacabra al millor llibre de muntanya. El jurat ha estat format per Raimon Quera, de la llibreria Quera de Barcelona, Xevi Cortacans, de la llibreria Muntanya de Llibres de Vic, Miquel Ylla, escriptor i alpinista, Eduard Sallent,  escriptor i alpinista, i Jordi Bou tècnic d’esports en alta muntanya.

Passes de tardor a l’Himàlaia (Edicions Sensus), de Núria Garcia ha guanyat el premi Jacint Verdaguer. Es tracta d’una història de muntanya viscuda des del cor del Nepal, en què s’explica la difícil i intensa relació entre una mare i una filla, cadascuna de les quals mostra visions de la vida amb projeccions diferents que remouran els sentiments envers les altres cultures i maneres de viure.

Montserrat Regió dels Ecos (autoeditor), de David Hita, ha guanyat el premi Arthur Osona. Hita és un gran escalador i coneixedor d’aquest massís. En aquesta obra, proposa una guia molt completa d’una de les regions més salvatges i poc freqüentades de Montserrat amb uns textos molt curts, però dotats de tota la informació necessària, acompanyats d’una fotografia de cada agulla, roca o paret en qüestió, i complementada amb les ressenyes de cada via. Un llibre del tot fiable per aquells escaladors que s’atreveixin a endinsar-se per als seus murs verticals.

Collsacabra – Vall de Sau (Editorial Alpina) ha guanyat el Premi Juli Soler amb un treball de camp extraordinari que ha donat com a resultat un mapa imprescindible en el món excursionista. La combinació de colors que caracteritza l’editorial Alpina, facilita una lectura ràpida i eficaç del mapa a l’hora d’identificar els desnivells i l’orografia del terreny amb tot claredat. El mapa està complementat amb les rutes més destacades i informació turística i cultural del territori.

Escaladores de la libertad. La edad de oro himalayismo polaco (Editorial Desnivel), de Bernadette McDonald, ha guanyat el premi Collsacabra. Ens explica la història d’un grup d’extraordinaris alpinistes polonesos sorgits de l’opressió de la Segona Guerra Mundial que es posicionen com a capdavanters de les escalades de l’Himàlaia. La història es desenvolupa a una Polònia trista i arrasada per la guerra, sense esperança per recuperar una vida digna. A partir d’aquí, uns muntanyencs creen la seva pròpia economia de lliure mercat davant dels nassos dels comunistes escalant les vies que els conduiran a la seva alliberació.