Què és un MOOC?

7.12.2014

Actualment la divulgació de coneixement gratuït és possible gràcies a les noves tecnologies i, sobretot, a Internet, cosa que ha provocat l’eclosió de diverses formes de transmissió de coneixement compartit. La Viquipèdia n’és un bon exemple, però no l’únic. I és que els MOOC també funcionen com a transmissors d’informació.

MOOC | Foto: Ana Albero/NYTimes

MOOC | Foto: Ana Albero/NYTimes

Les sigles MOOC (Massive Open Online Courses) han agafat una gran volada, sobretot entre els estudiants. Un MOOC és un curs de formació a distància totalment gratuït que utilitza recursos educatius oberts, és a dir, de domini i accés públic. Grans universitats mundialment reconegudes, com Harvard, Stanford o Massachussetts Institute of Technology, els utilitzen i els difonen a través de plataformes com Coursera o Udacity. D’aquesta manera, uns ensenyaments que actualment estan a l’abast de tothom.

Algunes universitats catalanes, com la UAB, la UB o la UPC, entre altres centres d’educació superior. Enguany s’ha ampliat l’oferta de cursos en línia gratuïts —actualment s’ofereixen més de la meitat dels 14 cursos en línia oberts i massius projectats—, que el Govern programa a través de la Secretaria d’Universitats i Recerca. A l’oferta inicial dels 14 MOOC, s’hi afegiran properament, els que es resolguin en la propera convocatòria de l’AGAUR: l’objectiu final és crear una oferta global de més de 40 MOOC per projectar a àmbit internacional el sistema català. Es tracta d’una oferta amb una àmplia diversitat temàtica que, segons un comunicat del govern, permetrà explorar nous formats i metodologies docents, a través de la participació d’estudiants de tot el món: properament, tots els cursos es podran trobar al portal www.ucatx.cat.

Entre els cursos de temàtiques diverses que es van iniciar el novembre, hi ha els de Democràcia i decisions públiques. Una introducció a l’anàlisi de polítiques públiques i Egiptologia programats per la UAB, però també hi ha programats Xarxa MOOC: Introducció al llenguatge d’especialitat en les universitats de llengua catalana, ofert per la Xarxa Vives a través de la Universitat de Vic i la Universitat Central de Catalunya. Al seu torn, la UPC té previst posar en marxa el seu primer MOOC, Approaches to machine translations:Rule-base, statistical and hybrid; per la seva banda, la UdG té pendent posar en marxa la segona edició del curs Comunicació científica 2.0.1: Processos claus en una societat digital.

Un altre dels cursos que s’ofereixen és el de Spoken comunication: English/Spanish in tandem, un curs programat per la UOC, juntament amb la UB i la URV, adreçat a estudiants d’anglès i espanyol. La UPF ofereix també Open wireless sensor network: es tracta d’un curs que està sempre disponible, ja que l’objectiu és crear una comunitat de makers al voltant de les tecnologies de hardware obert.

En les passades edicions, alguns d’aquests cursos van tenir molt bona recepció. Precisament, la primera edició del curs d’Egiptologia va tenir 30.000 inscrits. Així mateix, el curs sobre La tercera edad de oro de la televisión, de la UPF, ja finalitzat, va ser seguit per més de 5.000 alumnes.