Que te la jugues?

26.11.2015

Com cada any a final de novembre, el 21 de novembre de 10h a 15h l’Arc de Triomf es va omplir de carpes per reivindicar el joc en català a la Festa per al joc i el lleure en català, una iniciativa impulsada per la Plataforma per la Llengua. Aquest any ja és la dotzena edició i, tot i el fort vent que bufava —i que va fer malbé algunes de les carpes que s’havien muntat—, la cita va ser tot un èxit de participació. “Mentre no puguem jugar en català, continuarem reivindicant aquest dret que tenim petits i grans”, assegura Isabel Romano, responsable de l’àrea de jocs i joguines de la Plataforma per la Llengua.

Dotzena edició de la Festa del joc i el lleure de la PxL | Foto: Plataforma per la Llengua

Dotzena edició de la Festa del joc i el lleure de la PxL | Foto: Plataforma per la Llengua

El dia s’havia aixecat serè. El sol picava fort, tot i el vent, i la Festa a favor del joc i el lleure en català estava plena de gom a gom. Un cop passaves l’Arc de Triomf en direcció al passeig Lluís Companys, unes carpes plenes de joguines i jocs en català et donaven la benvinguda. En total, s’hi havien aplegat més de 25 firaires i botiguers locals i, a diferència d’altres anys, aquesta edició es van omplir quatre trams amb parades, tallers i jocs. “Aquest any hi ha més firaires que l’any passat i més parades de tallers, moltes de les quals són nostres (el taller de doblatge, el de maquillatge, el de pintar cares, etc.), però aquest any moltes entitats han volgut muntar el seu propi taller i fer-ne difusió”, assegura Isabel Romano. “Ells també es creuen el projecte i el volen compartir”, afegeix.

Sota l’ombra de l’arc, l’escenari va acollir les actuacions dels Diables, els Tabalers del Poble Sec, els Bastoners del Raval, la Colla de Diables de Mataró, el Cor de Carxofa, la companyia Teatres, el mag MàgicBel i Els Grimpallunes. Més avall, una llarga cua de nens impacients s’esperaven per donar la carta al patge reial i molts altres esperaven ansiosos que els pintessin els seus herois preferits a la cara. També hi havia bastoners i grallers, i tallers de tota mena, com el taller de doblatge, l’Scrabble, que ja és un clàssic de la festa i que va adreçat a un públic més adult, o el de tennis de taula, organitzat per la Federació de Tennis de Taula. “Alguns dels tallers els organitzem nosaltres, com el de maquillatge, el de pintar cares, el de fer xapes o corones, etc., però algunes entitats han decidit muntar els seus propis”, explica Romano. Les dues activitats que van tenir més èxit van ser, d’una banda, el patge reial i, de l’altra, la de la Tómbola, on es van arribar a repartir més de 900 premis, entre els quals hi havia joguines, llibres, gorres, samarretes del Barça, etc.

“És una festa oberta a tothom i la nostra intenció és apropar els compradors als venedors i que cadascú decideixi què vol comprar i com ho vol comprar. Moltes vegades ens trobem que la gent que ve a la fira són petits fabricants que no arriben a la xarxa de distribució de les botigues, de manera que així els apropem una mica”, aclareix Romano. A la festa, el CNL de Barcelona va mostrar també els cartells de l’exposició que el mes de març va inaugurar a l’Espai Avinyó, Uaaaaaaau… iuhu, pataplaf! Còmic en català. Justament per completar aquesta exposició, el centre acaba de publicar el petit llibret Vinyetes: història del còmic en català, una publicació que recull les informacions més importants de l’exposició i les amplia.

Per què continua fent aquesta reivindicació la Plataforma per la Llengua? Doncs perquè menys del 8% de les joguines incorporen el català, i el 92% no tenen les informacions reglamentàries d’acord amb la normativa vigent de l’etiquetatge en català, establert a la Llei del Codi de Consum. Per això no només vol ser una gran festa per passar-s’ho bé jugant amb català sinó que vol ajudar a conscienciar les empreses a tenir en compte el català a l’hora de comercialitzar els productes a Catalunya; demanar a les administracions una legislació especial per la llengua de jocs, joguines, vídeos, videojocs i altres materials dirigits als infants; convidar la població a tenir en compte la llengua a l’hora de comprar regals per als més petits; conscienciar els botiguers de joguines a favor dels jocs en català; i, finalment, promocionar i donar a conèixer l’oferta de joguines en català, gairebé del 6%.

Aquesta no és l’única iniciativa, però, que la Plataforma per la Llengua fa a favor dels jocs en català: l’any passat va posar en marxa també el Premi Tísner de jocs en català, un concurs obert a totes les escoles del territori català que vol incentivar els jocs en català. “Creiem que el tema del català a l’escola té algunes mancances i si aconseguim que els nens de l’escola treballin a través d’un joc el coneixement de la llengua, això facilitaria que no considerin la llengua com un avorriment”, ens explicava Isabel Romano en aquest article.