Quatre punts cardinals

11.05.2018

La Casa de Cultura Les Bernardes té un cert encant a l’hora d’organitzar les seves exposicions. Amb quatre sales expositives diferents, aquest espai d’art, formació i coneixement permet que l’espectador triï quines exposicions i obres vol veure, és a dir, no està obligat a fer tot el recorregut que l’espai proposa si el visitant no vol: un dels millors mètodes per gaudir de l’art sense la necessitat d’empassar-te obres que no són del teu gust. L’oportunitat de poder triar, construir el teu camí i veure allò que t’interessa crea a Les Bernardes un estil diferent i molt únic de cultura.

Per aquest motiu, és molt recomanable visitar el nou bloc expositiu que l’espai va inaugurar el passat 13 d’abril, sota el nom dels quatre artistes que la componen: Remedios Varo, Rossy de Palma, Albert Madaula i Marta Sureda; aquest nou bloc expositiu ocupa les quatre sales de les quals disposa Les Bernardes i es podrà visitar fins al 31 de maig.

Albert Madaula, “Feroz”

Els quadres enormes del polifacètic Albert Madaula, plens de colors violents i estridents i sota el nom de Feroz, són la primera part d’aquest nou bloc expositiu, situats a la Sala Berta Casas. Les peces d’aquest autor busquen conèixer les sensacions de l’espectador, la reacció que aquest tindrà a través del nu, les posicions dels personatges retratats, les gruixudes línies que ressegueixen els cossos i el fort impacte visual que aquests quadres provoquen, plens de detall, lleugerament cubistes. Les imatges –que parlen per si soles– són acompanyades amb un loop interminable del curtmetratge del mateix Madaula titulat Azul, un curt ideal pels cinèfils que deixa veure el gran talent de l’actriu Clara Privat.

A la mateixa planta baixa, també es poden trobar dues sales més: Espai 29mi la Sala Photo, amb les obres de Remedios Varo i Rossy de Palma respectivament. L’Espai 29m, com el seu nom indica, és una sala de només 29m₂ que dedica la seva petita superfície a una única obra acompanyada d’un audiovisual que la complementa. En aquest cas, l’obra escollida és la il·lustració Escura-xemeneies de Remedios Varo, una artista originària del poble d’Anglès amb un dels estils més particulars: el no-estil. És difícil escollir un sol terme que defineixi Varo. Popularment se la classifica com a surrealista i això és degut a la comoditat de ficar-la dins d’un grup, evitant així problemes. Els traços i l’estil de dibuix, però, provoquen que Varo sigui classificada dins d’una multitud d’estils, deixant que cadascú busqui quin creu que és la forma d’art que més li encaixa. Revelació i misteri –títol sota el qual es mostra per primera vegada la il·lustració Escura-xemeneies–  busca explicar a través d’un vídeo documental la vida, l’estil i els gustos d’aquesta autora, la qual va morir a Mèxic amb només cinquanta-quatre anys.

Rossy de Palma, “CAMouFLAGES – Autorretratos sin rostro”

Per altra banda tenim les fotografies de Rossy de Palma, les quals ocupen la Sala Photo amb el títol de CAMouFLAGES – Autorretratos sin rostro, un seguit d’autoretrats que, com el seu nom indica, no tenen rostre. Una poesia visual sense identitat concreta on destaquen les formes estètiques i els colors vius, però a la vegada plena de simbolisme –fins i tot una mica desconcertants–  on l’espectador, a través de les fotografies de l’artista, interpreta el que per ell signifiquen els rostres tapats, ocults al públic; una espècie de joc del gat i la rata on l’artista, autodefinida com a criatura dadaista, juga a amagar-se sense haver de moure’s ni parlar, deixant que les seves fotografies facin la feina.

Finalment, al primer pis de Les Bernardes hi trobem la Sala Sant Jordi, on la documentalista i artista Marta Sureda exposa els seus collages plens d’esteticisme i crua realitat sota el nom de La gana als ulls. Amb títols com Disney, Corruptor de menors, Escatologia, Cadàver exquisit, Bevedora de sang o Moda cruel, Sureda mostra la creativitat i la força que es pot aconseguir mitjançant tisores i cola, deixant que l’espectador interpreti les seves obres a través de patrons vintage, retalls de revistes antigues i fotografies de color sèpia entre altres materials, tot col·locat de manera molt estratègica. A la mateixa sala també es pot trobar una vitrina amb una sèrie de titelles de dit creades per la mateixa Sureda i, finalment, l’espectador pot gaudir de Pioneres del cinema: al marge de la indústria, un assaig audiovisual de l’any 2014, realitzat conjuntament amb Ingrid Guardiola, professora del grau de Comunicació Cultural de la Universitat de Girona i directora de la mostra de televisió de qualitat MINIPUT.

Marta Sureda, “La gana als ulls”

La proximitat de tots aquests artistes crea un bloc expositiu curiós i únic, on tots els estils conviuen i saben adaptar-se els uns amb els altres, creant un homenatge a les avantguardes artístiques del segle XX a través del llenguatge visual i de propostes estètiques molt singulars.