#QueFort_AixòDelsFebles, un concurs per millorar la qualitat lingüística

27.05.2014

Molts de vosaltres recordareu la classe de pronoms febles de català com una de les més complicades de la vostra vida com a estudiants. De fet, aquests són els pronoms que ens porten més de corcoll. Fabra els descrivia, en la seva Gramàtica catalana de 1956, com aquella “classe de mots que serveixen per a designar els éssers o les coses sense, però, anomenar-los”. I en aquest calaix s’hi poden trobar les més diverses categories: pronoms personals (forts o febles, que són els que ens interessen), relatius, interrogatius, neutres, etc.

Pronoms febles

En síntesi, els pronoms forts són els que ocupen una posició tònica dins d’una oració, és a dir, són aquells que poden (1) ocupar les funcions de subjecte, atribut o complement d’una preposició (per exemple: Ahir vam jugar amb vosaltres), (2) fer de segon membre d’una comparació (En Joan és més petit que ell), (3) aparèixer en construccions amb verb el·líptic (La Maria dorm, tu, no), (4) fer de resposta a una oració interrogativa (—Qui ha trucat?Ell). En canvi, els febles sempre ocupen una posició àtona al costat del verb i no fan cap de les funcions que acabem d’esmentar, però són necessaris quan el complement que requereix el verb ja s’ha esmentat i es vol tornar a recuperar (Li vaig dir que s’estigués quiet i ho va fer).

Nosaltres avui parlarem dels pronoms febles, no només perquè són els que més maldecaps poden causar (ja hi penseu, amb les combinacions de pronoms?), sinó també perquè són els protagonistes del nou concurs que ha engegat la Direcció General de Política Lingüística: #QueFort_AixòDelsFebles. L’objectiu del concurs, que s’emet a Ràdio Flaixbac, és promoure l’ús de la llengua i reforçar la qualitat lingüística entre els joves, ja que els pronoms febles són indispensables per escriure missatges breus i concisos a les xarxes socials. Segons dades de la DGPL, encara que no hi ha estudis sobre aquesta qüestió, l’ús mixt de diverses llengües (com és el cas dels joves que fan usos mixtos entre el castellà i el català, que representen el 52,4%) pot provocar dubtes a l’hora d’usar la llengua, i els pronoms febles són un dels punts on es manifesta més clarament aquesta situació d’interferència.

#QueFort_AixòDelsFebles pretén fomentar un llenguatge espontani, desenfadat i fresc, lluny del discurs acadèmic: es tracta de jugar amb la llengua, però al mateix temps de fer-ne un ús correcte. El concurs va començar ahir i dura fins el 27 de juny. Cada divendres se sorteja, entre els finalistes, una tauleta digital Android amb sistema operatiu en català.

Es divideix en cinc categories, cada una de les quals dura una setmana: del 26 al 30 de maig, Vadenyaps se centra en acudits que contenen errors i el podreu sentir a El matí i la mare que el va parir; Trenca’t les banyes, del 2 al 6 de juny, al programa Feed Bac, es proposen jeroglífics (i els podreu contestar des de les xarxes socials); del 9 al 13 de juny, La mida sí que importa, al Bac up, consisteix en una batalla entre dos oients, els quals han de resumir frases fent servir pronoms febles; del 23 al 27 de juny, Tres són multitud, al Feed Bac, haureu de triar entre diverses combinacions de pronoms; No és el que sembla, finalment, és un concurs que es retransmet dins del programa Bac up, on podreu participar en un concurs de preguntes i respostes  a través de les xarxes socials.

Si cliqueu en aquest enllaç, podreu tenir més informació. Animeu-vos a participar-hi!

#QueFort_AixòDelsFebles

Concurs #QueFort_AixòDelsFebles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

2 Comentaris
    • No, en aquest cas “que” no porta accent perquè no és un pronom interrogatiu sinó un adverbi ponderatiu. Salut!