Què cobra un dramaturg?

16.11.2016

La Fundació SGAE a Catalunya, amb la col·laboració de l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya (ADETCA), posa en marxa la campanya DIA DE L’AUTOR SGAE 2016 per impulsar el consum del teatre d’autors d’aquí.

Josep M. Benet i Jornet

Josep M. Benet i Jornet

“En temps de crisi cal apostar per a que la nostra dramatúrgia estigui present a les cartelleres i assegurar que arribi al públic”, ha dit Ramon Muntaner, director de la SGAE a Catalunya i Balears. Després de l’èxit dels dos anys anteriors, de l’1 al 15 de desembre la Fundació SGAE i ADETCA organitzen la tercera edició del Dia de l’Autor SGAE.

«La Fundació SGAE porta tres anys en aquest projecte i volem agrair als teatres que confiïn amb els autors de la SGAE, això és molt important per nosaltres ja que l’objectiu d’aquesta iniciativa és posar de relleu el dret d’autor», ha dit Eduard Iniesta, president del Consell Territorial de la SGAE a Catalunya. Per la seva part, Bet Orfila, presidenta d’ADETCA, ha destacat que «el Dia de l’Autor SGAE és una iniciativa que ens fa molta il·lusió a ADETCA perquè incentiva que el públic vagi més al teatre, dóna valor als autors del país, i també dóna suport a les sales» i ha aprofitat per «agrair a la SGAE la col·laboració i la complicitat». En aquest sentit, Ramon Muntaner ha ressaltat que «es bo que el Dia de l’Autor SGAE es vagi celebrant ja que això vol dir que els teatres programen els nostres autors». L’origen del Dia de l’Autor SGAE neix en un moment delicat per al sector de la cultura, el qual afecta tant als autors socis de la Societat General d’Autors i Editors, com també als empresaris que intenten mantenir la indústria cultural del país. Eduard Iniesta, Bet Orfila i Ramon Muntaner han recordat i insistit en que el preu de l’entrada que pagarà el públic, enguany entre 0,90 i 1,50€, és el dret d’autor de la persona que ha escrit les obres que els espectadors poden veure.

Amb aquest missatge, la campanya vol sensibilitzar també a la població en general, i en particular a l’espectador de teatre, sobre quin és el sou de l’autor (el dret d’autor), el salari dels dramaturgs de l’obra que va a veure, saber quin és el percentatge que percep l’autor del preu que es paga per una entrada.

El Consell, d’acord amb la seva voluntat de refer complicitats amb el sector cultural i buscar-ne de noves, amb la celebració del Dia de l’Autor SGAE col·labora amb el sector de les arts escèniques per promoure l’autoria original dramàtica dels autors d’aquí. El Consell considera que aquesta autoria compta amb un públic fidel però cal donar-la a conèixer més, donar-li un impuls, per a que obtingui més reconeixement i també més espectadors. El Dia de l’Autor SGAE és una manera, una via, per aconseguir que les obres de teatre originals del nostre país siguin més conegudes i reconegudes.

La venda d’entrades del Dia de l’Autor SGAE s’ha iniciat aquest dimecres 16 de novembre, a través del sistema de reserva i venda d’entrades de cada un dels teatres que formen part de la iniciativa de la Fundació SGAE i ADETCA.

Podeu consultar tota la informació sobre els autors i les sales que participen en aquesta edició del Dia de l’Autor en aquest enllaç.