Que el Mecanoscrit no eclipsi Pedrolo

A partir de l'any que ve, la figura de Pedrolo agafarà el relleu de Prudenci i Aurora Bertrana com a epicentre commemoratiu de les lletres catalanes

Francesc Ginabreda

Francesc Ginabreda

Periodista i corrector

A partir de l’any que ve, la figura de Manuel de Pedrolo agafarà el relleu de Prudenci i Aurora Bertrana com a epicentre commemoratiu de les lletres catalanes. La directora de la ILC, Laura Borràs, ha presentat aquest Any Pedrolo amb un missatge molt clar: resistituir el seu valor més enllà del Mecanoscrit del segon origen i el gènere negre per salvar la inabastabilitat de la seva obra i perquè “encara és un autor per descobrir”. Anna Maria Villalonga, col·laboradora habitual de Núvol, ha estat l’escollida per ser-ne la comissària. La presentació s’ha celebrat a la seu de l’editorial Comanegra, que acaba de publicar dues obres de l’escriptor de la Segarra.

Pedrolo és un autor tan polièdric que es fa molt difícil coneixe’l amb profunditat, perquè va tocar gairebé tots els gèneres literaris: novel·la, teatre, conte, poesia (visual)… Laura Borràs ha defensat la seva “literatura experimental” com a reclam per endinsar-nos en el món d’un escriptor que “sempre va estar compromès amb la seva llengua i el seu país”. L’objectiu de la commemoració, doncs, és recuperar el conjunt de la seva obra i, tal com ha dit Anna Maria Villalonga, “demostrar la seva vigència absoluta com a figura política i literària”, tant en termes de modernitat (militància independentista) com d’originalitat (heterogeneïtat narrativa).

Borràs també ha destacat que el món editorial “està apostant des del tret de sortida per Pedrolo”, i Comanegra ha estat el primer segell en celebrar la bona nova amb la publicació de La terra prohibida i El principi de tot, que han comptat amb la valuosa feina d’Anna Moreno i Antoni Munné-Jordà. La terra prohibida és un retrat social de l’independentisme de mitjan segle XX i és, probablement, l’obra de més valor històric de Pedrolo, que va haver de restar vint anys al calaix per culpa del context polític franquista. Es tracta d’una tetralogia que es presentarà reeditada en dos volumns (el segon sortirà l’any vinent), amb l’al·licent de sortir a la venda en un altre context molt significatiu políticament, a menys d’un mes de les eleccions del 21 de desembre i amb alguns dels nostres polítics empresonats o exiliats.

El principi de tot és un text il·lustrat per Pep Boatella que parla sobre els límits de la llibertat a través d’un jove vestit amb pantalons estrafolaris que dona voltes a una illa de cases sense cap objectiu aparent. És un exemple de trangressió que trobem a bona part de la seva novel·lística, amb la llibertat com a destí, rerefons o motiu de reflexió. La filla de Pedrolo, Adelais, que també ha participat en la presentació, ha definit el seu pare com “un obsés de la llibertat” i ha considerat La terra prohibida com una “obra cabdal” de la seva literatura. Precisament parlant de la seva filla, Comanegra publicarà un altre llibre l’any 2018: un text inèdit d’autoficció (avui tant de moda) que Pedrolo va regalar a Adelais i que ara ella ha decidit compartir amb els lectors. Encara no se’n sap el títol, però sortirà pel proper Sant Jordi. No serà l’únic títol pedrolià que trobarem, perquè moltes altres editorials (Edicions 62 -que conserva el gruix de la seva obra-, Pagès Editors, Tigre de Paper, Sembra Llibres, Amsterdam, Alrevés, Navona) s’han afegit a la festa.

Com a comissària, Villalonga s’enfronta al repte de donar a conèixer Pedrolo a un ventall més ampli de públic, sobretot perquè tant els que el coneixen bé com els que no tant (com els que no el coneixen) s’animin a llegir altres textos que no siguin els arxiconeguts: l’esmentat Mecanoscrit i Joc brut. Villalonga creu, a més, que és molt important que Pedrolo “tingui el reconeixement que es mereix en l’àmbit acadèmic”, tant a la secundària com a les universitats, perquè els alumnes puguin estudiar-lo de manera més planificada i exhaustiva.

Pel que fa a les activitats programades, hi haurà diverses exposicions i taules rodones en espectacles i festivals literaris com la Fira Litterarum, Tiana Negra, el Festival Nacional de Poesia de Sant Cugat o Cervera Vila del Llibre, entre d’altres. Tant Villalonga com Borràs han explicat que la promoció a les xarxes socials serà clau per reforçar la feina de difusió i posar la veu de Pedrolo al carrer, a les escoles, als instituts i, en definitiva, en tots els àmbits de la cultura. N’estarem molt pendents.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació