Quatre dones i un president absent

29.06.2016

El Teatre Romea estrena una coproducció del Grec amb la Factoria Escènica Internacional, que enguany celebra el seu desè aniversari. Esplendor és un text de la dramaturga britànica Abi Morgan, dirigit per Carme Portaceli i interpretat per Laura Aubert, Lluïsa Castell, Gabriela Flores i Míriam Iscla. Serà al Romea fins al 17 de juliol.

Lluïsa Castell, Míriam Iscla, Gabriela Flores i Laura Aubert a 'Esplendor'. © Albert Armengol

Lluïsa Castell, Míriam Iscla, Gabriela Flores i Laura Aubert a ‘Esplendor’. © Albert Armengol

Abi Morgan (Cardiff, 1968) és una autora que al nostre país és segurament més coneguda per la seva feina de guionista que de dramaturga, encara que no en siguem conscients, ja que als darrers anys hem pogut veure pel·lícules escrites per ella com ara Shame (Steve McQueen, 2011), The iron lady (Phyllida Lloyd, 2011) o Suffragette (Sarah Gavron, 2015). Carme Portaceli ha triat un text per a quatre actrius que, sobre el paper, promet molt: quatre dones esperen un president, en un un país indeterminat on sempre neva. En un context apocalíptic, de violència “del sud contra el nord” (que també podria ser “de l’est contra l’oest” o “del nord contra els de més al nord”, diu Portaceli) aquestes quatre dones esperen, tancades en un espai que les protegeix i les empresona al mateix temps.

Elles són l’esposa d’aquest president/dictador/general (Míriam Iscla), la seva millor amiga (Lluïsa Castell), una corresponsal de guerra que li ha de fer una fotografia (Gabriela Flores) i una intèrpret (Laura Aubert). El tirà no hi és, i l’ambient de revolta i/o violència exterior va contaminant, paulatinament, l’ambient domèstic del palau presidencial. L’espera de les quatre dones és regada amb molt alcohol i cigarrets, amb quatre personatges al límit que expressen els seus sentiments en veu alta, en un text ple de reiteracions i monòlegs interiors, tant del gust de la dramatúrgia britànica contemporània.

'Esplendor' d'Abi Morgan, espectacle dirigit per Carme Portaceli. © Albert Armengol

‘Esplendor’ d’Abi Morgan, espectacle dirigit per Carme Portaceli. © Albert Armengol

Carme Portaceli va agrair públicament a Ramon Simó, a la presentació de l’espectacle, que sigui dels pocs directors que encara té en compte la paritat, a l’hora de programar un festival o un teatre. La directora va declarar que és força curiós que sigui tan difícil trobar directores i/o dramaturgues als nostres escenaris, si tenim en compte que el públic de teatre és bàsicament femení (“i, de fet, la majoria d’homes van al teatre perquè acompanyen les seves dones”, va afegir). La Factoria Escènica Internacional publicarà aquest any un llibre per commemorar els seus deu anys d’existència, en els quals han posat en escena principalment textos de dramatúrgia contemporània.